Новини

Кожата не съхне от липса на витамини

Причина за напукването e липсата на серамиди и на вода в кожата

Кожа
По-добре е да се мием с „безсапунен“ сапун или с измиващо олио

Кожата по ръцете и краката не само на възрастните, но и на децата, може да се напука. Причините са различни. Може да се дължи на измиващи, избелващи вещества, детергенти или химикали.

Често напукването на кожата по връхчетата на пръстите се дължи на така наречения атопичен дерматит. Състоянието налага консултация със специалист дерматолог, за да се сложи точна диагноза и да се назначи адекватно лечение.

Кожата по дланите и ходилата на краката е с по-дебел повърхностен слой от мъртви рогови клетки. Те по-трудно се излющват. В преходните сезони кожата изсъхва, метаболизмът се забавя и в определени зони не се лющи, а се трупа.

На петите тя е предразположена към вроговяване, може да се напука, да се явят болезнени нацепвания, които да стигнат до по-дълбоките слоеве и дори петата да почне да кърви. В цепнатините на кожата може да проникнат бактерии, да се замърсят и това да доведе до усложнения.

Краката носят цялата тежест на тялото. Ако обувките не са с удобни подметки, а сводът е паднал, както и при плоскостъпие, по кожата на ходилата може да се добавят и гъбични заболявания – микози.

Различни метаболитни и хормонални нарушения, както и диабетът, също може да са причина за напукването на петите.

Хормоналният дисбаланс в климактериума може да доведе до хиперкератоза на дланите и ходилата. Затова е нужно да се консултираме с лекар, който да установи точната причина и да предпише лечение.

Авитаминозата не може да е причина за това състояние. Това е доста популярен мит. Не липсата на витамини, а на серамиди и на вода в кожата, е причина за напукването. Затова дори да пием витамини, състоянието няма да се оправи.

Терапията е различна в зависимост от причината – може да е противовъзпалителна, антимикотична, антибактериална или комбинация от тях. Ако проблемът е единствено козметичен, мъртвата кожа трябва внимателно да се отстрани. Трябва да има абсолютна хигиена и затова не смея да препоръчам педикюрист, освен ако не сме 100 процента сигурни в неговата работа.

След това кожата се овлажнява със специални хидратиращи кремове, съдържащи салицилова и млечна киселина, глицерол, както и продукти с висок процент урея.

Не бива да се използва сапун, особено ако е ароматизиран. По-добре е да се мием с „безсапунен“ сапун или с измиващо олио.

Задължително е доброто подсушаване след измиване, защото ако оставим кожата влажна, тя ще се пресуши още повече.

От слънце и студ устните изпръхват и се пукат

Възможно е ново червило или друга козметика, която е в контакт с устните, да доведе до пресъхване, напукване и дискомфорт. Проблемът е, че докато човек разбере каква е причината, минава доста време. Не използвайте известно време новото червило. Ако то е причина за пресъхването и напукването, би трябвало без него и само с омазняване и овлажняване с подходящи средства за една седмица устните да се възстановят. Другата препоръка е да направите алергологичен тест.

Много са причините за пресъхването, напукването и лющенето на устните, известно като хейлит. Той може да е проява на вътрешно заболяване или да е резултат от прием на медикаменти. Чести са и алергичните контактни хейлити – те се причиняват от козметика, червила и кремове. Проблем може да е контактът с дадено вещество и излагането на слънце. През зимата ултравиолетовите лъчи са все така силни. Другият фактор за поява на хейлита е студът. Той сам по себе си може да е причина за напукване на устните и за поява на възпаление. Ако обаче често ближем или хапем устни, това създава допълнителни предпоставки за развитие на процеса. След като веднъж устните са раздразнени и възпалени, може да се добавят бактериални и микотични инфекции , които усложняват състоянието. Първоначално се усеща лек дискомфорт. След това устните почват леко да се зачервяват и залющват. При следващата степен те вече се подуват, а лющенето се засилва. Могат да се явят цепнатини и рагади с болка и кървене.

Първото и най-важно е да се постави точна диагноза – дали това е прост механичен хейлит, който се лекува лесно, или пък става дума за студ, УВ лъчи или алерген, който трябва да се търси и установи. Прави се алергологичен тест.

Ако става дума за механично увреждане, е лесно човек да се контролира – да не ближе и хапе устните си, особено когато навън е ветровито и студено. Помагат емолиенти, които овлажняват, омазняват и предпазват. Почти всички фирми за медицинска козметика предлагат стикове за устни. При бактериален и микотичен хейлит лечението е специфично.

Слънцето е враг на чувствителната кожа. Високо в планината често се получава така нареченият „слънчев“ хейлит и затова скиори и планинари трябва да пазят от лъчите не само лицето, но и устните си. За тази цел има специални стикове с висок защитен фактор, който пази от лъчите, защитава също от студа и влагата, като оставя плътен покривен слой.

Автор(и): доц. Мери Ганчева, дерматолог от МЦ „Позитано“ 10 (Кожата не съхне от липса на витамини), д-р Ася Николова, дерматолог oт Кожна клиника на Александровска болница (От слънце и студ устните изпръхват и се пукат)
Източник:

Монитор

Фотограф(и): Lauri Koski
Снимка:

SXC

Реклама