Новини

Лакомията може да ви съсипе празника

Алкохолът и кафето не се понасят, обяснява проф. Донка Байкова

Коледна маса
Не слагайте на масата всички вкусотии, а подреждайте блюдата последователно

Кризата не се отнася за празниците. Наближат ли светлите коледни дни, всеки развързва кесията, за да сложи на трапезата най-хубавото. В изобилието трябва да има умереност, призовава проф. д-р Донка Байкова, зам.-председател на Българското дружество по диететика.

Усвояването на различните храни изисква специфични ензими, които станат ли повече, започват да се неутрализират един друг, обяснява специалистката. Затова лакомствата трябва да се хапват на групи през половин и дори през един час.

Независимо дали става въпрос за Бъдни вечер или за празничния обяд на Коледа, най-добрият старт е чаша вода или чай, казва изненадващо проф. Байкова. Течността отмива отлаганията от предишното хранене и подготвя „терена“ за новото угощение. Храните не се миксират в стомаха, а се подреждат на пластове според поредността на техния прием, изтъква експертката.

Затова един плод или зеленчукова салата са идеалното предястие. Освен че са богати на витамини и минерали, те съдържат фибри, които „събуждат“ стомашната перисталтика. Тази прелюдия е важна, тъй като стомахът ще има доста работа в празничните дни. В навечерието на Коледа на трапезата се подреждат постни ястия. В този случай питката трябва да се хапва заедно с боба и оризовите сармички, съветва проф. Байкова. Когато бобовите и зърнените храни се съчетаят, растителните белтъчини се усвояват по-добре, аргументира се тя. На следващия ден обаче подходът трябва да е друг – да се насладите на питката и баницата с късмети, без да смесвате с печената пуйка или свинските пържоли. Комбинацията на мазнини, белтъчини и въглехидрати е истинско изпитание за тялото. Лакомията може да разгневи вътрешния „Бермудски триъгълник“ – стомах, панкреас и черен дроб. Ако се наруши равновесието на тези системи, ще усетите неприятна тежест в стомаха заради блокаж на усвояването. Затова не слагайте на масата всички вкусотии, които сте приготвили, а подреждайте блюдата последователно. Така очите няма да подават грешни сигнали към стомаха.

Що се отнася до алкохола, най-разумно е да се спрете на едно питие и да си карате на него – независимо дали е ракия, уиски, вино, бира или пък нещо друго. И запомнете – алкохолът и кафето са лошо съчетание. Една от причините е, че подобно на спиртните напитки, черната наслада отнема вода от клетките. Затова градусовото питие и кафето трябва да се приемат с чаша чиста натурална вода, фреш, ошав или чай. Не се препоръчва кафето да се приема по време на гощавката и по друга причина – пречи за усвояването на желязото в храните.

Хората усвояват едва 20% от желязото в месото и 4% от този елемент в зеленчуците, обяснява специалистката по хранене. За да успеете да си набавите повече желязо, без което кръвотворенето е невъзможно, приемете витамин С. Това може да стане под формата на лимонов или портокалов джус. Приемът на натурално безалкохолно има и друг плюс – не позволява да се опияните и умората да ви надвие, преди да дойде най-вълшебното време – на изненадите. Ако усетите, че адски ви се пие ароматно кафе, позволете си това удоволствие най-рано половин час след като сте приключили с основното ястие. Що се отнася до десертите, те трябва да бъдат леки. Например плодова салата или изцедено кисело мляко, поръсено с орехи. Тежките торти, баклави и шоколадови бонбони оставете за закуската.

Д-р Борислав Ацев, зам.-директор на кардиологична болница „Св. Екатерина“ – София: Лекарства и алкохол по Коледа поразяват сърцето

По празниците българинът много набляга на хапването и пийването, но от прекомерното ядене и алкохол не само се напълнява, те могат да създадат и тежък кардиологичен проблем. Затова е много важно да се хапва с мярка, да не се преяжда. Необходимо е да се избягват мазнините, особено пържените и панираните храни. Независимо че свинското присъства традиционно на българската коледна трапеза, то трябва да се избягва или поне да не се прекалява с него. За предпочитане е то да се консумира в малки количества и без тлъстини. Не се препоръчват дреболиите и вътрешностите на прасето, в тях се съдържат доста токсини.

Преяждането оказва вредно влияние върху целия организъм, не само върху сърцето и храносмилателната система. При диабетиците то дестабилизира цялата ендокринна система, защото се повишава кръвната захар, получават се съдови инциденти. При страдащите от захарна болест съдовете са предразположени към такова нещо и в крайна сметка неблагополучието от тежките храни рефлектира върху сърцето. Същото важи и за хипертониците. Преяждането засилва симптоми при определени болести. Когато човек се тъпче механично, сърцето се натоварва от прекомерната храна, аритмиите и всякакви други сърдечносъдови неблагополучия са напълно закономерни.

В нашата традиция за съжаление точно по коледните празници се консумират много наситени на мазнини храни, но би могло да се празнува и по друг начин – прасенцето да бъде заменено с пуйка или с вкусно приготвена риба. Не е задължително точно свинското месо да бъде водещо на трапезата, особено ако не искаме да търсим лекар точно в разгара на празника.

Не бива да се злоупотребява с алкохол, градусите не са единственото средство за истински добро настроение. Прекомерното пиене се отразява много зле на хипертониците, диабетиците и на хората, предразположени към аритмии. А дори и при здравите алкохолът може да предизвика тежки аритмии, които да заведат пациента в болницата.

В повечето случаи алкохолът и лекарствата не са съвместими и затова тези, които приемат лекарства, трябва да се съветват с лекар, особено ако са с високо кръвно налягане, нарушение в кръвната захар, стягане и болки в гърдите, главозамайване, сърцебиене и същевременно обща слабост.

Ограничаването на храната пази мозъка млад

Мозъкът на тези, които хапват по-малко, остава по-млад, установиха италиански учени след опити с гризачи. Когато мишките ядат по-малко, в мозъка се освобождава молекула, наречена CREB1. Тя активира голям брой гени, свързани с дълголетието и доброто здраве на мозъка.

Сладкишите предизвикват окосмяване

Жените, които обичат да си хапват сладко, са застрашени от окосмяване на тялото, са установили американски учени.

Сладкишите съдържат големи количества рафинирани въглехидрати и могат не само да разширят талията, но и да провокират косми по лицето, не само под мишниците, краката и гърдите. Сладките тестени изделия имат висок гликемичен индекс. При постоянна консумация на торти, сладкиши и кексове инсулинът, който регулира нивото на кръвната захар, става все по-малко ефективен. Налага се организмът да го произвежда в по-големи количества. На това се дължат и нежеланите косми.

Препечените пържоли провокират рак на простатата

Препечените пържоли и кюфтета увеличават риска от рак на простатата, предупредиха американски експерти, цитирани от Daily Mail.

Медици от университета в Калифорния анализирали хранителните навици на 1000 мъже, половината от които с бързо развиващ се рак на простатата. Те установили връзка между препеченото месо и най-смъртоносния вид на заболяването. Добре опечените и препечените бургери са сред най-опасните меса, както и пържолите на тиган. Причината е високата температура на готвене. Прегорялото месо улеснява бързото развитие на раковите клетки.

Елхичките носят алергии

Американски учени описаха нова болест – „синдром на новогодишната елха“, който отключва алергични респираторни заболявания, съобщи The Daily Telegraph.

Страданието се дължи на плесени и гъбички, които живеят в корените на хвойновите дръвчета. Резултатите от проучването са публикувани в авторитетното сп. Аnnals of Allergy, Asthma and Immunology.

Учени от университета на Ню Йорк изследвали образци от кората и бодличките на 28 иглолистни дървета от различен вид, които обичайно се купуват за новогодишните празници, и открили в тях 53 поразени с плесени участъка. Спорите, които се отделят от тях във въздуха, в 70 процента причиняват сълзене от очите, носа, кашлица и силно затрудняват дишането. Отделяните плесени от някои видове дървета могат дори да доведат до бронхит и възпаление на белите дробове.

Топлината в помещенията е особено благоприятна за разпространението на плесените, предупреждават учените. Ако дръвчето остане две седмици в стаята, концентрацията на токсини се увеличава от 800 на 5000 в кубически метър.

Съветът за тези, които искат за празниците живо дръвче, а не изкуствено, е, преди да го вкарат в стаята, да го измият обилно с вода. След това задължително трябва да го оставят навън, докато изсъхне. Вторият съвет, който дават учените, е елхичката да остане в дома възможно най-кратко, а не да я държим, докато игличките ѝ почнат да капят.

Картонените опаковки – опасни

Картонените кутии, в които се продават бисквити и други храни, са опасни за здравето, установиха швейцарски учени под ръководството на д-р Кони Гроб. Старата хартия, която се използва за получаване на картон, и минералните бои за оцветяването ѝ могат да доведат до замърсяване на хранителните продукти, пише The Independent. Повече от половината картон, който се използва за опаковки в Европа, е рециклиран. Анализът сочи, че той съдържа 100 пъти повече минерални масла от допустимата норма. Това крие потенциална опасност от възпаление на вътрешните органи и рак.

Коледните играчки увреждат слуха

Шумът от някои от най-популярните коледни играчки е толкова силен, че може да увреди слуха на малчуганите пише The Daily Telegraph, позовавайки се на резултатите от американско изследване. Специалисти от Калифорнийския университет тествали десетте най-популярни играчки, които издават звуци, и установили, че шумът надхвърля 90 и дори 100 децибела – толкова, колкото произвежда моторен трион, влакът в метрото или електрическа косачка. Авторите на проучването съветват родителите да чуят шума от играчката, преди да я подарят не детето, и ако е възможно, максимално да го намалят.

Автор(и): Румяна Милева (Лакомията може да ви съсипе празника)
Източник:

Стандарт, Монитор

Фотограф(и): Roger Kirby
Снимка:

SXC