Новини

Сок от магданоз или суров картоф свалят кръвното

Световъртеж и шум в ушите издават хипертоничната криза

Далече от личния лекар може да свалите кръвното налягане с природни средства
Далече от личния лекар може да свалите кръвното налягане с природни средства

Всеки, който качва кръвно налягане и с години пие лекарства, знае какво да прави, ако стойностите му се променят. И когато е на път, или по време на ваканция далеч от личния си лекар, носи апарат за измерване на артериалното налягане и лекарства.

Но ако тъкмо на вас след усилен труд в градината под лъчите на жаркото слънце ви се случи за първи път, може ли да разберете, че става дума за сериозно повишаване на артериалното налягане? Защото то може да не се е качило, а просто да сте преуморен, настинал и да е началото на друга болест.

Главоболие, понякога световъртеж, шум в ушите, нерядко кръвоизлив от носа може да са някои от симптомите на хипертоничната криза. Към това може да се прибавят притискане в сърдечната област, тежест, дискомфорт.

В тези случаи е добре първо да се намери апарат за измерване на кръвното налягане. Все някой от съседите ще има. Второ – ако е високо, то трябва да се нормализира. Не бързайте обаче с щедро предложените таблетки, които съседът пие. Първо трябва да „пресушите“ организма. Изпийте на малки порции 2 – 3 чаши топла вода. Много добър ефект има сокът от магданоз. Може да то съчетаете със сок от краставица.

Още една проверена рецепта. Една кърпа се напоява с оцет и се стъпва с боси крака върху нея за 5 – 10 минути.

Бърз ефект има и сокът от картофи. През половин час се пие по 30 – 50 мл сок от картофи. Това се прави 3 – 4 пъти, за да има ефект.

Друг неприятен, но доста чест инцидент, когато сме на път, е сецването. Преместването на голям камък или нещо тежко на двора, без да се спазват определени правила за безопасност, може да предизвика схващане. Най-доброто решение е умел специалист да намести сецването, но докато се стигне до травматологията, е най-добре в началото да се осигури покой. После да се намери хубав вълнен шал и той да се омотае около кръста. Преди запасването на вълнения шал е добре мястото да се нажули с прясна коприва. Болезнената част може да се покрие с листа от зеле и след това да се превърже с вълнения шал.

Има много добри хомеопатични препарати, които ще са ви от полза, ако ги имате под ръка. На първо място са тези, които съдържат екстракти от арника.

Работата в градината често е свързана с навяхване и натъртване. И виладжиите е добре да са подготвени за такива моменти и да имат запас от хомеопатични лекарства. Те трябва да имат в багажа си арника и рута.

Арниката е хомеопатично средство № 1 за всякакви травми, но на първо място на меките тъкани. Хомеопатично средство № 1 и при травми на главата – падане, катастрофи и пр., в това число и при мозъчни сътресения.

При прясна травма, примерно подхлъзване със сериозно натъртване, ден-два се приемат през 2 часа по 3 зрънца Arnica 5 CH, след това още 3 – 4 дни 4 пъти по 5 зрънца и се останва на поддържащо лечение 2 пъти по 5 зрънца до трайно решаване на проблема.

Ruta graveolens 5 (9) CH – е средство № 1 при разтягания – стъпване накриво, различни навяхвания и изкълчвания. В такива случаи се дава 2 – 4 пъти дневно по 5 зрънца.

Добре е да има подръка и мазило за травми, като например Traumeel S или Arnigel. Няколко пъти дневно се намазва проблемният участък с цитираните или подобни мазила. Важно е в състава им да има арника.

Сок от глухарче успокоява ужиленото

И това се случва при работа в градината. Може да ви ужили оса, пчела, дори стършел. Има още парливки, неприятен обрив се получава при налазване от гъсеница, от стоножка.

Ако има амонячна вода, да се напои тампон с памук и да се наложи мястото на ужилването. Амонякът доста добре ще неутрализира отровата. От зелената аптека може да помогне сок от глухарче, с което да се натрие мястото или да се наложи и превърже лист от живовляк.

Но най-ефектно е натриването с пресен бъзов лист и налагането му върху налазеното или нажилено място.

Безценна помощ оказва хомеопатията. И силно алергичните трябва да знаят за нея.

Ledum palustre 5 CH – при ужилвания от насекоми (оси, пчели, стършели, комари) се смучат бавно до стапяне в устата по 5 зрънца 5 – 6 пъти за едно денонощие. Ледум палустре се редува с Apis 9 CH – също 6 приема за денонощие.

При прободни рани от тел, игла или пирон пак ще помогне ледум палустре. Приема се 4 пъти по 5 зрънца за едно денонощие в продължение на 2 – 3 дни.

Настойка от невен за ожуленото

Порязване, ожулване, други леки наранявания обикновено се обработват с кислородна вода, риванол, поставя се стерилна превръзка и готово. Но е добре виладжиите да знаят за настойката от пресен невен и тя винаги да им е подръка. Тя има великолепни антисептични свойства и много ускорява излекуването на нараняването.

Обикновено за промивки на рани се прави разтвор в съотношение 10 – 20 капки или 1 чаена лъжичка матерна настойка в 100 мл вода (преварена или дестилирана, но може и обикновена).

При работа в градината може да попадне прах в окото, то да се замърси. За промивка на очите – същата пропорция.

У нас няма откъде да си набавите настойка от пресен невен, затова е добре да си я направите сами. Нарежете цветове, листа от пресен невен и ги залейте с етилов спирт 70% в съотношение 1:3, примерно 100 г билка/300 г 70% спирт. Настойката може да се използва от първия ден, но за пълно извличане на биологично активните вещества по стандарт трябва да кисне поне 3 седмици, след което може да се прецеди.

Автор(и): д-р Атанас Михайлов
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto