Билки и билкови сборове

Росопас – Fumaria officinalis L.

Семейство

Макови – Papaveraceae

Описание

Едногодишно растение с полулежащи или възходящи, силно разклонени стъбла, високи 10 – 40 см. Листата са сложно пересто нарязани, с теснолинейни, линейно-ланцетни или елипсовидни, 1 – 4 мм широки крайни дялове. Съцветията са гроздовидни, многоцветни, 2 – 6 см дълги. Прицветниците са 2 – 3 пъти по-къси от цветните дръжки, заострени. Цветовете са 6 – 9 мм дълги, неправилни, розово-виолетови до пурпурночервени. Чашелистчетата са яйцевидни, 2.5 – 3.5 мм дълги, едро назъбени. Тичинките са 2, триразделни. Плодът е кълбовидно, на върха вдлъбнато орехче, 2.5 – 3 мм в диаметър. Цъфти от април до юни.

Разпространение

Расте по тревисти места, из посевите като плевел и по рудерализирани площи край пътища и огради из цялата страна до 1000 м надморска височина.

Употребяема част

Използва се надземната част (Herba Fumariae), събрана по време на цъфтеж. Да не се смесва с отаналите 7 вида от рода Fumaria, разпространени у нас, които се отличават с не по-дълги от 1 мм чашелистчета (F. parviflora, F. vaillantii, F. schleicheri и F. schrammii), с разперени и завити надолу плодни дръжки (F. thuretii и F. kralikii) и със заострени или заоблени, но не вдлъбнати на върха орехчета.

Действие

Спазмолитично, болкоуспокоявашо, жлъчегонно.

Приложение

Билката се използва предимно като отстраняващо спазмите и болкоуспокояващо средство при дискинезии на жлъчните пътища, жлъчни камъни. Прилага се и като апетитовъзбуждащо средство и тонизиращо червата при атоничен запек, при хемороиди, скрофули, като средство за отслабване и др. Външно се използва при пъпки и лишеи и при краста. Растението е отровно. Уврежда централната нервна система, сърдечно- съдовата и храносмилателната система. Затова не трябва да се прилага самостоятелно за самолечение, а при лекарско назначение и под наблюдение от лекаря. Експериментално е установено, че извлеци от надземната част понижават силно и продължително артериалното налягане.

Начин на употреба

Прилага се като извлек, приготвен на студено от 2 чаени лъжички ситно нарязана билка с 1/2 л студена вода. След като кисне 8 часа, се изпива за 1 ден. Съществуват и препарати с жлъчегонно и жлъчетворно действие, приготвени от дрогата.

Реклама

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!