Новини

Шепа орехи вдигат IQ-то

Киселото мляко пази от рак, прополисът държи зъболекаря далеч

Месото е най-полезно с гарнитура от картофи, плодовете – на сок

Кофичка кисело мляко на ден пази от рак на дебелото черво и остеопороза. „Рецептата“ изнесоха специалисти по време на конференция, посветена на профилактиката на болестите чрез хранене, билки и соколечение. Специален гост на срещата бе проф. Христо Мермерски. Идеята на участниците е в България да се изгради Национален център за здравословно хранене и алтернативна медицина.
 
По данни на Световната здравна организация, лошото меню е виновно за 70% от преждевременната смърт. И е виновно за бума на инсулти и инфаркти. „Природата е най-добрият лечител, тя цери 66% от болестите“, каза проф. Мермерски.

Орех, мед, кисело мляко и лимон – това са суперлекарствата в природната аптека, обяснява проф. Мермерски. Защо? Орехът например възстановява клетките на мозъка и запазва паметта на човека. Шепа от ядките вдига IQ-то, убедени са специалистите. Затова препоръчват дори младоците да хапват по 30 – 40 г орехи дневно. В меда или прополиса пък се съдържат почти всички микроелементите, за които копнее организмът. Пчелното млечице е уникално, защото събира нектара от различни билки. И така прополисът „попива“ най-ценните им качества. Действа антивирусно, антигъбично, антибактериално и антимикробно, обясниха специалистите. А проф. Мермерски дава и специална рецепта – тампонче, напоено с прополис, помага при афти и периодонтит, чисти зъбния камък и гони лошия дъх.

Ако пък се взема на капки, помага на стомаха и възстановява микрофлората в чревния тракт.

Лимонът пък е мощен антиоксидант. Унищожава свободните радикали, тонизира и забавя стареенето. Подмладяващо действие имат всички плодове и зеленчуци, които съдържат витамин А, С и Е. Но спецовете препоръчват да се правят на фреш, защото така организмът ги усвоява най-бързо. 300 мл от пресните сокове стимулират имунитета и пазят от вирусите. Ако пък грипът вече ни е повалил, проф. Мермерски съветва да вдигнем дозата двойно. Уникално лекарство е и картофът – но за стомах. Приготвен на пара, пази от гастрит. Проф. Мермерски го препоръчва и като гарнитура към месото. Защото тушира свободните радикали, които се съдържат в пържолата. И една рецепта в навечерието на зимата – не сядайте на масата без чесън, лук или праз, съветва проф. Мермерски. Причината – те избиват микробите до крак и стимулират имунитета.

Колко пъти да хапваме за здраво и стройно тяло? Няма проблем да сядаме на масата по 5 – 6 пъти, стига да се храним по малко и разнообразно, смята проф. Мермерски. И препоръчва: „Никога не бива да се чувствате гладни – дори когато сте на диета.“

Автор(и): Зорница Гъркова
Източник:

Стандарт