Билки и билкови сборове

Резене (морач) – Foeniculum vulgare Mill.

Семейство

Сенникоцветни – Apiaceae (Umbelliferae)

Описание

Многогодишно или двегодишно растение с 1 до 2.5 м високо, cилно разклонено стъбло. Листата са последователни, 3 – 4 пъти пересто насечени, с линейно нишковидни до нишковидни крайни дялове. Съцветието е сложен сенник с диаметър 8 – 20 м, с 10 – 12 главни лъча, без обвивка в основата. Цветовете са жълти. Плодовете са 5 – 10 мм дълги и 2 – 3 мм широки, продълговато цилиндрични, към краищата леко стеснени, зелено-кафяви, двусеменни, при узряване разпадащи се на две полуплодчета с по 5 светли, ясно изпъкнали ребра. Цъфти от юли до септември.

Разпространение

Културно растение, но в някои части на страната се среща и подивяло.

Употребяема част

Използват се плодовете (Fructus Foeniculi) и етерично масло (Oleum Foeniculi).

Действие

Газогонно, апетитовъзбуждащо, слабително, откашлично, диуретично.

Приложение

Плодчетата се прилагат особено често при деца с ленив стомах, безапетитие, запек с колики, задръжка на газове и др. Те стимулират храносмилането – подобряват апетита, премахват коликите, действат газогонно и слабително. Действието им се засилва, когато се комбинират със слабителни билки. Използват се и като отхрачващо средство при бронхит и коклюш. Прилагат се понякога и за увеличаване на млечната секреция у кърмачки, както и за регулиране на нередовната менструация. Дрогата има общостимулиращо действие и увеличава работоспособността (за разлика от плодчетата на анасона и кориандъра, които успокояват и довеждат до сънливост). Корените се използват при бъбречни болести и отоци като пикочогонно средство. Плодчетата влизат в състава на готови билкови чайове.

Начин на употреба

При стомашно-чревни колики у кърмачета се прилага запарка от 1 чаена лъжичка (2 – 3 г) счукани плодчета, които се заливат с 250 см3 вряща вода и престояват 10 мин в нея. Извлекът се прецежда и подслажда. Дават се по 1 – 2 чаени лъжички след кърмене. За възрастни се прави три пъти по-концентрирана запарка, която се приготвя по същия начин и се приема по 1 супена лъжица след хранене.

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Коментари