Новини

Прекаленият спорт (и секс) през лятото отключва куп болести

Мускулни спазми и колабиране от бягане в жегите

Как да тренираме безопасно през лятото, знаят малцина
Как да тренираме безопасно през лятото, знаят малцина

Предстоящото разголване на плажа и дори само по-леките дрехи през лятото налагат на мнозина да започнат екстремни диети и спортуване, за да влязат във форма. Прекомерните занимания с гимнастика, тичане, тенис и каквито и да било други физически натоварвания в горещините обаче могат да доведат до поражения на организма.

„Промените в температурата на околната среда водят до анулиране на разликата между външната температура и температурата на вътрешната среда на организма, при което автоматично се включват адаптационните механизми за възстановяване на нарушеното температурно равновесие и за поддържане на термичния баланс. Ако той не е възстановен, се наблюдава акумулиране на излишна топлина, работоспособността намалява, съществува опасност от хипертермични травми – казва консултантът по спорт Мартин Гаджев. – Въпросните травми се изразяват в мускулни спазми, топлинен удар, термично свръхнатоварване с ускоряване на пулсовата честота, дехидратация на организма“, пояснява специалистът.

Кардиолозите пък предупреждават, че несъобразеното с жегите спортуване може да доведе не само до дехидратация и колабиране, но и да отключи и обостри куп хронични заболявания, като хипертония, исхемична болест на сърцето и разширени вени.

Изпълнението на физическите упражнения при висока температура води до рязко намаляване на тяхната ефективност. Това се дължи на увеличения възход на мускулния глюкоген, акумулирането на лактат и бързата поява на умора, което респективно снижава интензивността и продължителността на усилието, обяснява още Гаджев. Следва увеличаване на интензивността на изпотяване и респективно дехидратация на организма. Това от своя страна причинява намаляване на общия обем на циркулиращата кръв, увеличаване на нейния вискозитет и намаляване на работата на сърдечния мускул.

Затова специалистите препоръчват спортуването през лятото да не става ударно. Преди да започнете каквито и да е физически упражнения, се консултирайте с кинезитерапевт или спортен консултант, но и със своя личен лекар, който най-добре знае какво може да понесе вашият организъм и какво ще провокира заболявания, за които дори не подозирате.

Как да тренираме безопасно през лятото, знаят малцина. Затова според специалистите това е сезонът с най-тежките травми сред любителите на фитнеса, джогинга и физическите упражнения на открито.

За да не натоварвате организма си прекалено или да го поставяте в стрес, особено по време на горещините през лятото, трябва да спазвате няколко златни правила.

Никога не започвайте да тичате, да правите гимнастика и да се занимавате с каквито и да е упражнения непосредствено след хранене. От последното ядене трябва да е минал поне един час. Преди да започнете интензивното занимание със спорт, се раздвижете. Никога не започвайте упражненията веднага след като сте станали от леглото.

Приемът на вода е задължителен по време на тренировки, препоръчва се в нея да се изцеди малко лимон, тя не бива да е студена. Не си позволявайте да пиете ледена напитка или да се почерпите със сладолед веднага след като сте приключили спортните занимания.

Тичането в парка да бъде рано сутрин и късно вечер, когато вече слънцето е започнало да залязва. Душът след това никога да не е леден.

Карането на велосипед раздвижва всички мускули, то е подходящо за всички възрасти. Сърдечноболните обаче не бива да се натоварват с каране на колело по височини.

Водната аеробика и плуването са най-естественият и безопасен начин за извайване на фигурата преди плажа. Целенасоченото движение във водата е по-трудно, тъй като съпротивителните сили в течността са по-големи, но същевременно тя ни поема и ни „държи“, „гали“ сетивата ни, масажира тъканите ни. Затова релаксът в басейна е най-съвършен.

Ето защо и гимнастиката във вода има най-добър терапевтичен ефект при проблеми с опорно-двигателния апарат, болка в гърба, ставите, изкривявания на гръбнака и разширени вени.

Д-р Борислав Кирчев, акушер-гинколог: Половите инфекции от басейна – без симптоми

Д-р Кирчев, всяко лято пред кабинетите на гинеколозите се наблюдава опашка от пациентки. На какво се дължи този наплив?

Дългогодишните ми наблюдения сочат, че това е съвсем закономерно. Знаете, че лятото е сезонът, през който задръжките на хората падат. Сексуалните им контакти зачестяват, а в това число и съвсем случайните забежки. Именно безконтролните полови отношения носят и най-голям риск за здравето.

Кои са най-често срещаните опасности?

Тези, които са причинени от гъбички. Никак не е за пренебрегване заразяването с хламидии. Сериозен риск крият така наречените половопреносими инфекции, като микоплазмозата, трихомонозата, гонореята. Всички тези заболявания са все по-често срещани.

Може ли дамите да не усетят, че са се заразили, и без да искат, да пренесат болестите върху партньорите си?

Болшинството от плажните инфекции са без симптоми. На практика жената няма никакви оплаквания, но е заразена. Такива са хламидалните инфекции и микоплазмозата. Без симптоми е и една от формите на трипера. Всички изброени заболявания дават тежки усложнения впоследствие, като възпаление на маточните тръби и яйчниците.

Стига се и до т.нар. тазова болест, при която се получават хронични болки на жената по време на менструация. Нерядко при задълбочаване на болестта пациентката може да остане бездетна. Най-честият симптом, че нещо в организма не е наред, е бялото течение. Говорим за една усилена секреция на влагалището, при което се променя нормалният цвят на вагиналния секрет.

Станаха ли по-грамотни българките по отношение на профилактиката?

Да и това изключително много ме радва. Българката напоследък е в час и се интересува от възможностите за контрацепция, от една страна. От друга – при възникнали възпалителни процеси знае, че трябва спешно да се обърне за помощ към специалист, а не се доверява на шарлатани или „компетентни“ съседки.

Това означава ли, че и мъжете са наясно с рисковете от болестите, предавани по полов път?

За разлика от жената, в повечето случаи при мъжа не се появяват оплаквания, което го прави преносител на заболяванията. Въпреки това все повече представители на силния пол започнаха да се интересуват от рисковете, да се грижат за здравето си, като залагат на предпазните средства при секс.

Може ли водата в басейните да причини полови инфекции?

Басейните са опасни не само от гледна точка на микробиологичната среда. Вредни се оказват и препаратите, с които се обработват уж за по-голяма дезинфекция и хигиена. Когато такава вода, обработена с химикали, влезе във влагалището, причинява много заболявания. Затова към нас есента за помощ се обръщат и дами, които не са правили хаотичен секс. В морето е малко по-добре, тъй като водата е по-чиста. Затова и оплакванията на жените, които са се къпали в него, са драстично по-малко. На пациентките си препоръчвам, когато влизат в басейн, винаги да слагат тампон.

От хигиенна гледна точка е необходимо след това той веднага да бъде изваден. В противен случай ефектът му ще е нулев. Тук е мястото да спомена, че ползването на хотелските хавлии също може да създаде проблеми за жената. Никой не може да каже дали при прането гъбичките от кърпите се унищожават. В момента има толкова много подгрупи на микроорганизмите, че дори и най-добрата лаборатория в света не би могла да се ангажира с прогноза за начина на тяхното унищожаване. Ето например хламидията има 74 подвида, а именно тя е първопричината за стерилитета при жената.

Напоследък все повече двойки съчетават аналния с вагиналния секс. Това крие ли рискове за някой от двамата партньори?

Микробиологията при вагиналната и ректалната флора е различна. Смесването им в една или друга степен води до възпалителни заболявания, които много трудно се лекуват. В крайна сметка всичко зависи от имунната система на човека. Има хора, които както и да го правят, не получават усложнения. Инфекцията е налице, когато защитните сили на организма са в срив.

Кой секс според вас е най-безопасен?

Оралният секс, който в момента е и най-разпространен. Хубавото при него е, че и двамата партньори са удовлетворени. Той се счита и за най-безопасен и разумен. При него няма опасност от забременяване и от половопреносими инфекции. Факт е, че напоследък има научни данни, които свидетелстват за предаване на заболявания през устата, но те са много оспорвани. Психологично погледнато, самият орален секс е най-близо до мозъка, който командва всички физиологични процеси. Оттам се постига много по-бърз оргазъм, а удоволствието е далеч по-голямо.

Д-р Нина Иванова, вирусолог: Брадавици издават вирус на рака

Ракът на шийката на матката се причинява от човешкия папиломен вирус, който е един от основните причинители на половопреносими заболявания. Към момента са изолирани повече от 100 щама от него.

