Билки и билкови сборове

Телчарка – Polygala major Jacq.

Семейство

Телчаркови – Polygalaceae

Описание

Многогодишно тревисто растение с приповдигащи се стъбла, високи 15 – 40 см. Листата са последователни, приосновните са обратно ланцетни, а стъбловите – ланцетни до линейни. Съцветието е грозд с 20 – 50 цвята. Цветовете са пурпурночервени, синьо-виолетови или бели. Чашката е петлистна, с 2 по-едри венчевидно обагрени листчета (крилца). Крилцата са с 1/4 по-къси от тръбовидната част на венчето. Венчелистчетата са 3, а тичинките – 8. Цъфти юни – юли.

Разпространение

Расте по тревисти места и в ливадите, предимно в предпланинския и планинския пояс из цялата страна.

Употребяема част

Използват се коренищата и корените (Rhizoma et Radix Polygalae majoris).

Действие

Корените на телчарката поради съдържанието на сапонини имат секретолитично и отхрачващо действие – усилват секрецията на бронхиалните жлези и съдействат за по-лесното изхвърляне на гъсти бронхиални секрети.

Приложение

При остри и хронични бронхити и други заболявания на дихателните пътища. Използват се още при катари на стомашно-чревния тракт. За външна употреба се препоръчват водните извлеци при лечение на фурункули, гнойници и др.

Начин на употреба

Приготвя се запарка от 2 чаени лъжички дрога и 400 см3 гореща вода. След изстиване се прецежда и се пие по 1 кафена чашка 3 – 4 пъти на ден.

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Коментари