Новини

Щит срещу вирусите

Ароматно масло от хвойна, камфор и лавандула пъди заразите

Добре е да ядем пресните плодове и зеленчуци сурови
Добре е да ядем пресните плодове и зеленчуци сурови

Децата непрекъснато си обменят вируси – започват с хрема, кашлица, температура и така ще бъде до пролетта. А след баналните простуди идва и грипът. И вирусите, пренесени от детската ясла или от детската градина, ще създадат проблеми за цялото семейство – за бебето, за мама и татко, както и за по-възрастните в дома.

Много от родителите са информирани и знаят за около 200-те щама аденовивруси, виновни за повечето банални вирусни инфекции. Има обаче и вируси, причиняващи по-сериозни проблеми – така наречените респираторно-синцитиални инфекции. Едното знаене за евентуалните причинители не е достатъчно. По-важно е как да се предпазваме и справяме бързо с тях.

Муска срещу зараза

В малка торбичка от плат се поставят 10 – 15 зрънца хвойна. Най-добре е да се се счукат. Добавя се малко камфор, например 1/8 чаена лъжичка, и се накапват 5 – 10 капки лавандулово масло. Така приготвената муска се окачва на врата на детето и тя го пази от вирусни инфекции. Рецептата е известна от миналото. Била е много популярна по времето на голямата епидемия от инфлуенца през 1918 г.

Друг вариант е обтриването на тялото с билкова отвара. Ето и рецептата. За 10 – 15 минути в 500 – 600 мл вряла вода се запарват по една чаена лъжичка риган, пелин, мащерка, хвойна (натрошени плодчета). Когато течността се охлади, се прецежда. След баня тялото се обтрива с тази охладена запарка. Предложените билки имат мощен противовирусен и бактерициден ефект.

Топли крака

От студените стъпала лесно започват банални простуди, грип и ангини. Разумно е да проверявате краката на детето след игра на открито или след като се прибере от ясла или градина. Добре е потните или мокри чорапи бързо да се сменят, а краката да се подсушат и загреят. Много ефективно средство за поддържане на стъпалата топли е смляният синап. Той се стрива на ситно и се наръсва малко от него в чорапите.

Характерни за страдащите от вегетативна дистония са студените крайници. В същото време тези хора се потят обилно, което е предпоставка за настинки. Подходящи са и водните процедури.

Приготвя се кофа гореща вода – 40 – 43°С. Трябва да се долива, за да се поддържа необходимата температура, защото лесно се охлажда. Приготвя се и кофа със студена вода. Краката се натапят в горещата вода за 30 секунди и за 10 секунди в студената вода. Процедурата се повтаря поне 6 пъти и се завършва със студеното натапяне. За траен ефект минималната продължителност е две седмици.

Добре е да се пие и масло от семената на нощна иглика. Приемат се 2 – 3 пъти дневно по 1 – 2 перли.

Клеева тинктура като капки за нос

Баналната хрема много бързо и лесно еволюира в бронхит. Затова още в самото начало тя трябва бързо да бъде ликвидирана. Тук е много важно да се приложи разредена клеева тинкура като капки за нос.

За целта 5 – 10 капки клеева тинктура се разреждат в 10 мл физиологичен разтвор. От тях в лявата и в дясната ноздра през 1 – 2 часа се накапват по 2 – 3 капки. Няма възрастови ограничения. Тези капки може да се прилагат и при бебета.

Арника и селицея подобряват кръвообращението

Арниката е хомеопатично средство № 1 за подобряване на кръвообращението. Приемат се два пъти дневно по 5 зрънца Arnica 5 CH, докогато е необходимо. Този хомеопатичен препарат може да се приема и месец-два.

Другият вариант е Silicea 9 CH. От нея се пият по 5 гранули веднъж дневно. Приемът им продължава поне 1 – 2 месеца. Това хомеопатично средство помага както при студени крайници, така и при склонност към чести простуди – ангини, синузит, възпаления на ушите, белодробни възпаления и т.н.

Запарете 2 лъжици маточина в чаша мляко

Маточината определено има противовирусни свойства. Но има една особеност. Чаят трябва да се пие редовно. Няма възрастови ограничения. Чай от маточина може да се дава и на бебета. Може да се подслажда с мед, да се добавя лимонов сок. 1 – 2 чаени лъжички сушени листа маточина се запарват 5 – 10 минути в чаша вряла вода и чаят се прецежда.

Освен че предпазва от вируси, маточината има антиспастичен ефект, успокоява, помага при безсъние.

За по-добър сън може да се приготвя с мляко и да се подслажда с мед. Добре е млечната напитка с маточина да се пие топла.

Приготвя се, като чаша мляко се загрява и като зашуми, се добавят се 1 – 2 чаени лъжички маточина. Напитката се разбърква, да не изкипи, прецежда се след 10 минути и се изпива топла. Най-добре действа 30 минути преди сън.

Морковен сок и много пресни зеленчуци

Студеното време води до свиване на кръвоносните съдове, намалява дебитът на кръвта, преминаваща през носната лигавица. А кръвта има силен бактерициден и противовирусен ефект. Значи по схемата студ – намален кръвоток се стига до отслабена защита на границата с обкръжаващата ни среда и вирусите лесно могат да нахлуят в тялото ни. Когато „граничната полиция“ е малобройна, за да бъде ефективна, трябва да я въоръжим добре. Имуноглобулините тип А са средство № 1 за засилване на локалния имунитет. А количеството имуноглобулини се увеличава при консумация на храни, богати на каротин. Морковите са шампион по каротиново съдържание. Затова е добре всяка сутрин да се пие по чаша сок от моркови.

Друг добър източник на каротин е тиквата. В сезона на тиквите те трябва да се по-често на трапезата.

Сок от нар пък е много полезен при раздразнено гърло – ангина, ларингит. При заболяване разреден сок от нар може да се пие през 1 – 2 часа и дори по-често. Отпива се на глътки, като преди преглъщане може да се направи кратка гаргара.

За профилактика е достатъчно да изпиваме по 100 – 150 г всеки ден. Друга възможност да се възползваме от лечебните му свойства е, като комбинираме 50 – 70 г сок от нар с морковен сок.

Пресните плодове и зеленчуци доставят на тялото ни ензими, които се разрушават при температура над 60°С. Освен това чрез тях получаваме минерали и микроелементи, които също се денатурират при термична обработка. Затова е добре да ги ядем сурови. Дозата за възрастни е половин килограм – като се комбинират 200 г плодове, 200 г зеленчуци и 50 г листни зеленчуци.

Автор(и): д-р Атанас Михайлов
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto