Новини

Лазер отказва от цигарите за 10 минути

Тинтява, глухарче и валериана потискат желанието за никотин

Отказване от цигарите
Отказването от цигарите става от раз

Лазер отказва от цигарите за 10 минути след облъчване със специален уред. Новата технология е разработена неотдавна в Германия и вече се практикува успешно и в Пловдив. Това обясни д-р Десислава Ночева, която прилага на пациентите си иновативния метод в клиника „Медикус Алфа“. Самата лекарка се е отказала от вредния навик именно след облъчване с лазер.

„Както Марк Твен и аз бях отказвала цигарите стотици пъти, желанието ми за пушене обаче винаги надделяваше. След прилагането на лазерната терапия обаче просто забравих за тютюна, желанието да запаля цигара и дори само да я държа в ръката си изчезна като по чудо“, споделя собствения си опит лекарката.

Методът представлява комбинация от лазерен лъч и лек, стимулиращ електрически ток, с които се третират активни точки – 18 на едното ухо, 20 на другото и 4 на носа. Усещането е като леко боцкане. Пациентът не изпитва никакъв дискомфорт. Апаратът има 30 степени на мощност, като за всеки човек индивидуално се определя на каква степен да се работи, така че да е в релаксиращо състояние. Самата процедура трае 5 – 10 минути. Преди това се провежда разговор с пациента в рамките на 30 – 40 минути, в който с помощта на лекар и психолог се утвърждава намерението му да се раздели с вредния навик завинаги. При някои заклети пушачи е възможно да се наложат 3 – 4 процедури.

„Имам обаче и пациенти, пушили по 30 цигари на ден 30 години, които приключиха с цигарите само след един сеанс“, уверява д-р Ночева.

След процедурата пациентът продължава с домашно лечение – билколечение с три спиртни извлека на валериана, глухарче и тинтява. Валерианата действа успокояващо и премахва напрежението от липсата на цигара. Глухарчето спомага за прочистване на отровите от организма. Тинтявата допълнително намалява желанието за пушене. Умерени дози магнезий и витамин B-комплекс също спомагат за запазване на ефекта от процедурата. Добре е първите няколко седмици да се намали пиенето на кафе и да се повиши приемът на вода.

Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto