Билки и билкови сборове

Ревен – Rheum palmatum L. var. tanguticum Maxim.

Семейство

Лападови – Polygonaceae

Описание

Многогодишно тревисто растение с късо многоглавесто коренище и дълги до 1 м месести корени. Стъблото е право, до 2 м високо. Приосновните листа са с дълги до 30 см дръжки, стъбловите са с по-къси дръжки, а най-горните са почти приседнали. Листната петура на приосновните листа достига до 75 см в диаметър, в очертание е широко яйцевидна, дланевидно разделена на 5 – 7 дяла. Цветовете са бели, розови или червени, събрани в многоцветни метличести съцветия. Околоцветникът е прост, венчевиден, шестделен. Тичинките са 9. Плодът е триръбесто широко крилато орехче. Цъфти юли – август.

Разпространение

Родината на тангутския ревен е Централен Китай. Отглежда се в промишлени плантации в някои райони на Русия. У нас се отглежда само като декоративно растение.

Употребяема част

Използват се коренищата и корените (Radix et Rhizoma Rhei).

Действие

В малки дози ревенът подобрява храносмилането, като увеличава стомашната секреция и тонизира мускулатурата на храносмилателните органи. В по-големи дози действа слабително или очистително.

Приложение

Корените, коренището и листата се използват при хроничен запек предимно като слабително средство поради съдържанието на антрахинони. Действието настъпва 8 – 10 часа след приемане, без да се повлиява функцията на стомаха и тънките черва. Този факт е много благоприятен при лечение на запека у децата, тъй като не се потиска апетитът и не се разстройва храносмилането. Дрогата може да бъде приложена едновременно с горчиви средства. Единственото неудобство е, че след прекъсване на лечението може да се получи запек, тъй като билката е богата на дъбилни вещества.

Начин на употреба

Корените на ревена, стрити на прах, се прилагат като тонизиращо храносмилателната мускулатура средство в доза 0.05 – 0.10 г, като слабително средство по 0.25 – 0.50 г и като очистително средство по 1 – 3 г. Те са включени в състава на препарати със слабително действие.

Реклама

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!