Новини

Здрави и след празниците

Чай от джоджен и копър успокоява старите болежки

Повечето домакини посрещат празниците пребити от умора
Повечето домакини посрещат празниците пребити от умора

Често подготовката за празника е истински стрес. Коледната елха с подаръците около нея, празничната трапеза, радостната детска врява са все неща, за които никой от нас не жали сили и време.

За да стигнем до очаквания тържествен финал, трябва дни наред да прекараме в тичане по магазините, висене по опашките. Магазините са препълнени със стоки, но по-често е трудно да намерим това, което ни е необходимо. Премръзваме от щъкане по магазини и пазари, трупаме умора, ставаме лесна плячка за вирусите. Приготвянето на празничната трапеза също е изпитание за нашата издръжливост. И така изнервени, преуморени, може да паднем в клопката на стреса.

Може да вдигнем температура, да се обостри старият синузит, в разгара на подготовката е напълно възможно да се обади старият гастрит или язва и да ни отрови празненството.

Ако старата болест само напомня за себе си, добра работа може да свърши чаша чай от мента, мащерка, жълт кантарион и риган. От всяка билка се взема по една чаена лъжичка и се запарва в половин литър вода. Това е дозата за един ден.

Ако нямате подръка тези билки, вместо да обикаляте по билковите аптеки, можете да ги замените с чай от джоджен и копър. По една чаена лъжичка от тях се запарват в около 300 г вода.

Ако обаче стомахът е сериозно раздразнен и чаят не е достатъчен, бърз ефект може да се постигне със сок от картофи. 3 – 4 пъти дневно се изпиват по 40 – 50 мл прясно изцеден сок от картофи.

Ефектът ще се подсили, ако се съчетае със сок от червено цвекло. Например 100 мл сок от моркови се подсилва с 50 мл сок от червено цвекло и така приготвеният сок сутринта се разпределя на 3 – 4 порции през деня.

Не чакайте болестта да се развие, ако сте премръзнали по опашките и усещате, че се кани да ви повали. Веднага натопете краката във вода с температура 37°С, доливайте гореща вода, докато покачите температурата до 42°С. Процедурата продължава около 15 мин – докато краката се зачервят. Избърсвате ги и лягате в леглото за час-два. През това време изпийте 2 – 3 чаши горещ липов чай. Към това може да се добави разтривка с мазило, съдържащо камфор. Камфорът има добър противовирусен ефект, когато се приложи в началото на заболяването.

Шепа пелин във ваната

Колкото и да се стараят добре да организират работата си, повечето домакини посрещат празниците пребити от умора. Ако преди идването на гостите сте останали без сили, отделете няколко минути и се затворете в някоя тъмна стая. Притиснете слепоочията си с длани и вдишайте бавно и дълбоко пет пъти. След това легнете на пода по гръб, затворете очи и напрегнете силно мускулите на цялото тяло за 1 сек. Релаксирайте. Повторете още пет пъти. Изправете се, наведете се напред с отпуснати ръце. Разлюлейте ръцете и ги оставете да се успокоят като разклатени от вятъра клони. При това дръжте очите си затворени. Ефектът ще ви изненада.

Почти на всички жени са познати досадните болки в краката след продължително ходене или стоене права на едно място. Чудесен ефект в тези случаи имат баните на краката с покачване на температурата. Към тях обаче следва да се добави отвара от пелин. 1 шепа пелин се сварява в 600 – 700 г вода и се добавя към водата за банята. Процедурата нормализира съдовия тонус и помага да се преодолее застоят на венозна кръв.

Ако в резултат на напрежението настъпи главоболие, направете контрастни бани на краката. Натопете краката си за 30 сек във вода с температура 43°С, а след това в студена вода (20°С) за 10 сек. Процедурата се повтаря 6 пъти, като се завършва със студена вода. Ефектът може да се засили с чаша чай от маточина и няколко дълбоки вдишвания със задържане. Вдишвате дълбоко и задържате колкото можете, без обаче да се стига до чувство за задушаване. Издишвате и пак задържате. Този вид дишане освен при главоболие помага и при стягане в сърдечната област.

Хомеопатия успокоява травмата

От влаченето на пълните мрежи по замръзналите улици може да се получи това, което популярно се нарича „сецване в кръста“. Сецването е рязка болка, причинена от пукване на междупрешленен диск или от заклещване на малките стави, свързващи прешлените на гръбнака. Ако болката „върви“ към крака, това вероятно е ишиас. Неправилната стойка и стресът могат да причинят напрягане на мускули, връзки и сухожилия и дразненето им. Това задейства нервните рецептори за болка. В тези случаи помагат загряващи пластири или мазила от аптеката. Топлината помага да се подобри кръвооросяването, да се отпусне спастично напрегнатата мускулатура. Народната медицина препоръчва топло картофено пюре. Около килограм варени картофи се пресоват и се налагат топли на мястото на болката. Ако обаче топлината влошава състоянието, ще трябва да се откажете от този вариант на лечение и да потърсите съвет от специалист.

Хлъзгавите зимни улици са опасни не само за възрастните. И най-лекото падане може да доведе до оток, подкожен кръвоизлив, натъртване. Затова на съответното място трябва да се направи студен компрес с мокри кърпи. Важно е те да се подменят често, за да не се загряват. Охлаждащият ефект се засилва, ако във водата се добавят няколко лъжици оцет. Мократа кърпа може да се замени с найлоново пликче, пълно с кубчета лед от хладилника.

Хомеопатичният препарат Аrnica montana 5 СН резорбира кръвоизливите и подпомага разнасянето на тромбите. Освен това билката регулира артериалното налягане. Тя е между класическите хомеопатични средства. Арниката е хомеоптично средство № 1 за всякакви травми, но на първо място на меките тъкани. Хомеопатично средство № 1 и при травми на главата – падане, катастрофи и пр., в това число и при мозъчни сътресения.

При прясна травма, примерно подхлъзване през зимата със сериозно натъртване, се налага ден-два да се вземат по 3 зрънца от препарата през 2 часа, след това още 3 – 4 дни 4 пъти по 5 зрънца и да се остане на поддържащо лечение 2 пъти по 5 зрънца.

За външна употреба ще помогнат и мазила с екстракт от арника като Арнигел, Билков мехлем с арника, Траумил С. Тези мазила са полезни и при венозна недостатъчност, подуване и натежаване на краката.

Ruta graveolens 5 (9) CH е друго хомеопатично средство при травми. То е средство № 1 при разтягания – стъпване накриво, различни навяхвания и изкълчвания. В такива случаи се дава 2 – 4 пъти дневно по 5 зрънца.

В предпразничната суетня около печката няма да са редки изгарянията по ръцете. В такъв случай, без да губите и секунда, подлагате изгореното място под струята студена вода. За да ви се размине без болезнени рани, трябва да стоите така поне 15 мин. След това мястото се намазва с благ мехлем, дефламол (продават се в аптеките) или дори с олио или масло.

„Убийте“ херпеса с чесън

Празникът може да се помрачи дори от едно дребно, но досадно нещо като херпеса. Херпесите обикновено се появяват в най-неподходящия момент – когато сме напрегнати, нервни, а на главата ни висят куп проблеми. Ако към това се добави и лека простуда, херпесът е почти гарантиран. Той всъщност е червената лампичка, с която организмът дава сигнал, че изнемогва. Ако се заемем с него още щом го усетим, можем да се спасим за един ден. Обривът се натрива с разрязана скилидка чесън (неколкократно) или с парченце лимон. Същият ефект има и малък компрес с витамин С (от ампула или стрито на прах хапче с малко вода). Добре е да засилим това лечение и с някой и друг грам витамин С, приет вътрешно.

Безценна помощ може да окаже хомеопатията. Ако вече ви се е случвало да преживеете херпесна инфекция, познавате началните симптоми и усещате мравучкане, дискомфорт в засегнатия участък, не се бавете и вземете една доза – 10 зрънца Vaccinotoxinum 15 СН. Малко по-късно прибавете и Еngystol (хомеопатичен имуномодулатор) – в началото може да се взема по 1 таблетка през 15 минути първите два часа и след това се преминава на поддържаща доза 3 пъти по 1 таблетка дневно.

Енгистолът може бързо да ликвидира и грип или банална вирусна инфекция, особено ако се използва при начални симптоми.

Автор(и): д-р Атанас Михайлов
Източник:

Монитор

Фотограф(и): Dave Dyet
Снимка:

SXC