Новини

Амплитудата в градусите ни стресира

Пчелен прашец и женшен за адаптация

Играта на градусите нагоре-надолу поставя на изпитание всички органи и системи
Играта на градусите нагоре-надолу поставя на изпитание всички органи и системи

Резките амплитуди в температурата през последните дни са стрес за организма. От минус 5 в ранните часове в неделя до положителните 5 и нагоре в сряда. Играта на градусите нагоре-надолу поставя на изпитание всички органи и системи. Отразява се на здравите, а при хроничноболните събужда стари болежки.

Когато минусовите температури ни дадат за кратко почивка, макар и в средата на януари, отдъхваме и се поразсъбличаме. Два дни по-късно обаче студът ни изненадва. Рано сутрин превръща тротоарите в огледало. И страхът от простуда и грип ни обзема. Студът обаче е невинен. Ако имаме проблем със здравето, затова е виновна неадекватната реакция на разглезения ни и твърде изнежен организъм.

Независимо дали се разхождаме на студа, или киснем в горещата баня, тялото неизменно поддържа температура малко под 37°С. Когато е студено, съдовете се свиват, кръвната циркулация намалява. Така тялото само се защитава от разхищение на топлина и пази резервите си. В този момент обаче започваме да зъзнем.

Помощ от природата

Липа и бъз с мед

Чай от липов и бъзов цвят бързо загрява и връща силите. Важно е да се пие топъл, още по-добре да е подсладен с мед. Тези билки помагат за сгряване. Бъзовият цвят е с чудесен антистенокарден ефект и чаят е особено подходящ за трудни и студени дни.

Масло от нощна иглика сгрява дланите

Маслото от нощна иглика – Primol или Prim Oil, съдържа гамалиноленова киселина и има великолепен хормонорегулиращ и съдоразширяващ ефект. То помага за затопляне на дланите и на стъпалата, които мъчат по-често жените, но и мъжете не са застраховани. А от студените стъпала започват ангини и цистити. Оптималната дневна доза е 2 пъти дневно по една перла, но може да се приемат и по 6 перли за ден, като се разпределят на три приема по две перлички.

Синап топли краката

Синапът е много е подходящ за сгряване на краката. Той се смила като лененото семе на електрическа кафемелачка и се наръсва малко в чорапите.

Джинджифил при болки в гърлото

Може да се купи натурален корен. Отрязва се малко парченце и се сдъвква. Това може да се прави няколко пъти дневно. Тази билка и подправка е много ефикасна при болки в гърлото и спадане на гласа. Може да се намери и смлян джинджифил. Той може да послужи за подсилване на ефекта на топлия билков чай. Взема се на върха на ножа и се наръсва в билковия чай. Може да поставят и 2 – 3 дози (колкото се побира на върха на ножа – 1 доза).

Мляно ленено семе в нектара

Лененото семе съдържа омега-3 мастни киселини. Благодарение на тях, образно казано, се смазва пътя на кръвните елементи и те преминават по-лесно през тесните места – капилярите. Как да се използва? Лененото семе се смила на електрическа кафемелачка и се получава ленено брашно. Лененото брашно се разбърква с вода, нектар, кисело мляко, да се получи каша. Оптималната доза е 1 – 2 супени лъжици дневно.

Гинко билоба събужда кръвообращението

И това растение набира все по-голяма популярност като средство за подобряване на кръвообращението. Обикновено се приема 2 – 3 пъти на ден по един милилитър, ако е таблетна форма – 2 – 3 пъти дневно по 1 таблетка. Това растение подобрява мозъчното кръвообращение и подкрепя паметта. То предпазва от мозъчни удари и осигурява ефективното им лекуване, но също така помага за затопляне на крайниците. Предписва се още при хемороиди и разширени вени.

Арника пази от спазми

Хомеопатичният препарат Аrnica 5 CH подобрява кръвообращението на всички нива – капиляри, вени, артерии. Добре е да се приема поне два пъти дневно по 5 гранули, но може и 4 – 5 пъти дневно (при по-честите приеми единичната доза може да бъде 3 зрънца). Арниката е средство от първи ред при болестта на Рейно. Това е болест, при която се получава силен съдов спазъм при студ – пръстите побеляват, появява се болка.

Освен че поддържа топлинното равновесие, кръвта осигурява и защитата на тялото срещу причинителите на болести. А свиването на съдовете и изтласкването на кръвта навътре в тялото, образно казано, отдръпва защитата на заден план. Тогава на фронта остават незначителни бойни сили, съпротивата отслабва.

Агресорите, независимо дали са вируси или бактерии, само това чакат, за да нахлуят в организма. Атакуват. Кожата и лигавиците с техния местен имунитет са първата бариера, която осигурява защитата на тялото. За да реагира адекватно, им трябва тренировка.

Всеки начинаещ може без всякакъв риск да застане под студения душ. Важно е обаче да стои под него не повече от 1 минута. За най-изнежените се препоръчва да започнат с обливане само на краката или да поседят във вана със студена вода.

Вторият важен принцип е постоянството. Ако закалителните процедури се провеждат редовно, времетраенето им може постепенно да се удължава. Основен индикатор е самочувствието.

Третият основен принцип е постепенност. Не бива рязко да се увеличава времето на процедурите, без организмът да е готов за това.

Важно е навън, особено при продължителен престой, екскурзии и преходи в планината, да сме добре облечени. Не дебело, а многослойно, на принципа на зелето – да си сложим поне 3 – 4 слоя дрехи.

Краката трябва да са винаги сухи и топли. Отдолу се слагат памучни чорапи, а отгоре – вълнени.

В най-големия студ малките деца и възрастните не е разумно да излизат. А тези на средна възраст трябва да са внимателни, особено при екскурзии в планината. Важно е да не са с празен стомах и в никакъв случай да не се черпят с алкохол. Първият признак на преохлаждане е леко треперене. Втресе ли ни, трябва да се загреем по спешност. А след 30 минути престой всеки да помисли дали краката му мръзнат. Да провери чувствителността на пръстите и на ръцете, и на краката. При поява на боцкане или болезненост веднага да се прибере на закрито.

И където и да сме, особено при вятър, трябва да се движим активно, а не да стоим на едно място. Дори и да чакаме градския транспорт на спирката.

Ако организмът има нужда от подкрепа, това е най-добре да стане с натурални лечебни екстракти от животински и растителен произход. В медицината те са известни като адаптогени – пчелно млечице, пчелен прашец, женшен, родиола, леузея, китайски лимонник и други. Те стимулират всички системи, които поддържат организма здрав, като събуждат вътрешните резерви, които са ни природно дадени, но са задушени от съвременния начин на живот, от неправилното хранене и от злоупотребата с лекарства.

Още от названието става ясно, че адаптогените облекчават приспособяването на организма към различни неблагоприятни условия: физически натоварвания, включително тежки спортни тренировки, студ, горещина, жажда, глад, стрес и умора. Те предпазват от много заболявания и повишават имунната устойчивост. Особено полезни са за възрастни хора.

Особено ценно е въздействието им върху нервната система – те подобряват съня и вдигат настроението. Повишават близо 2 пъти работоспособността при умора и физически натоварвания. Ефектът настъпва бързо, до един час след приемането на препарата и продължава няколко часа. Действието е меко и естествено. Осигуряват приток на енергия, като мобилизират ресурсите на организма, без да го принуждават да работи на „форсиран режим“. Образно казано, само повишават капацитета му на полезно действие.

Автор(и): д-р Атанас Михайлов
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto