Новини

Сок от моркови и зеле успокоява стомаха

Съчетаваме храни, които ферментират и издуват

Морковен сок и вегетариански сарми
Зелето съдържа витамин U

Болестите си имат свой график. Пролетта „дразни“ стомаха. Една от причините е промяната на стила на хранене. Менюто включва повече салати, пресни плодове и зеленчуци. А ранните зеленчуци натрупват и повече нитрати, които определено дразнят стомашната лигавица.

В този период е важен хранителният режим, който може да ни спести много страдания. Още от сутринта трябва да подберем храни, които не товарят храносмилането – различни плодове или прясно изцедени сокове, чай, мед, евентуално овесени ядки или мюсли. Това меню не пречи на естествения процес на самоочистване, който започва от зазоряване сутрин до обяд.

Ако стомахът реагира на целулоза и получаваме болки от салата и дори краставици, е добре системно да пием сок от моркови. Червеното цвекло, което още се намира на пазара, също трябва да е с особен приоритет. То, както и зелето, съдържа витамин U (от ulcus – язва) и има успокояващ ефект и заздравява лигавицата на стомаха.

Витамините чрез храната са по-полезни от купените

Витамините и минералите са от изключително значение за човешкия организъм и процесите в него. До голяма степен от тях зависи здравословното състояние особено през пролетта, когато сме изтощени от тежката зима, настинките, грипа и тежките ястия. Витамините, приемани чрез растителната храна, са за предпочитане пред тези, които купуваме от аптеката. И двата вида обаче ни правят по-устойчиви на бактериалните и вирусните инфекции.

Набавянето на витамин А може да се осъществи чрез приема на бета-каротин. Когато попадне в организма, този антиоксидант става витамин А. Той подсилва зрението и благоприятства добрия вид на кожата и косата. Не бива обаче да се предозира, тъй като високият прием на бета-каротин повишава риска от рак на белите дробове при пушачите. Той се съдържа в зелените чушки, картофите и морковите.

Витамин С възпрепятства простудните заболявания. Може да се набави от цитрусовите плодове, броколите и зелените чушки.

Витамин D подпомага организма да усвоява калция, който от своя страна играе решаваща роля за здравината на костите. Този витамин се синтезира от слънчевата светлина. Затова през пролетта трябва да се стараем поне един час дневно да бъдем на слънчева светлина. Липсата му може да доведе до рахит, остеопороза, а според някои нови американски проучвания и до диабет тип 1 и 2 и множествена склероза.

Витамин Е е най-добрият природен антиоксидант. Той е нужен за синтеза на половите хормони и репродуктивните функции. На него дължим и здравия и сияен вид на кожата, косата и ноктите. Може да се осигури чрез консумация на растителни масла, ядки, особено фъстъци, яйца, плодове и зелени листни зеленчуци. Той обаче се губи при топлинната им обработка.

Фолиевата киселина предпазва от дефекти на невралната тръба, като спина бифида, затова се препоръчва на жени, които планират бременност. Тя трябва да се приема два месеца преди и два месеца след забременяването. На нея са богати тъмнозелените зеленчуци, зеленият фасул, цитрусите и пълнозърнестият хляб. Препоръчително е на ден да се осигурява количество от 400 микрограма. За бременни или кърмещи жени дозата нараства на 600 микрограма. Проучвания сочат, че когато е предозирана, фолиевата киселина може да провокира туморно, сърдечно-съдово или психично заболяване.

От недостиг на желязо обикновено страдат вегетарианците и хората, чието хранене е оскъдно на месо и месни продукти. То е необходимо за възпроизвеждането на червените кръвни клетки. Когато те намалеят, следва анемия.

През пролетта зачестяват болките под лъжичката, в епигастриума. Явяват се киселини, стомахът се подува, има усещане за тежест. Понякога изброените симптоми отсъстват. Единствено кръвоизливът показва, че лигавицата е била увредена. По-често причината е язва на дванадесетопръстника, а не на стомаха. Заедно с това се явява диария, изпражненията стават тъмни като асфалт и лъскави. Артериалното налягане рухва, пулсът се ускорява, лабораторното изследване на кръвта показва много ниски стойности на хемоглобина и желязото.

И при най-малко съмнение за стомашен кръвоизлив трябва незабавно да се потърси лекарска помощ, защото това състояние е опасно и застрашава живота.

Без такъв риск е друго особено неприятно заболяване, известно в медицината като гастроезофагеален рефлукс. При него част от стомашното съдържимо се връща към хранопровода и имаме усещане за неприятно парене. Понякога е толкова силно, че може да предизвика дори повръщане. Гастроезофагеалният рефлукс често придружава язвата и гастрита. За потушаване на неприятните симптоми често страдащите гълтат сода бикарбонат с шепи, за да погасят киселините.

Ако обаче се измери стомашната киселинност, в повечето случаи тя ще бъде нормална. Просто попадайки върху лигавица, която е непригодена за солна киселина, тя реагира. Ако това се случва често, може да се отворят пептични язви на хранопровода.

Рефлуксът най-често е последица на неправилна организация на храненето, на безразборна употреба на храни, които се събират в стомаха. Добре е закуската да е от плод и мюсли, а през деня да се пие сок от моркови, който успокоява стомаха. Вечерята не бива да е по-късно от 20 ч.

Често срещан симптом на язвата е нощната болка. Ранната вечеря и някои други храни със специфичен ефект могат да предпазят от нея. Някои храни имат буферен ефект. Ако са добре подбрани, той конкурира ефекта на Н2 блокерите и инхибиторите на протонната помпа.

Не съчетавайте кисело с ориз

Ако се спазват основните принципи на разделното хранене, няма как храната да се връща към хранопровода и да причинява киселини. Главният принцип е да не събираме по едно и също време в стомаха храни, които ще предизвикат ферментация. Белтъчната храна изисква повече стомашен сок и солна киселина, а за усвояването на въглехидратната е нужна алкална среда. Затова храните които са кисели – оцет, лимон, туршии и домати, в съчетание с ориз, картофи, качамак и тестени, не се усвояват. В стомаха започва процес на ферментация с „набухване“. Задължително е прясното мляко да се консумира отделно от други храни, защото в стомаха се превръща на извара и започват процеси на гниене и ферментация.

Кисело мляко, домати и плодове се консумират половин час преди храна или половин до два часа след нея. Примери за лоши комбинации: баница с кисело мляко, пица и спагети с доматени заливки и кетчуп, сарми с кисело зеле, домати и хляб, домати и картофи и т.н. Гювечът може да бъде вкусен и без домати, а да се добавят повече лук, бамя и т.н. Страдащите от язва и гастрит може да хапват сарми, завити с листа от кисело зеле, но като изядат ориза, ще оставят настрани киселото зеле. Пицата може да бъде и pizza blanca, т.е. бяла пица, пица без домати.

Минерали срещу болката при язва и гастрит

Болезнените спазми на стомаха при стомашно-чревни проблеми се предизвикват от пренапрягането на гладката мускулатура. Тя изгражда кухите органи в тялото, каквито са стомахът и матката например.

За да се преодолее болезненият спазъм, е необходим магнезиев фосфат (шуслерова сол № 7). Това е минералът, който, разтворен в гореща вода, изпълнява специална функция. 10 таблетки се добавят към 250 мл гореща преварена вода. Подобно на чай, течността се изпива бавно на глътки, като се задържа за момент в устата. Тя подпомага организмът да се освободи от гнилостните газове, успокоява спазмите, болките и релаксира мускулатурата. Поради бързо настъпващия благотворен ефект „горещата седмица“ се използва при остри състояния. При нужда терапията се повтаря два – три пъти през кратки интервали. За траен ефект сол № 7 се комбинира със сол № 4 – калиев хлорид, която успокоява възпалението на стомашната лигавица. Сол № 4 се приема по таблетка на час в първите 5 – 7 дни, а после по 5 таблетки на ден за месец.

Гастритът не обича пролетта

„Не е ясно защо стомахът реагира на пролетта с болки, киселини, подуване и дискомфорт. Една от теориите е, че в биоритмите има някаква цикличност и болките в областта на стомаха са свързани с това. Друга хипотеза е, че в тези периоди на годината в организма настъпват някакви хормонални преустройства и това отключва оплакванията. И не на последно място е теорията, че това се дължи на промяна на начина на хранене през пролетта. Въпреки че в съвременния свят храненето не се различава особено много и подборът на храни не зависи толкова силно от сезона, както това е било преди 50 години. Сега през всички сезони има плодове и зеленчуци и сезонността не е от такова значение“, обяснява доц. Крум Кацаров, шеф на клиниката по гастроентерология на ВМА – София.

През пролетта най-често се „обаждат“ гастритът и язвата. Някои лекари дори дават препоръки да се прави профилактика с Н2 блокери. Вместо лекарства обаче е по-разумно всеки да изключи от менюто си храните, които дразнят стомаха. На първо място това са прекалено сладките храни – шоколад, бонбони, мед.

„Концентрираната захар повишава нивото на инсулин. А той завърта една каскада – повишава се кръвната захар, отделя се повече инсулин – гастрин, повишава се и солната киселина в стомашния сок. Киселинната секреция сама по себе си дразни лигавицата на стомаха и на дванадесетопръстника и оттам нататък причинява различни оплаквания“, разказва доц. Кацаров.

Доц. Крум Кацаров, началник на клиника по гастроентерология, ВМА – София: Стомахът има повече нервни клетки от мозъка

Стомахът и червата имат повече нервни клетки, отколкото главния мозък, а и една част от тях са невроендокринни. Регулацията на целия храносмилателен тракт е много сложна. Има пряка зависимост и връзка между психичното състояние на човек и възникването на модерните болести – така наречения нервен стомах, дразнимото дебело черво, рефлуксната болест. Затова всяко покачване на нервното напрежение се отразява зле и влошава състоянието както на болните от язва, така и на тези, които страдат от гастрит.

Другото общо правило за всички с чувствителен стомах е да се хранят редовно. Режимът на хранене е особено важен. Той е задължителен независимо от това какво работим. Трябва да се храним поне 3 пъти, а още по-добре 4пъти дневно. Това ни е завещано от еволюцията, а не да е един път – най-често вечер, както много хора се опитват да правят.

Така че сладкото е основен враг на болния стомах. След него се подреждат и пържените храни, които също дразнят чувствителния стомах, и острите пикантни подправки. Солта също дразни – тя е сериозен иритант за стомашната лигавица и за целия стомашно-чревен тракт. Добрата новина за любителите на чашката е, че реакцията спрямо алкохола е много индивидуална. Това го е усетил всеки, който страда от гастрит или язва. Някои дори с профилактична цел пият по една ракия или мастика, която съдържа анасон, и болките им се успокояват. Напитката винаги предизвиква добро настроение, а е важно човек да се балансира и да е на „ти“ със себе си. Нервното напрежение се отразява и влошава състоянието както на болните от язва, така и на тези, които страдат от гастрит.

Друга група болести, които се обаждат през пролетта, са колитите и ентеритите. Те определено се влияят от хранителния режим.

Активират се в този сезон, в който в менюто се добавят много пресни зеленчуци, салати и плодове. Те засилват колитните оплаквания – подуване, газове, болки, куркане, което причинява силен дискомфорт. Нещо, което стресира и кара всеки да си поставя сам диагнози и да си мисли най-лошото. Реакцията обаче най-често се дължи на по-трудно смилаемата прясна целулоза, не на нитратите, смята доц. Кацаров.

„Мисля, че вредата от нитратите доста се преувеличава. Няма как те да достигнат доза, която да дразни стомаха и да е токсична. Грубата целулоза, най-общо казано, дразни и причинява тези усещания, които болният описва като опъване, смяна в ритъма на дефекация и болки“, обяснява доц. Кацаров.

Затова той съветва преминаването от един към друг хранителен режим да става по-бавно. Да има преходен период, в който да внимаваме какво количество зеленина изяждаме. Добре е салатите да се включват в менюто бавно, на малки порции, а не наведнъж. „Могат да се вземат и подпомагащи средства, като, да речем, панкреасни ензими, които подпомагат храносмилането. Има и други средства, които обират газовете, подобряват перисталтиката, намаляват болките“, съветва гастроентерологът.

На тези, които се страхуват от изследването, доц. Кацаров обяснява, че засега няма по-безболезнена алтернатива на гастроскопията, за да се постави точна диагноза.

„Гастроскопията е златният стандарт, който е приет в целия сват. В повечето центрове обаче тя се прави с упойка, така че страхът е останал от стари представи за този метод. Предимството ѝ е безспорно. Освен че „обследва“ лигавицата и релефа на стомаха, този метод позволява да се вземе материал за биопсия, за да се изследва част от лигавицата, ако има съмнение за развитие на някакъв процес“, обяснява специалистът.

Д-р Димитър Банчев, шеф на хирургично отделение в I МБАЛ – София: 24 часа приемаме кървящи язви и перитонити

- Д-р Банчев, у нас онкозаболяванията, независимо на кой орган са, се откриват късно. Няма задължителна профилактика, пък и хората някак подценяват тези прегледи. Няма ли начин да се направи нещо по-гъвкаво и да се улесни достъпът до специалистите?

- Затова в нашата болница имаме седмица на отворени врати за безплатен прием и прегледи. Организираме ги на всеки 2 месеца. Това е една компенсация на липсващата профилактика. И начин хората да не закъсняват и да идват в 4-ти стадий, когато ще проведем палиативно лечение, но на практика няма да можем да помогнем. Защото ако човек е дошъл навреме, дори и да е с онкологично заболяване, може да му помогнем. По време на тези безплатни прегледи през хирургичния кабинет минават около 100 души от цялата страна, не само от София. И обикновено откриваме 10 – 15 процента със сериозни заболявания. През останалото време 24 часа приемаме и оперираме по спешност болни с кървящи язви, перитонити, жлъчни кризи, апендицити – всичко от спешната коремна хирургия.

- Предният фронт са личните лекари. Те би трябвало по-бързо да реагират, ама обясняват, че нямат направления...

