Новини

Тема табу

Движение, плодове и зеленчуци раздвижват перисталтиката

Хемороиди
Всеки втори до 50-годишна възраст е с хемороиди

Диагноза, която никой не обсъжда. Дори с личния лекар темата е трудна за дискутиране. Всеки предпочита да говори с недомлъвки, дори когато спешно се нуждае от помощ. Всъщност хемороидите са „разширени вени“, подобни на тези по краката. Подуването и разширяването обаче е в крайните части на дебелото черво и ануса.

Той често се възпалява, запушва и кърви, което води до дискомфорт, болки, парене, сърбежи. Често хемороидите са вътрешни и не се виждат, но може и да се явят отвън и приличат на венозни възли.

Всеки втори човек до 50-годишна възраст е с хемороиди. Страдат и мъже, и жени. При мъжете те често са резултат от тежък физически труд, който повишава налягането в корема или се дължат на продължителна работа на бюро и запек. Констипацията често се дължи на ограничен прием на пресни плодове и зеленчуци, които са богати на фибри. Известно е, че фибрите помагат за редовното изчистване на стомаха и червата. При жените хемороидите най-често се явяват по време на бременност или след раждане.

Вредни за черния дроб хранителни навици

  • Животински мазнини
  • Тестени изделия
  • Алкохол
  • Недостатъчно плодове и зеленчуци
  • Ограничена консумация на риба и растителни мазнини

Помощ от природата

6 билки за чай

Смесват се по 50 грама корени от глухарче, полски хвощ, водно пипериче, овчарска торбичка, корен ревен. Добавят се и 30 грама сладник. Билките се разбъркват добре. За чая се вземат по 2 супени лъжици от сместа и се варят 5 минути в половин литър вода. Пие се една винена чаша (около 120 г) 4 пъти на ден 30 минути преди хранене.

Настойка от конски кестен

Натрошават се плодове от конски кестен и се заливат със 70% етилов спирт, за да киснат 3 седмици. След това извлекът се прецежда. Пият се по 15 – 20 капки с малко вода три пъти дневно.

При външни хемороиди могат да се правят компреси с памук, напоен с разредена настойка – 20 капки в 50 мл вода, които успокояват болката и възпалението.

При болки – хомеопатия

При болки, усещане за натъртено и чувствителност при допир помага хомеопатичният препарат Аrnica montana 9 CH. Той се редува с два други в зависимост от оплакванията.

Lachesis 9 CH – при пулсираща болка, респективно виолетовочервени пролабирали хемороиди, чувство за стягане в областта на сфинктера, влошаване при допир и подобрение на симптомите при кървене. Приемат се по 5 зрънца всеки два часа, като се редуват арника и лахезис.

С арника може да се провеждат едномесечни профилактични курсове. Например по 5 зрънца веднъж дневно наесен, към октомври, и напролет, около март. Aloe 5 CH – този хомеопатичен препарат е подходящ при синкави, гроздовидни и сърбящи хемороиди, подобряващи се от студени бани. Често се наблюдава неотложна диария след ставане от сън и при събуждане. Приемат се по 5 зрънца един-два пъти дневно.

За укрепване на съединителната тъкан препоръчвам хомеопатичния препарат Calcarea fluorica 9 CH. От него се приемат по 5 зрънца през ден, например понеделник, сряда, петък. Пият се по една-две опаковки три пъти годишно. При фисури помага Nitricum acidum 9 CH – веднъж дневно по 5 гранули. Често една опаковка е достатъчна за решаване на проблема. Добър обезболяващ ефект има мазането с прополисов вазелин. Той действа и противовъзпалително. Помагат и мехлеми, които съдържат екстракт от арника и конски кестен.

Те се образуват при повишено налягане в ректума – притискане отвън или отвътре, което води до напрежение във вените. Стените им се разтягат, вените изпъкват и понякога се разкъсват.

Обикновено страданието се предава по наследство. Съществува генетично предразположение, което се дължи на слабост на съединителната тъкан. В тези случаи освен хемороиди хората често страдат и от разширени вени на долните крайници, плоско стъпало и др.

Всичко, което вреди и обременява черния дроб, предразполага и към хемороиди. Това са тестени храни, алкохол, твърде много животински мазнини в менюто и оскъден прием на плодове, зеленчуци, риба и растителни мазнини. Храните, които са вредни за черния дроб, предразполагат към застой на кръвта във вените и водят до разширяването им. Представете си артериалната кръв, след като е отдала кислород на долните крайници и се е превърнала във венозна, се връща към сърцето. Не е все едно дали ще премине през един нормален черен дроб, който ще я пропусне лесно, или през един „ленив“, задръстен или стеатозен. Образно казано, при нормален черен дроб кръвта се движи нормално, както автомобил по улици с рехав трафик. При задръстения черен дроб кръвта е като автомобил, попаднал в задръстване.

Препятствията по пътя на венозната кръв естествено водят до раздуване на вените, в това число и активиране на хемороидалните възли.

Диетата е като тази при разширени вени. Важно е да ядем всеки ден поне по половин килограм пресни плодове и зеленчуци. От целулозата в тях се синтезират фиброзни влакна, които укрепват стените на съдовете. Мазните и солени храни трябва да се изключат от менюто. Лечението също е подобно на това при разширени вени на краката. Добре е да изчистим черния дроб, да пием чай от глухарче, да ядем пчелен прашец и препарати, които поддържат съединителната тъкан.

Нужна е много вода. Ако поемем обаче 2 литра и повече и ядем мазно и солено, тя ще се задържи в тялото, ще увеличи обема на кръвта и ще натовари сърдечно-съдовата система. Така че забравете за всичко мазно и солено.

Излишните килограми „товарят“ и съдовете. Отслабването, както и движението, са важни за вените. Заедно с това ще избегнем и запека, който е враг № 1 на хемороидите.

30 мин ходене всеки ден е задължителният минимум. Отделяйте време за спорт. Най-полезни са ходенето, карането на колело и плуването. Неподходящи видове спорт както при разширени вени, така и при хемороиди, са тенисът и бодибилдингът.

Минерална програма за здрави тъкани

Слабостта на съединителната тъкан има различни прояви. „Издават“ я честото изкълчване на глезен, склонността към стрии, разширени вени, както и отпуснатата и набръчкана кожа. Хемороидите обаче са най-болезненият вариант. Всички тези страдания са сигнал, че организмът страда от дефицит на калциев флуорид. Това установява чрез своите изследвания на човешки тъкани преди 130 години д-р Вилхелм Шуслер. Затова добавянето на калциев флуорид, или шуслерова сол № 1, към ежедневното меню, помага за правилното функциониране на всички еластични влакна и тъкани, като сухожилия, лигаменти, кожа и съдови стени. Ценният минерал участва и изгражда защитните обвивки на тялото – зъбен емайл, периост, кожа. Тази минерална добавка е особено нужна при разширени вени и хемороиди. Ето защо балансът на калциевия флуорид в организма осигурява необходимите условия за лечение на хемороидите. Приемат се по 5 – 10 таблетки на ден с продължителност от 2 – 3 месеца. Заедно с това трябва да ядат повече продукти с неутрално pH, да се избягват пикантните ястия, да се осигури редовна дефекация с храни, богати на фибри. При възпалени хемороиди към лечението може да се включи и сол № 3 – железен фосфат. Дозата е по 5 – 7 таблетки на ден за няколко дни до отшумяване на проблема.

Важно е да се знае, че нормалните концентрации на калциевия флуорид в организма се възстановяват много бавно. Затова пиенето на сол № 1 трябва да продължи поне 2 – 3 месеца. За профилактика на проблемите, свързани със съединителната тъкан, два пъти в годината се прави и специална минерална програма, която включва соли №№ 1, 4, 8, 11. Приемат се по 5 таблетки от всяка сол в продължение на 1 – 2 месеца.

На вашето внимание

Бременност и родителство

Автор(и): д-р Атанас Михайлов
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto