Новини

Настойка от невен успокоява гърлото

Извлекът чисти възпаления на очите, заздравява раните

Въпреки че навън есента е наистина златна – топла и слънчева, от октомври до март започва периодът на по-честото боледуване – хреми, ангини, бронхити, синузити, остри вирусни заболявания. Към Нова година ще дойде времето на грипа. Разумно е да не се чака „болното“ време, а да се подготвим отрано, за да няма проблеми за здравето.

По това време на годината много деца за първи път тръгват на ясла или на детска градина, други се връщат в нея след лятната отпуска на родителите.

А когато се съберат накуп, те започват да си препредават устойчиви бактериални щамове, „отгледани“ още в болничните заведения. Такива например са резистентните стафилококи, които много бебета носят още от родилния дом. Те причиняват упорити конюнктивити, хреми с гъсти секрети, които лесно прерастват в бронхит. Сополи без край и досадна кашлица са кошмар за родителите.

В тези случаи настойката от невен може да помогне за лесна и ефективна профилактика. За жалост в аптеките у нас не може да намерите готова форма. Може обаче и вкъщи да си я приготвите от пресен цвят.

Листата, зелените и крехки дръжки и целият цвят се заливат с етилов спирт (70 – 90%) в пропорция едно към три. Например 100 грама от нарязаните цветове и зелена маса се заливат с 300 грама 70-процентов етилов спирт. Настойката може да започне да се ползва от първия ден. По-добре е обаче да престои. За около три седмици активните съставки на билката се извличат напълно. Тогава извлекът може да се прецеди и да се консумира. Десет капки от настойката се разреждат в 50 мл преварена или минерална вода. С тях се почистват очите на детето сутрин, преди да отиде на градина, и вечер. Използват се 2 отделни тампона, за дясното и за лявото око, за да не се прехвърлят бактерии от инфектираното на здравото. За да има резултат, профилактиката с извлек от невен трябва да се прави в продължение на един месец.

Същият разтвор е подходящ и за гаргари. Те успокояват възпаленото гърло. Още по-добре е той да се подсили с морска сол. Една чаена лъжичка морска сол се разтваря в чаша хладка вода – 35 – 37°С. Към нея се добавят 20 – 30 капки от настойката. С нея всяка сутрин профилактично се прави гаргара. При ново възпаление на гърлото процедурата се повтаря на всеки 1 – 2 часа.

С настойката от невен може да почиствате рани, охлузвания и най-различни възпаления, травми, ако детето падне и се нарани. Предимството е, че разтворът не щипе, но има силен бактерициден ефект.

Чай от маточина срещу стреса

За детето тръгването на градина е стрес. Колкото и да е общително, да се разделя с родителите, без да плаче, то се страхува. За него яслата или градината са ново, непознато място. Редът там е различен. Среща се и с много и непознати деца – всичко това носи стрес. А стресът по правило разболява. Затова в този момент на адаптация е добре да го подкрепим с билков чай. Маточината има доказано успокояващо действие. Освен това тя бори вирусите. Системното пиене на чай от маточина може да предпази от остри вирусни заболявания и грип. Заедно с това тя ще осигури чудесен сън на вашето дете.

Запарката се приготвя лесно, като една чаена лъжичка листа от маточина стоят 5 – 10 минути в чаша вряла вода. После чаят се прецежда и се пие. Може да се подслади и да се добави лимонов сок. Той може да се пие на сутрешна закуска, а също така и вечер за по-добър и спокоен сън. Чаят е особено подходящ за учениците, защото и тяхната нервна система се нуждае от буфер. Още по-добър ефект дава комбинацията от маточина и мента. Двете билки взаимно засилват лечебния си ефект.

Друг вариант за ароматен чай е комбинация от 4 билки – смесват се в равни части например по 50 г корени от коприва, натрошени шипки, къпинови листа и стрък от петопръстник. Билките се разбъркват в подходяща тавичка. Три супени лъжици от сместа се запарват 15 минути в един литър вряла вода. Чаят се прецежда. Пие се като вода. Чаят е много подходящ за страдащите от алергии, с увеличена трета сливица, атопичен дерматит. Комбинацията е приятна и се харесва от бебета и възрастни.

Клеева тинктура при простуда и хрема

От октомври до март може да се направи профилактика с клеева тинктура. Тя е средство номер едно за предпазване от грип и простуди.

30 г пчелен клей се нарязват и се разтварят в 100 грама 90 – 95% етилов спирт. Оставят се за една седмица и след това се прецеждат. В аптеките се продава и готова форма.

Децата пият по толкова капки от тинктурата, на колкото години са. Например 3-годишно дете ще пие 3 пъти дневно по 3 капки по време на грипния сезон. За профилактика е достатъчно и веднъж дневно – примерно всяка сутрин по 3 – 4 капки.

Клеевата тинктура може да се добави в мляко, сок или компот. Ако детето не харесва особения ѝ вкус, послужете си с малко хитрина. Купете някакъв по-сладък сироп от ягоди, малини, къпини или арония. В шише с обем 125 мл (от сироп за кашлица) слагаме 125 капки клеева тинктура. За да се размеси добре, разклащаме шишето всеки път преди употреба. Така, давайки чаена лъжичка сироп, детето ще получава 4 – 5 капки клеева тинктура, която ще приема с удоволствие.

Клеевата тинктура може да помогне и при начална хрема. Ако започнем още в самото начало, тя ще премине бързо. Забавим ли се с лечението обаче, бистрите секрети се сгъстяват. Добавят се бактерии и те стават гъсти и жълто-зелени. Усложнената хрема пълзи към гърдите и прераства в бронхит. За да не се случи това, още при начални симптоми разтворете 5 – 10 капки клеева тинктура в 10 мл физиологичен разтвор. При запушен нос през половин час във всяка ноздра се слагат по 2 – 3 капки от разтвора. 2 – 3 апликации често са напълно достатъчни. Ако разтворът е по-разреден, може да се накапват и повече.

Солен разтвор мие лигавиците

Солен разтвор, който се смърка, поддържа добра влага в лигавицата на носа и я чисти от прах и микроскопични частици, които дразнят. В същото време разтворът подобрява и кръвообращението, а с това отслабват и признаците на алергия.

Може да си го приготвим сами. Непълна чаена лъжичка морска сол (може и трапезна) се разтваря в чаша (100 – 120 мл) хладка вода. С нея пълним шепата и смъркаме през лявата ноздра, като запушваме с палеца дясната. Повтаря се и през дясната ноздра. Процедурата се прави сутрин и вечер, а може и няколко пъти през деня.

При бебета и малки деца този разтвор се използва като капки за нос. По 3 – 4 капки се накапват във всяка ноздра по няколко пъти дневно.

Хомеопатия спира серийното кихане

Allium cepa 15 CH

Два до четири пъти дневно от хомеопатичното лекарство се смучат по 5 зрънца до пълното им стопяване в устата. За много малки деца и бебета хомеопатичните зрънца се разтварят с преварена вода. Те могат да се поставят в спринцовка без игла, да се изтеглят 3 – 4 мл вода и да се разтворят добре със силно разклащане. Зрънцата се стопяват напълно. После разтворът се изпръсква в устата на бебето или малкото дете. Този препарат е приготвен от настойка кромид лук. В хомеопатията подобното се лекува с подобно. На всички е известно какво се случва при рязане на лук – очите сълзят, носът протича и хремата е прозрачна и рядка като вода. Ето, именно такава хрема лекува бързо хомеопатичният препарат Allium cepa.

Nux vomica 9 CH

Друг характерен симптом при алергичните хреми е серийното кихане. Нукс вомика помага при различни спастични състояния, като бъбречни и жлъчни кризи, гадене, повръщане и т.н. Серийното кихане е частен случай на подобно спастично състояние и този хомеопатичен препарат го облекчава незабавно. Кихането обикновено се провокира от преминаване от топло към хладно. Такъв е случаят при ставане от леглото, в което е по-топло, отколкото в стаята. Най-добре е още преди ставане сутрин, докато сте в леглото, да вземете 5 зрънца. Ако през деня се яви досадното серийно кихане, се вземат допълнително още 5 зрънца. И това може да се повтаря толкова пъти през деня, колкото е необходимо.

Автор(и): д-р Атанас Михайлов
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto