Новини

Час ходене на ден раздвижва ленивите черва

Ако организмът не се изчисти 3 дни, започва отравяне

Разходките на чист въздух носят полза не само за червата, но и за цялото тяло
Разходките на чист въздух носят полза не само за червата, но и за цялото тяло

Един от най-честите проблеми на съвременния човек – запекът, е причина за отравяне и много други болести, включително и тумори. Щом храната се задържи по-продължително време в организма, тя започва да ферментира и гние.

Ако съдържанието на червата не се изхвърли 3 дни и повече, постепенно причинява общо отравяне на организма. При гниенето се отделят много токсични вещества като индол, фенол, скатол и газове. Отровите плъзват из тялото.

Кожата първа издава проблема. Тенът става сивкав и лицето често се покрива с пъпки. Ако запекът продължи, това води до отпадналост и главоболие. Температурата се повишава, а самочувствието се потиска заради постоянния дискомфорт. Жените имат този проблем 3 пъти по-често в сравнение с мъжете.

Това може да се илюстрира с цитат от форум в Интернет. Ето как описват оплакванията си. „Коремът ми постоянно е подут. Винаги се е подувал, когато се нахраня, но през нощта се прибираше и на сутринта беше нормален, а сега вече не се прибира никога. Започнах и да напълнявам вследствие от този гаден запек. Никога не съм имала перфектно тяло, но мъжете допреди една година се заглеждаха след мен, а вече съм безформена и не будя интерес у никого“, разказват страдащите.

Това обаче е малка част от проблема. Хроничното самоотравяне може да причини развитие на торбовидни разширения на чревната лигавица – дивертикули, полипи и дори рак, и то не само на дебелото черво, а и на други органи – гърда, простата и др.

Всеки вероятно се пита колко често трябва да ходи по голяма нужда. Според съвременните разбирания идеалният вариант е това да става всеки ден, сутрин, по едно и също време. Този ритъм често се нарушава. В развитите страни около 10 процента от населението страда от изразен хроничен запек. С напредване на възрастта състоянието се влошава. При вазрастните дебелото черво става лениво.

Една от най-честите форми на запек – спастичният, се дължи основно на недостатъчния прием на магнезий с храната, което смущава и обмяната на калция. Ако осигурим правилния метаболизъм на калция, ще решим и проблема със спастичния запек. Източници на магнезий са всички зелени храни (коприва, спанак и др.), чесън, слънчоглед, бирена мая, гъби, миди, всички бобови растения. Освен че зареждат с магнезий, те нормализират и холестероловите нива.

Разбира се, могат да се използват и магнезиеви препарати, например магнерот 1 – 2 пъти дневно по една таблетка или най-обикновена английска сол. 1 пакетче – 25 – 30 г, се разтваря в един литър вода. Сутрин и вечер се изпиват по 40 – 50 мл.

Друга форма на запек – атоничният, се дължи в голяма степен и на обездвижването. Както видимите мускули по тялото се отпускат, така се отпускат и тези, които трябва да движат червата. Всеки ден трябва да се ходи поне 1 час пеша и да се прави тридесетминутна гимнастика. Тези прости мерки намаляват наполовина риска от рак на дебелото черво според специалисти от Американското онкологично общество. Няма научен отговор защо раздвижването има такъв профилактичен ефект. Допуска се, че канцерогенните вещества остават по-кратко време в контакт със стените на червата и не могат да доведат до болест.

При тази форма на запек с великолепен ефект е хомеопатичният препарат Opium 5 CH. Приемат се три пъти дневно по 5 зрънца. Желаният ефект настъпва обикновено към третия ден.

Запекът може да бъде свързан и с честата употреба на антибиотици, което причинява дисбиоза и разстройва нормалните чревни функции. И след като масово се прилагат антибиотици – масова последица от това е дисбактериозата с последица и запек.

Микрофлората на червата дава 50% от нужните витамини

  • Теглото на цялата микрофлора при възрастните хора е 2.5 – 3 кг.
  • 40% от енергията, която получаваме чрез храната, се изразходва за микрофлората ни.
  • 50 на сто от токсините се обезвреждат от микрофлората и 50% от черния дроб, т.е. полезните чревни бактерии предпазват черния дроб от претоварване.
  • Нашата микрофлора изработва до 50 процента от всичките ни необходими за едно денонощие витамини.
  • Топлината, отделена от жизнената дейност на микрофлората ни, е жизнено необходима и за макроорганизма.
  • Микрофлората осигурява регенерацията на микроресниците на чревния епител, които увеличават резорбцията на храната 600 – 1100 пъти.

Половин кило пресни зеленчуци и 2 л вода всеки ден

Стресът, независимо дали е физически или психически, може да доведе до временна констипация. Тя може да е резултат от промяна в менюто, пътуване, което нарушава обичайния ни дневен режим, или всякакви притеснения от обстановката. Децата често имат този проблем в училище.

Освен частните случаи на спастичен и атоничен запек в повечето случаи може да става дума за лоша организация. Най-напред трябва да се изпълнят трите основни правила на цивилизования подход – пресни плодове и зеленчуци, много вода и активно движение. При проблеми със стомаха на ден трябва да се консумират минимум 500 г сурови плодове и зеленчуци. Нужно е да се изпиват поне 2 л течности и да се движим активно. Нормата е поне 5 км пеша всеки ден.

Към задължителния минимум от 500 г плодове и зеленчуци се добавя червено цвекло (около 100 мл сок или 150 – 200 г салата), може и варено.

Ленено брашно – семето се смила в електрическа кафемелачка. 1 – 2 супени лъжици се разбъркват на рядка каша с каквато и да е течност, могат да се добавят пшеничени или други трици, овесени ядки.

Билков чай за разхлабване

Едно предложение за безвредна билкова комбинация за по-упоритите случаи:

Смесват се по 30 г листа сена (майчин лист), ленено семе (по-добре да е счукано), стрък цикория, смокинови листа, корени ревен, кора зърнастец, сушени портокалови кори, нарязани ситно, по 20 г семе от копър, резене, кориандър.

Взема се една супена лъжица от сместа и се вари на тих огън 3 минути в 300 г вода. След изстиване се прецежда. Изпива се на 1 – 2 порции на гладно или преди лягане.

След антибиотика вземете лактобацилус булгарикус

Едното спасение идва от консумация на млека, заквасени с чиста култура лактобацилус булгарикус, например биостим, и хранителни добавки, приготвени от тях, като лактофлор, ентеросан и др.

Другата линия за справяне с дисбактериозата са пребиотици.

Пребиотиците притежават две важни свойства: не се смилат и не се резорбират в горните отдели на стомашно-чревния тракт. Освен това избирателно ферментират под въздействие на микрофлората на дебелото черво, като предизвикват активен растеж на полезните микроорганизми.

Ключов момент в характеристиката на пребиотиците е избирателното стимулиране на полезните за човешкия организъм представители на чревната микрофлора и на първо място бифидобактериите и лактобактериите. Те водят до подобрение на състоянието и здравето на организма хазяин.

Автор(и): д-р Атанас Михайлов
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto