Новини

Кайсиите – полезни за всички възрасти

Полезни са и кайсиевите ядки, които обаче трябва да се консумират печени

Кайсии
Пресни или сушени, кайсиите са добър диуретик

Този плод е познат на хората от древни времена. Има доказателства за съществуването му, датиращи от 6000 години пр.н.е. Родом е от Североизточна Армения. Там той се култивира от близо 3000 години. Разпространила се по Персия и Мала Азия, през I век кайсията най-после стига и до Европа.

Кайсиите са богати на витамините A, C и E. Пет – шест кайсии осигуряват препоръчителната дневна доза бета-каротин – силен антиоксидант, който тялото ни трансформира във витамин А. Той засилва имунната система и е особено полезен за очите, косата, кожата, венците и жлезите с вътрешна секреция. Кобалтът, медта и най-вече желязото, което кайсиите съдържат в изобилие, ги правят полезни в борбата с анемията. Затова този плод се включва и в храната на кърмачета и бебета.

Независимо дали са пресни, като нектар или сушени, кайсиите са добър диуретик и алтернатива на отводняващите лекарства.

Химическият елемент бор, който плодът съдържа, се препоръчва по време на менопаузата, защото помага на жените за запазване на естрогенните нива.

Полезни са и кайсиевите ядки, които обаче трябва да се консумират печени. Те съдържат средно 21% протеини и 52% растително олио и намират широко приложение като заместител на бадемите в хранителната, козметичната и фармацевтичната индустрия. Поради високото си съдържание на амигдалин, кайсиевите семена са източник на витамин B17 и се използват в алтернативната медицина при лечение на рак.

Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto