Новини

Лесна умора и сънливост издават малокръвието

Леща, соя, сусам подкрепят „желязното“ меню

Анемията често се маскира като пролетна умора
Анемията често се маскира като пролетна умора

Лесна умора, сърцебиене, сънливост, много изразена зиморничавост може да насочат към диагноза „анемия“. Дали наистина става дума за анемия или е пролетна умора, депресия, понижена функция на щитовидната жлеза?

Анемия в буквален превод означава 'без кръв', или малокръвие, безкръвие. При това състояние способността на кръвта да пренася кислород към тъканите е намалена, а без кислород няма горене, няма енергия. С това можем да си обясним липсата на сили, на тонус и зиморничавостта. Лабораторните изследвания лесно могат да определят дали наистина става дума за анемия. При нея хемоглобинът ще е понижен, серумното желязо – ниско, еритоцитите – по-малко от нормалните стойности.

За да решим проблема с анемията, трябва да се справим с всичко, което причинява малокръвие. Анемията се причинява от три главни причини – кръвозагуба, недостатъчно производство на червени кръвни телца и повишено разрушаване на червените кръвни клетки.

Много са поводите, при които губим кръв. Кръв може да се пилее при обилен месечен цикъл, при силно кървящи хемороиди, при тежка форма на пародонтоза, при някои форми на колит, на първо място при хеморагичен колит, при тумори на стомаха и червата.

Във всички тези случаи може да помогнат билки и хомеопатия.

Може да приготвим билков чай. Смесват се в равни части например по 50 грама стръкове полски хвощ, водно пипериче, овчарска торбичка. Билките се разбъркват добре. Две супени лъжици от билковата смес се запарват 15 минути в половин литър вряла вода. Чаят се прецежда и се разпределя на 3 порции през деня. Пие се на гладно или между храненията, 30 минути преди хранене.

Помощ при малокръвие дава и хомеопатията. Препаратът Phosphorus 15 CH спира кръвоизливите. Приемат се по 5 зрънца от хомеопатичния препарат 1 – 2 пъти дневно и се смучат до стапяне в устата. Хомеопатичният фосфор има великолепни кръвоспиращи свойства.

Другият помощник е Arnica 5 CH. Приемат се 2 – 4 пъти дневно по 5 зрънца (според обилността на кръвоизлива). Арниката укрепва съдовата стена, нормализира разпределението на кръвта в тялото.

Двата хомеопатични препарата са напълно достатъчни, ако става дума за обилни менструални кръвоизливи. Пият се 1 – 2 преди началото на очакваната менструация и приемът продължава 3 – 5 дни.

Народни рецепти

„Шпикована“ ябълка

Народната медицина препоръчва странна рецепта. Една ябълка се измива добре. По-добре е да изберем по-кисел сорт. Измиват се 3 – 4 пирона и се набучват в ябълката. „Шпикованата“ ябълка пренощува, на сутринта пироните се изваждат и ябълката се изяжда.

Сушени листа от коприва

200 грама сухи листа от коприва се мелят в електрическа кафемелачка, докато станат на брашно. Смесват се с един килограм чист пчелен мед. При анемия се препоръчва мед с по-високо съдържание на микроелементи – манов, боров и др. Ако има възможност да се набави такъв, добре, ако няма, ще свърши работа и друг – полифлорен, акациев, от магарешки трън. Важното е да бъде истински чист пчелен мед. От така приготвената смес се взема по една супена лъжица след хранене.

Чай от корени на здравец

Класика при анемии от фитотерапията – корени от кръвен здравец. Две супени лъжици от билката се запарват за 30 минути в половин литър вряла вода. Чаят се прецежда и се пие на 3 – 4 порции.

Друга причина за малокръвието е недостатъчно производство на червени кръвни телца. За производството им е необходим материал – желязо (при желязодефицитните анемии), витамин В12 (при витамин В12-дефицитните или мегалобластните анемии).

Тук ще насочим вниманието си към желязодефицитните анемии.

От растителните източници на желязо интерес представляват лещата, сусамът, орехите, меласата, соята, зелето и др. От казаното личи, че проблем е не толкова набавянето на желязо, а усвояването му.

Тук от голяма полза са листните зеленчуци – коприва, лапад, спанак и др., които подобряват усвояването на желязото.

Лападът може да натрупа до 3% желязо, и то във фероорганичен вид. Железните препарати от аптеката дразнят стомаха, причиняват запек, а при лапада наличието на желязо в състава му се компенсира от съединения, ефективно активиращи чревната перисталтика. Ако самостоятелно феройонът понякога предизвиква запек, в комбинация с антрахиноновите съединения това действие се неутрализира. Така наличието на желязо в лапада го прави ценно средство при лечението на анемии, а антрахиноновите съединения, подобно на зърнастеца, имат благоприятно действие при лениви черва.

Препоръката е проста – повече лапад в пролетното меню.

300 грама вода от извора на Брезник

Водата от извора край град Брезник е „желязна“. Най-често употребяваната дозировка е 3 пъти дневно по 100 милилитра половин час след ядене. Пие се със стъклена тръбичка или сламка, за да се избегне контактът на водата със зъбите.

Водата е силна и не бива да се пие повече от 300 милилитра на ден.

„Наличието на железни йони, на разтворимо двувалентно желязо, което не само че е полезно, но е необходимо при някои видове анемии, оказва положително влияние при стомашно-чревни и чернодробни заболявания. Богатата на железни йони, калций и магнезий вода оказва и противовъзпалително действие върху кожата, обяснява ст.н.с. д-р Коста Василев от Националния център за опазване на общественото здраве. Брезнишката минерална вода заслужава особено внимание в случаите на непоносимост към аптечните препарати, в случаите, когато ефектът на синтетичните препарати се изчерпва бързо, при алергии към тях.“

Автор(и): д-р Атанас Михайлов
Източник:

Монитор

Фотограф(и): Wojciech Wolak
Снимка:

SXC