Новини

3 ползи от омега 3, 6 и 9 мастните киселини

Омега-3-6-9
Поддържането на баланс между есенциалните мастни киселини е от съществено значение за ползите за здравето ни

Омега 3, 6 и 9 мастните киселини са от ключово значение за поддържането на оптималното функциониране на нашия организъм. Въпреки че отговарят за протичането на жизнените му функции, те не се произвеждат от него, споделят експертите от онлайн аптека Galen.

В тази статия ще разгледаме какво представляват омега 3, 6 и 9, какви са техните основни ползи, както и кои храни са източници на такива, за да ги включим в нашия хранителен режим.

Какво представляват омега 3, 6 и 9 мастните киселини?

Наричат ги още “есенциални”. Числата им се определят спрямо позицията във веригата на въглеродната връзка. 3 и 6 са полиненаситени мастни киселини и отговарят за биохимичните процеси в тялото, като 6 е един от основните източници на енергия. 9 е мононенаситена, която участва в синтеза на клетъчната мембрана и помага за намаляването нивата на холестерола.

Важно е да се осигури необходимото количество от тях в организма, за да се защити имунната система. Имайте предвид, че от друга страна – прекомерно количество от тях може да доведе до обратния ефект.

Кои са трите основни ползи от тях?

Те са незаменими вещества, които играят ключова роля за здравето на организма. Ето какви са техните ползи:

1. Подобряване на сърдечно-съдовата система
Особено ефективни са за подобряване състоянието на кръвоносната система и сърцето, като по този начин се намалява рискът от сърдечно-съдови заболявания. Омега 3 мастните киселини са доказани като един от най-ефективните природни методи за поддържане на здравото сърце.
2. Полза за функцията на мозъка
Омега 3 са ключов компонент на клетъчните мембрани и имат важна роля в поддържането на нормални нива на невротрансмитерите, които са от съществено значение за нормалната функция на мозъка. Освен това се счита, че помагат в борбата с депресията.
3. Осигуряване здравето на кожата и косата
Играят важна роля и при ползите, отнасящи се до състоянието на външния вид. Те хидратират кожата отвътре, намаляват възпаленията, които водят до акне и стареене, както и поддържат еластичността на кожата. Освен това подпомагат растежа на косата и подобрят нейната структура, като предотвратят сухотата и цъфтежа.

Поддържането на баланс между тях е от съществено значение за ползите за здравето ни. За да осигурите ефективното им усвояване от организма, е необходимо наличието на определени нутриенти, като цинк, мед и желязо.

Кои са източниците, от които може да се набавят?

Омега 3 се намират в храни като маслени риби (сьомга, скумрия), семена на лен и орехи. 6 се срещат в много растителни масла, семена и орехи. 9 се намират в храни като маслини, авокадо и ядки.

Ето няколко лесни начина как да ги включим в нашия хранителен режим:

  • консумирайте риба два пъти на седмица – сьомгата, сардините и скумрията са едни от най-добрите източници на омега 3. Включването им два пъти в седмицата в хранителния режим може да осигури достатъчно количество от тях;
  • използвайте здравословни растителни масла – заменете наситените мазнини с кокосово масло, маслиново и такова от авокадо, които съдържат омега 9;
  • включете ядки и семена – лешниците, орехите, бадемите, фъстъците, сусамът, семена като чия и ленено семе са отлични източници на тези вещества;
  • разнообразете менюто си с плодове и зеленчуци – авокадото е богат източник на мастни киселини с позиция във веригата 9, броколите и спанакът съдържат малки количества от омега 3.

Освен чрез консумация на храни, има възможност за прием на качествени добавки, за да се уверим, че получаваме нужните количества от тези вещества. Това може да включва рибено, ленено, боровинково масло и други.

Включването на храни и хранителни добавки, богати на омега 3, 6 и 9, в хранителния ни режим може да бъде от полза за подобряване на общото ни благосъстояние. Винаги се консултирайте със специалист или диетолог, за да получите индивидуални съвети спрямо вашите нужди и здравословно състояние, съветват още от Galen. Той ще определи правилния прием на ден, както и това дали да приемате тези вещества преди или след хранене.

Фотограф(и): Pixabay
Снимка:

Pexels