Новини

Мехурчесто водорасло и билки топят целулита

Трудното лечение иска атака от няколко посоки, защото целулитът не е самостоятелен проблем

Жените определено са на прицел
Жените определено са на прицел

Настъпва лятото. А лятото е неразривно свързано с носенето на леки дрехи – миниполи, къси панталонки. И всички искат да изглеждат добре, когато показват тялото си. Големите паласки на хълбоците, портокаловата кожа по бедрата не са красива гледка. Но често постигането на стегнато дупе и стройни бедра се оказва проблем заради целулита.

Жените определено са на прицел. Заради неправилното хранене, недостига на движение и някои хормонални нарушения.

Широка кампания срещу целулита започват собствениците на козметичния салон „Никол Ронсар“ едва през 1973 г. Целта им естествено е да привлекат повече клиенти. Днес сме свидетели на широка рекламна кампания, насочена за преодоляване на този козметичен дефект, но доста често предлаганите средства са недостатъчно ефективни.

Ето какво пишат форумите:

Момичета, посъветвайте ме как да се отърва от целулита! Пробвала съм какви ли не скъпи и евтини кремове, масажни ръкавици... какво ли не, няма почти никакви резултати. Знам, че има някакви сиропи за пиене, носят се разни клинове за стягане и топене на целулита, но не знам какви са и откъде да си ги набавя. Който има някаква комбинирана програма или знае какво се пие, нека да пише.

Трудното лечение иска атака от няколко посоки, защото целулитът не е самостоятелен проблем. Има връзка с хормони, капиляри, вени... и чисто козметичният подход не дава добри резултати. Чрез мотивацията за красиво дупе и бедра всъщност решаваме доста сериозни проблеми, като хормонален дисбаланс, венозна недостатъчност, слаби капиляри. Природните продукти дават подкрепа и са наистина ефективни, но трябва да се прилагат системно и достатъчно дълго време. Билков чай, мехурчесто водорасло, хомеопатични препарати и масаж с хвойново масло допълват диетата.

Накрая да припомним и други известни истини.

Необходимо е достатъчно движение – 5 – 6 км ходене пеш, занимания в залите за фитнес, плуване (особено благоприятен ефект).

Трябва да се пият достатъчно течности – поне 2 л вода, прясно изцедени сокове, билкови чайове.

А в менюто да се включат поне половин килограм пресни плодове и зеленчуци и да се ограничат тестените изделия, сладкишите, животинските мазнини и солта.

Диагноза

Съединителната тъкан под кожата е място, където се синтезират мазнините. Трансформацията и влизането им в системата на кръвообращението се осъществява благодарение на адипоцитите (мастните клетки). Дисфункцията, свързана с поява на целулит, всъщност е свързана с изкривената информация, която получават адипоцитите и те престават да изпълняват правилно функциите си. Това незабавно води до натрупване на мазнини, отслабване на капилярите и образуване на отоци. Кожата добива оточен вид във все още незначителна степен – първи симптом на целулит.

Отвара от джоджен

Полезен е чаят от джоджен. 5 г джоджен се запарват в 200 – 250 мл вряла вода 5 – 10 минути. Чаят се прецежда и разделя на две порции. Половината се изпива сутринта, другата половина – след обяда. Този чай предпазва от прекомерно окосмяване, от кисти на яйчниците и, разбира се, от целулит.

Към джоджена може да се прибави настойка от мехурчесто водорасло. Пият се по 60 – 80 капки настойка от мехурчесто водорасло с малко вода след всяко хранене 2 – 3 пъти дневно. Ако няма мехурчесто водорасло, може да се използват и водорасли Келп. Препоръчва се прием на 1 – 3 таблетки или капсули дневно. Морските водорасли са богат източник на йод. Регулират функциите на щитовидната жлеза и обмяната на веществата. Преди това обаче е разумно да се консултирате с лекар.

Помощ от хомеопатията

Два хомеопатични препарата са от полза при целулита.

Folliculinum 9 CH – по 10 зрънца се смучат бавно на гладно, на чиста уста, на 8-ия и 13-ия ден, броено от началото на месечния цикъл.

Luteinum 5 CH – приемат се по 5 зрънца от 17-ия до 21-ия ден на месечния цикъл, броени от началото му.

Тези средства са важни преди всичко за хормонално обусловения целулит. При дамите от тази група се наблюдава значително по-изявен предменструален синдром – напрежение в гърдите, радразнителност, задържане на течности и подуване до степен да се налага сваляне на пръстени, смяна на обувки и т.н.

Може да прибавим още 2 хормонални препарата, които ще подобрят извличането на излишната вода от тъканите – Thuya 15 CH – приемат се по 5 зрънца вторник, четвъртък и събота, и Natrum muriaticum 9 CH – приемат се по 5 зрънца понеделник, сряда и петък.

Пчелен прашец и гинко при капилярен тип

Ако целулитът е предимно капилярен тип, към общия план се добавя пчелен прашец. От него се смучат по 1 – 2 чаени лъжички, докато зрънцата се стопят в устата, или 1 – 2 чаени лъжички се накисват с малко мед и вода и се изчаква да се стопят. Пчелният прашец може да се разбърква с кисело мляко или да се добавя към овесените ядки и т.н. Пчелният прашец е отличен източник на рутин, който укрепва съдовата стена. Заедно с това се пият по 20 – 30 капки настойка от гинко билоба или по 1 – 2 капсули или таблетки преди всяко хранене.

Масаж с хвойново масло

Масажът с хвойново масло заглажда кожата. Хвойновите плодове се счукват или се мелят в електрическа кафемелачка. 1 – 2 супени лъжици се заливат с 200 г бадемово масло или студенопресован зехтин и се варят половин час на водна баня. После маслото се прецежда и хвойновият шрот се доизтисква в марля или тензух.

Това масло се втрива поне веднъж дневно върху проблемните зони до попиването в кожата. Най-добър ефект има масажът след топъл душ.

Тази лесна програма помага за ефективно решаване на един чисто козметичен проблем като целулита, но допълнителните ползи са значителни. Тя има великолепен хормонорегулиращ ефект, подобрява обмяната на веществата.

Чай от хамамелис и листа от леска

Ако целулитът е венозен, особено ценна е помощта на настойката от хамамелис – 2 – 3 пъти дневно по 20 – 30 капки. Може да се набави, където и мехурчесто водорасло. Ако не се набави настойка, може да се използва хомеопатичният препарат Hamamelis 5 CH – 3 пъти дневно по 3 зрънца.

Също така ефективен е чаят от листа на леска (може да се използва и кора от леска). Лешникът съдържа активния принцип на хамамелиса, укрепващ вените. 2 супени лъжици листа от лешник се запарват 10 мин в 1/2 л вряла вода. Чаят се прецежда и разпределя на 3 – 4 порции.

На вашето внимание

Автор(и): д-р Атанас Михайлов
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto