Новини

Смокините нормализират холестерола

Препоръчват се на хората, страдащи от нередовен стомах и трудно смилане на храната

Смокини
Смокиновите листа са достъпно и ефикасно средство при кашлица

Смокините са познати на човечеството от дълбока древност. За тяхна родина спорят и Близкият Изток, и Северна Африка, и Средиземноморието. Самият плод е изключително полезен и по тази причина, под една или друга форма, съществува в световните религии.

Християнските художници изобразяват Адам, прикрит със смокинов лист, а Коранът твърди, че смокинята е показателна за милосърдието на Аллах към човешките същества.

Смокините имат най-високото ниво на фибри сред всички останали плодове и зеленчуци. Една-единствена изсушена смокиня осигурява два грама фибри: 20% от препоръчителната дневна консумация. Проучванията, извършени през последните 10 – 15 години, показват, че фибрите в растителните храни са много важни за нормалното функциониране на храносмилателната система. Затова този плод се препоръчва на хората, страдащи от нередовен стомах и трудно смилане на храната. Освен това е известно, че фибрите в храните помагат за намаляване на риска от някои форми на рак.

В същото време смокините нормализират холестерола и по този начин намаляват риска от хипертония и бъбречна недостатъчност. Те са богати на антиоксиданти, които прочистват организма от вредните вещества и отровите, и съдържат големи количества витамини A, С, B, B2 и B6.

Листата от смокиня са достъпно и ефикасно средство при кашлица. Помагат и при възстановяване от болест или слабост. Рецептата решава проблеми и със запек.

Отварата се приготвя, като 100 г сушени смокини се заливат с 500 мл вряла вода и се оставят да къкрят на тих огън 15 минути. Оставя се да престои още 2 – 3 часа и след това може да се прецеди. Пие се по половин чаша 2 – 3 пъти дневно половин час преди храна.

Източник:

Монитор

Фотограф(и): Neil Hoskins
Снимка:

SXC