Билки и билкови сборове

Артишок – Cynara scolymus L.

Семейство

Сложноцветни – Asteraceae (Compositae)

Описание

Многогодишно тревисто растение с 1.5 до 2 м високо стъбло. Листата са дълбоко пересто нарязани, отдолу сивовлакнести, приосновните са до 80 см дълги. Цветните кошнички са единични, едри, 6 – 7 см в диаметър. Обвивните листчета са керемидообразно наредени, голи, външните са с остър триъгълен придатък на върха. Плодовете са 6 – 8 мм дълги, с 25 – 40 мм дълга хвърчилка. Цъфти юли – август.

Разпространение

Расте в Югозападна Европа. У нас се отглежда много рядко като декоративно растение.

Употребяема част

За лечебни цели се използват цветните кошнички (Anthodium Cynarae) и листата (Folia Cynarae).

Действие

Засилва жлъчната секреция и диурезата, стимулира метаболизма на холестерола, има и антидиабетно действие.

Приложение

Използва се като жлъчегонно и жлъчетворно, апетитовъзбуждащо, слабително и диуретично средство, при чернодробна, сърдечна и бъбречна недостатъчност, при хроничен и остър нефрит. Наблюдавано е намаляване на холестерола и уреята в кръвта при лекувани с билката болни.

Начин на употреба

Използва се 1% запарка от листата с вода по 1 супена лъжица или 1/2 кафена чашка преди ядене. Прилага се и водно-спиртен извлек от билката по 0.10 г преди ядене.

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Коментари