Билки и билкови сборове

Полски хвощ – Equisetum arvense L.

Семейство

Хвощови – Equisetaceae

Описание

Многогодишно тревисто растение с дълго разклонено коренище и два вида надземни стъбла: пролетно и лятно. Пролетното стъбло е неразклонено, кафяво, безхлорофилно и на върха завършва със спороносно класче, съставено от щитовидни спорофили, по ръба на които се развиват спорангиите. След разсейване на спорите пролетното стъбло отмира и от коренището се развива лятното стъбло, което е зелено, начленено и силно разклонено, до 40 – 50 см високо. Разклоненията на лятното стъбло са също начленени и разположени в прешлени. Листата са силно редуцирани и сраснали по 6 – 12 във влагалищни тръбици, разположени във възлите.

Разпространение

Расте по влажни места, насипи, из ливади и по нивите като плевел в цялата страна докъм 1500 м надморска височина.

Употребяема част

Използва се лятното зелено стъбло (Herba Equiseti), отрязано на около 20 см от върха. Да не се смесва с другите разпространени у нас видове хвощ, някои от които са отровни! Смесва се най-често с блатния хвощ – Equisetum palustre L. който не образува два вида стъбла, а спороносните класчета се развиват на върха на зелени разклонени стъбла.

Действие

Пикочогонно, кръвоспиращо, запичащо, противовъзпалително и реминерализиращо.

Приложение

Билката се използва най-често при хронични бъбречни заболявания (особено при пясък и камъни в бъбреците), при отоци от различно естество, високо артериално налягане, сърдечни заболявалия, чернодробни болести, катар на стомаха, чревни инфекции (с кървава диария), главоболие, ишиас, ревматизъм, рани, екземи и др. На билката се приписва способността да засилва защитните сили на организма.

Поради местното си дразнещо действие дрогата не трябва да се прилага при бъбречни възпаления, особено в остър стадий.

Начин на употреба

Прилага се под формата на запарка от 4 чаени лъжички билка с 1/2 л вряща вода. Запарката се изпива на глътки за 2 дни. Прилага се и външно за гаргара, компреси и промивки под формата на извлек от 1 супена лъжица билка, накисната за 30 мин в 250 см3 вода.

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Не пропускайте

Коментари