- Ако закъснението започне оттук и болният чака 15 дни за направление, след това тръгне по кабинети да се изследва амбулаторно, за да се уточни заболяването, ще дойде пак при нас, но в късен стадий. Например отива при личния лекар, защото има кървене при ходене по голяма нужда. Това може да е симптом на рак или на хемороиди. Джипито трябва да го прати на гастроентеролог, за да му се направи ректоскопия. Може да се наложи да чака 15 дни, а и повече. Ако се установи нещо съмнително, ще вземе проба. Резултатът от хистологията ще се чака още 10 дни. И след това този болен ще стигне до хирург с диагноза рак на дебелото черво. Той ще бъде опериран, но ще е загубил месец, месец и половина. Междувременно ще е развил анемия, ще е изтощен, а процесът вече ще е напреднал. Това се отнася за всички заболявания в коремната област – стомашни, жлъчно-чернодробни, панкреас, дебело черво...

Затова ако при нас е дошъл пациент със сериозен проблем – ако е отслабнал 15 кг, ако се уморява лесно или има остра болка в корема и разстройство, го скенираме цялостно. Правим цветна снимка на дебелото черво, колоноскопия, за да огледаме дебелото черво отвътре, понякога се налага и ехография. И обикновено в 30% от случаите откриваме неопроцес, при 20 – 30% – леки възпалителни заболявания, а в останалите случаи става дума за преходни ентероколити и вирусни заболявания. Ако болният отиде при личния си лекар, диагностиката му ще се проточи 6 месеца. А за онкологично заболяване този срок е дълъг. Затова тези 30 процента, които хващаме със сериозни заболявания при профилактичния преглед, са висок процент.

- Разполагате с хайтек апаратура, която съперничи на най-добрите болници. Разкажете как ви помага в работата.

- Освен рутинните изследвания, които ги има във всяка болница, имаме най-съвременна ендоскопска диагностика – правим пълен оптичен оглед на цялото дебело черво под обща упойка, както и цялостна диагностика и ендоскопски манипулации на хранопровод и стомах. Разполагаме с последно поколение скенер за диагностика на паренхимни органи – тези, които не могат да се огледат с ендоскоп. Имаме най-съвременен ядрено-магнитен резонанс за така наречената магнитнорезонансна томография. И заедно с конвенционалната и лапароскопската безкръвна хирургия единствено в нашата болница правим трансанална миниинвазивна микрохирургия – така наречената ТЕМ, при заболявания на ануса и ректума. Това е специален лапароскопски апарат, с който операциите се извършват най-щадящо.

- Какво можете да оперирате по безкръвните методи?

- Всичко в корема може да се оперира безкръвно – премахване на жлъчката при жлъчнокаменна болест, хиатална херния, онкологични заболявания на дебелото черво, правим и ТЕМ – през ануса се оперира всичко, което е в областта на ректума и на сигмата. Само нашата болница и тази в Плевен имат такава апаратура. Допреди 5 – 6 години тези интервенции се правеха през корема. С новия безкръвен метод на втория ден човек се прибира вкъщи здрав.

- Кои операции най-често правите безкръвно и по желание ли става?

- Най-често това е жлъчнокаменната болест, но дали операцията ще е безкръвна, зависи от медицински, финансови фактори, както и от предпочитанията на всеки. Ако например жлъчката е остра, с гнойни възпалителни промени и перитонит, няма избор, прави се отворена операция. Ако състоянието може да се овладее с антибиотици за 1 – 2 дни, да се успокои възпалението, може да се направи лапароскопска операция. Проблемът е, че здравната каса не плаща за консумативите, а те са скъпи – 800 – 1500 лева, а са индивидуални и за еднократно използване. Въпросът е дали пациентът има възможност да си ги купи. Най-много са хората с хронични възпалителни заболявания с камъни в жлъчката, които най-удачно се оперират лапароскопски.

Най-доброто е, че успяхме да затворим цикъла след операцията. Ако се открие рак, болният веднага се представя на онкокомитет – проф. Хаджиева и доц. Дудов, химиотерапевт. Те веднага дават заключение какво следоперативно лечение трябва да се проведе. Не само на теория, а веднага се записва ден, час, в който той да се яви и да започне следващия етап от лечението. Така болният не се лута и когато излезе от болницата, знае кой ще го поеме и с какво ще се лекува. И цикълът е затворен.

Автор(и): д-р Атанас Михайлов, Веса Георгиева (Минерали срещу болката при язва и гастрит, Д-р Димитър Банчев, шеф на хирургично отделение в I МБАЛ – София: 24 часа приемаме кървящи язви и перитонити), д-р Димитър Иванов, общопрактикуващ лекар (Витамините чрез храната са по-полезни от купените), Веселина Мончева (Гастритът не обича пролетта)
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto