Билки и билкови сборове

Алпийски лапад – Rumex alpinus L.

Семейство

Лападови – Polygonaceae

Описание

Многогодишно тревисто растение с пълзящо хоризонтално многоглавесто коренище и дълги жълтеникави корени. Стъблото е 1 – 2 м високо, изправено, разклонено. Приосновните листа са с дълги жлебовидни дръжки и широко яйцевидна петура, в основата дълбоко сърцевидна, на върха закръглена, а по края леко накъдрена. Цветовете са зеленикави, събрани в силно разклонени метличести съцветия. Околоцветникът е шестделен. Тичинките са 6. Плодът е лъскаво светлокафяво орехче. Цъфти юни – август.

Разпространение

Разпространено е из планинските поляни, край потоци и реки, около хижи и кошари върху богати на азот почви в планините между 1200 и 2400 м надморска височина.

Употребяема част

Използват се корените (Radix Rumici alpini).

Действие

Билката действа запичащо в малки дози и слабително в по-големи дози. Ефектът прилича на действието на ревена. В малки дози се получава жлъчегонно действие и понижаване на артериалното налягане.

Приложение

Корените на алпийския (R. alpinus L.) и конския (R. confertus Willd.) лапад се прилагат в малки дози при разстройство, а в по-големи дози – при запек. Действието настъпва около 10 – 12 часа след приемане на билката. Малките дози предизвикват жлъчегонно и общотонизиращо действие и се използват при безапетитие, жълтеница и други стомашно-чревни и чернодробни заболявания. При продължителна употреба на билките настъпва привикване. Слабителното действие отслабва, но може да се получи нарушение на солевата обмяна, да се увреди сърдечната дейност, да се получат неврити и парализи. Те могат да влошат състоянието на болни от бъбречнокаменна болест, затова трябва да се избягва употребата им. В народната медицина корените се използват и външно при кожни болести – обриви, циреи, краста и др.

Начин на употреба

Приготвя се отвара от 1 супена лъжица билка, която се вари 2 мин в 1/2 л вода. Пие се по 1 кафена чашка преди ядене. Външно се прилага сок от прясно растение.

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Коментари