Новини

Три зрънца Аpis за ужиленото

Опасната реакция може да дойде и на втория ден

Оса
Пчелите и осите жилят, ако бъдат предизвикани

Пролетта и затоплянето отвориха широко врати и прозорци, а оттам влетяха събудените насекоми. Жилещата напаст ни посреща и при всяко излизане сред природата.

Особено уязвими са алергичните. За тях отровата на оси, пчели, парливки и стършели е особено опасна. Минути след ужилването се проявяват симптомите, които могат да са от лек обрив и подуване, до тежки отоци и задух с риск за живота.

Минути след контакт с алергена може да се яви оток на гърлото с опасност от задушаване, а при реакция от страна на кръвообращението да настъпи хипотония или шок.

Обикновено, когато ни ужили насекомо, на мястото се получава блед оток, съпроводен със сърбеж. Други, които са по-чувствителни към отровата, целите се изриват.

Освен уртикария се явява и задух, а състоянието налага спешна помощ, защото застрашава живота.

Степента и тежестта на реакцията спрямо различните алергени определя настъпването на усложненията – уртикария, оток, артериална хипотония, спазъм на стомашно-чревния тракт, на матката и различни форми на шок.

Сок от бъз успокоява

Сок от листа на бъз или бъзак успокоява реакцията при ужилване от пчела. Най-ценното лекарство се намира буквално на една ръка разстояние. Диворастящите храсти могат да се видят във всеки двор и градина.

Помагат още мазане на възпалената кожа с амонячен разтвор или налагане с лед. Ако има под ръка Apis 9 CH, е добре да започне приемът на хомеопатичния препарат, като в началото се пият по 3 зрънца на 5 – 10 минути.

Важно е също така жилото на пчелата да се извади още преди лечението да започне.

Пчелите и осите жилят, ако бъдат предизвикани. Най-често те се разяряват, ако активно махаме с ръце или тичаме. Разумно е, ако пием сок или сладка напитка, това да става със сламка. Не бива да държим и сочни плодове и месо на открито. Другият „магнит“ за жилещите са труповете на роднините им. Размазаното насекомо ще ги привлече.

В някои случаи са възможни забавени алергии. При тях симптомите се проявяват часове след контакта с алергена. Затова трябва да сме с повишено внимание и на следващия ден след ужилване от оса, стършел, пчела и парливка. Другата опасност е човек, който не е бил алергичен, след 4 – 5 ужилвания да развие свръхчувствителност. След като се е сенсибилизирал към отровата на насекомите, може да изпадне и в шок, въпреки че до този момент не е бил алергичен.

А тези, които вече са преживели тежка алергична реакция, винаги трябва да имат под ръка набор за спешна помощ – адреналин, ампули с кортикостероиди, спринцовки, памук, спирт.

Към набора винаги е от полза и хомеопатичното лекарство Аpis. Това е настойка от пчела. Докато се изчаква лекарска помощ (ако е необходима), през 5 – 10 минути се приемат по 3 зрънца от препарата Apis 9 CH. Обикновено 2 – 3 приема са достатъчни, но хомеопатичното лекарство може да се пие и 5 – 10 пъти, ако това е необходимо. Доброто на това лечение е, че на практика не вреди. Дозите за бебета, деца и възрастни са едни и същи.

Не чешете пъпката

Ухапаното от комар е най-добре да се намаже със салицилов, ментолов или камфоров спирт. Той успокоява зачервеното, а понеже се изпарява бързо и охлажда, успокоява, макар и за кратко, сърбежа.

Другата помощ са хомеопатичното лекарство Ledum palustre 5 CH. От него се приемат по 5 зрънца 4 до 6 пъти на ден. А за предпазване от ухапване помага Ledum palustre 9 CH. От него еднократно се пият 10, особено ако ни предстои уикенд или риболов.

Ухапаното от комар не бива да се разчесва. При ужилвалия и ухапвания от насекоми алергичната реакция може да се успокои с натриване с чесън, магданоз, ранилист, жиловлек, седефче. Най-бърз резултат дават бъзовите листа. Едно натриване с добре размачкан зелен лист от бъз – независимо дали е тревист или дървесен, е достатъчно да спре сърбежа и възпалението след ухапване от комар. Бъзовите листа имат същото действие при ужилвания от пчели и оси. Намазването със сока веднага след ужилването спира реакцията, дори при силно алергични към оси и пчели, и може да спести лекарската намеса.

Комарът има определени предпочитания. Добре е да ги знаем, за да се опитаме да избягваме каквото е възможно. Привличат ги хора с по-висока телесна температура и тези, които се потят обилно. Мъже с висок тестостерон, както и жени с повишени нива на естроген – преди цикъл и по време на бременност. Някои аромати също са примамка за комара – тази на мускус, който присъства в ориенталските парфюми. Кръвопиецът си забива хобота, където кожата е най-тънка и пулсира кръвоносен съд. Смукалцето пуска слюнка, която се смесва с кръвта и я разрежда, за да не се съсирва, докато се храни. Специфичните белтъци в слюнката му обаче предизвикват обрив и сърбеж. Ако човек не е чувствителен, на мястото на ухапването се появяват червени пъпки, които сърбят. При силно алергични, както и при многобройни ухапвания, може да се получат позиви за повръщане и разстройство. Това е израз на тежка алергична реакция.

Спешна минерална помощ

Болка, оток, подуване и зачервяване. Това са леките симптоми при ужилване от насекоми. Особено тревожни обаче могат да бъдат проявите на анафилактичен шок, при който се наблюдават задушаване, гадене, повръщане, понижаване на артериалното налягане, колапс. Ето защо в аптечката за летните пътешествия, както и у дома, трябва да присъства познатата ни готварска сол, но разредена на хомеопатичен принцип. Натриевият хлорид, но произведен по системата на д-р Шуслер, или сол № 8, е първа помощ при ужилвания. Необходимо е 10 таблетки да се разбъркат с малко вода и получената каша да се нанесе на ужиленото място. Именно анафилактичният шок е сигнал на организма, че той се нуждае от дълъг прием (поне половин година по 2 таблетки) и на шуслерова сол № 2 – калциев фосфат. Сол № 2 облекчава състояния, причинени от алергия към външни белтъчни субстанции, които се внасят с отровата и слюнката на някои жилещи насекоми. А за да премине отокът и зачервяването, към терапията е добре да се включи шуслерова сол № 3 – железен фосфат. Тя лекува възпалителните процеси, които възникват от увреждането на тъканите при ужилването. В спешна ситуация към намазването на болното място с каша от сол № 8 се препоръчва и прием на солите. По 3 таблетки от соли № 2, № 3 и № 8 се разтварят в топла вода и се приемат на 15 минути до подобрение, а в следващите 2 – 3 дни течността се пие сутрин и вечер.

Автор(и): д-р Атанас Михайлов
Източник:

Монитор

Фотограф(и): A Syed
Снимка:

SXC