Билки и билкови сборове

Нар – Punica granatum L.

Семейство

Нарови – Punicaceae

Описание

Силно разклонен храст или дърво, високо 1.5 – 5 м, със срещуположни, широко ланцетни, кожести листа. Цветовете са едри, 2 – 4.5 см в диаметър, кървавочервени, разположени в пазвите на горните листа. Тичинките са многобpoйни. Плодът е сферична ягода с диаметър 10 – 15 см, обвита с твърда кожеста обвивка. Вътрешността му е с множество сочни, червеникави плодчета с кисело-сладък вкус. Цъфти през лятото.

Разпространение

Разпространено е като градинско растение в южните райони на страната ни.

Употребяема част

Използва се кората на стъблото, клоните и корените (Cortex Granati), както и кората от плодовете на нара (Cortex Granati fructus, Pericarpium Granati).

Действие

Противоглистно, адстрингентно.

Приложение

Употребява се като средство против глисти и при диарии. Използва се във фармацевтичната промишленост като изходна суровина за получаване на алкалоида пелетиерин, който има най-силно действие срещу панделковидни глисти (тении). Не трябва да се прилага за самолечение поради голямата токсичност на съдържащите се в него алкалоиди.

Начин на употреба

Приготвя се отвара от 50 г надробена кора, която се залива с 400 см3 вода, накисва се в продължение на 6 часа, след което се вари, докато се получи 200 см3 отвара. Изпива се в продължение на 1 час. След половин час се дава очистително средство.

От ситно счуканата плодова кора на нара се приготвя отвара от 2 чаени лъжички дрога с 200 см3 вода и се изпива за 2 дни при диарии и стомашно-чревни възпаления.

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!