Както и останалите онкологични заболявания, ракът на шийката на матката протича първоначално безсимптомно. Въпреки това има някои признаци, които насочват лекаря, че е редно пациентката да бъде изследвана за това заболяване. Гениталните брадавици са най-често наблюдаваният сблъсък с папиломния вирус. Те представляват малки образувания, сякаш съставени от няколко части, подобно на грозд.

Заразяването с папиломния вирус при секс става много лесно.

Съществува мнение, че при наличие на генитални брадавици при единия партньор предаването на инфекцията е сигурно в над 70% от случаите.

Важно е да се знае, че тя настъпва дори без проникване, а само при контакт на кожа с кожа. Това означава, че презервативът невинаги е сигурен. Следователно в случая опасен се оказва и оралният, и аналният секс.

Между сексуалния контакт и появата на брадавиците има латентен период, който може да продължи месеци. През това време обаче човекът, който е общувал със заразен партньор, вече също носи заразата в себе си, макар и без да я проявява. През това време трябва да се знае, че лицето може да бъде заразоносител и успешно да предава инфекцията на партньорите си. В немалко случаи няма никакви симптоми и формации, подсказващи за вируса.

Самите гениталните брадавици, които са най-характерният признак, са с розов или сивкав цвят, разположени в областта на половите органи и перианалната зона. Те могат да бъдат много малки, неустановими на пръв поглед формации, но могат да достигнат и по-големи размери с гладка или набраздена повърхност, единични или групирани. При жените те се локализират по срамните устни, назад към ануса, по стената на влагалището и шийката на матката. При мъжете са по главата или ствола на пениса, скротума и аналната област. Нерядко са налице и оплаквания от повишен сърбеж, течение при жените, дори кръвотечение след полов контакт.

Независимо че презервативът невинаги помага, ако например е правен орален секс, той не бива да се пренебрегва. Кондомът, особено при инцидентни рискови контакти, не бива да се забравя. Най-сигурното средство е ваксината срещу рак на шийката на матката. Тя не е включена в задължителния имунизационен календар у нас, но се продава свободно в аптеките. С нея е добре да се имунизират девойчетата преди започване на полов живот, тогава се създава по-силен имунитет. Препоръчва се и за мъжете, тъй като те са преносители на вируса, но у нас малцина я прилагат. Важно е да се знае още, че обикновените брадавици на други места по тялото са различни от гениталните дори за окото на неспециалист, затова хората не бива да се притесняват от тях.

Установяването на заболяването става с преглед с колпоскоп при онколог, като към него насочва гинекологът или общопрактикуващият лекар. В случая признаците могат да бъдат различени и от кожен лекар, който да изпрати пациента при онколог за подробни изследвания. Колпоскопията и допълнителните тестове – с луголов разтвор и оцетна киселина, както и цитонамазката, са задължителни при съмнение за човешкия папиломен вирус.

Консервативното лечение на брадавиците е с медикаменти или с течен азот. При развит рак на шийката на матката се налага оперативна намеса.

Акушер-гинекологът от СБАЛАГ „Майчин дом“ в София доц. Милко Сираков: Презервативът не спасява от папилома вируса

Доц. Сираков, HPV вирусът, причинител на рака на маточната шийка, може да се пипне не само при секс. Може да се заразим дори от слагане на тампон и всякакви интимни манипулации. Кой е на-честият път на придаване на инфекцията?

Това е най-често предаваният вирус по полов път. Това е така, защото той се среща в околната среда – около нас гъмжи от вируси. И въобще не е въпрос на лична хигиена. Пипам по масата, след това врата си и там излизат брадавички – това е пак човешки папилома вирус. Когато мъжете си сложат презерватив, смятат, че са предпазени от болести, предавани по полов път. Това важи за останалите зарази, не и за папилома вируса. Защото може и по самия презерватив да има вируси.

Защо презервативът не пази?

Защото тези вируси, които предизвикват кондиломи, са в основата на половия член или отвън, около входа на влагалището – точно тази зона, която не се покрива от презерватива и контактува директно кожа с кожа. Освен това ръцете не са стерилни и при слагане на презерватива също може да пренесат заразата. Просто защото тези вируси са навсякъде. Може да се заразим при полова игра и при поставяне на тампон във влагалището.

А може ли вирусът да се предаде от майка на дете при раждането?

Ако майката е била заразена и има човешки папилома вирус във влагалището си, заразата може да се предаде на детето – то развива респираторна папиломатоза.

Папилома вирусите са твърде много разновидности. Всички ли причиняват рак?

Папилома вирусите са над 100, а 15 от тях са онкогенни и предизвикват рак. Най-голям дял – над 75 на сто, се пада на HPV 16 и 18, срещу които има ваксина.

Те ли са най-агресивните от онковирусите или само срещу тях има ваксина?

И едното, и другото е вярно. 75 процента от раковите заболявания се предизвикват от тези два вируса. Затова и ваксината е направена именно срещу тях. Има още нещо интересно – белтъкът L-1, който влиза в състава на ваксината, вероятно има нещо общо и с другите типове вируси, защото дава кръстосана защита и срещу неваксинарлните типове. Предпазва и от тях, макар и в по-малка степен.

Организмът има начин сам да се защити, като се чисти сам от вируса. До каква степен може да разчитаме на това?

Това е предопределено от механизма на заразяване. Не става дума за сила на организма, защото вирусът не влиза в контакт с имунната система. Той влиза през микропукнатинки в лигавицата на маточната шийка, стига до базалния слой – а там има 16 слоя клетки. Оттам навътре започва мускулатурата на лигавицата. Вирусът стига до базалния слой, заразява го и убива клетките. Не предизвиква никаква реакция от страна на организма и започва да мигрира нагоре заедно със заразения слой. Повърхностните клетки умират, следващият слой ги замества. В един момент заразеният слой стига до повърхността, клетките умират от естествена смърт и се изхвърлят навън.

Това става за около една година, нали?

Не е ясно точно какъв е срокът. За около 2 – 3 месеца се получава един процес на самоизчистване. Когато вирусът излезе от влагалището обаче, може да се върне през нови микропукнатини отново там. И пак да зарази. В продължение на 6 – 7 години този кръговрат заедно с други канцерогенни фактори може да доведе до развитие на рак на маточната шийка. Защото, за да направи рак, ДНК на вируса трябва да се включи в генома на клетката, да я обърка, да я промени и тя да почне да произвежда дефектни, ракови клетки. Тава става със съдействието на други канцерогенни фактори.

Кои са тези канцерогенни фактори?

Един от тях е пушенето. Оказва се, че едни вещества, които се съдържат в цигарите – бензспирени, се отделят в слузта на шийката на матката и обливайки клетките, действат като допълнителен канцерогенен фактор. Така за 7 – 8 години кръговратът изчистване-заразяване води до рак на шийката на матката.

Това се установява с профилактичната цитонамазка, нали?

Да. Затова съветваме младите момичета да се ваксинират, преди да започнат да водят полов живот, и да се правят цитонамазки. Това, че жената е имунизирана, не значи, че трябва да се откаже от цитонамазките. Защото освен двата типа – 16 и 18, има и други опасни вируси. Макар и да са малък процент, за да сме сигурни, че не ги носим, трябва ваксина плюс цитонамазка.

Има различни твърдения през какъв срок трябва да се прави профилактична цитонамазка и дали всички лаборатории дават надеждни резултати.

Преди много години, ако жената отидеше 5 пъти в годината на АГ преглед, 5 пъти щяха да ѝ направят цитонамазка. Защото се отчиташе бройката и всеки гинеколог имаше сметка да направи повече. Това обаче е излишно. Американската ракова асоциация, която има доста точни критерии, смята, че цитонамазка трябва да се прави на 3 години веднъж. Ние в България сме по-страхливи и съветваме жените да я правят поне веднъж годишно. По-добре е така, защото статистиката е тревожна. За 2012 г. има 1232 нови случая, което звучи стряскащо. И докато заболеваемостта в Европа намалява, при нас нараства. И то защото цитонамазките въобще не се правят.

Щом за една година организмът се самоизчиства, това достатъчно ли е, за да не развием заболяване?

Ако жената не води полов живот, за една година ще се изчисти. А ако води, другият вариант е междувременно да се имунизира, стига да не е развила вече някакво предраково състояние. Ако е здрава, след като си сложи ваксината, в слузта на влагалището се образуват антитела, които блокират вируса и тя няма да се зарази.

А преди да се сложи ваксината, трябва ли да се прави някакво по-специално изследване?

Не. Една цитонамазка е напълно достатъчна.

Автор(и): Силвия Николова, Веселина Георгиева
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto