Билки и билкови сборове

Котенце (съсънка) – Pulsatilla pratensis (L.) Mill. (Anemone pratensis L.)

Семейство

Лютикови – Ranunculaceae

Описание

Многогодишно тревисто копринесто влакнесто растение с 10 – 50 см високо стъбло. Приосновните листа са с дръжки, тройно перести, с тесни линейни дялове. Стъбловите листа са приседнали. Цветовете са 3 – 4 см в диаметър, тъмнопурпурни, червени или бледовиолетови. Околоцветните листчета са извити навън. Цъфти март – май.

Разпространение

Расте по сухи каменисти места. В България се среща само из Витоша и Люлин до 800 м надморска височина. По-широко разпространено у нас е планинското котенце (Pulsatilla montana (Норре) Reichenb.), на което околоцветните листчета не са извити навън.

Употребяема част

Използват се надземните части (Herba Pulsatillae).

Действие

Съсънката е растение със спазмолитичен ефект, има успокояващо действие върху централната и вегетативната нервна система и местно дразнещо действие, предизвикващо нахлуване на кръв към раздразнените места.

Приложение

Вероятно на тези ефекти се основава прилагането на билката при полова слабост – премахва свръхнапрежението и болезнената възбуда, от една страна, и предизвиква полово влечение, от друга.

Дрогата се прилага в народната медицина и при други смущения – оскъдна и нередовна менструация, хронично възпаление на половите органи у мъжа и жената, невралгия, мигрена, спазми на жлъчните пътища, на стомаха и червата, бронхит, коклюш и др.

Билката не трябва да се прилага при стомашно-чревни възпаления и възпаления на бъбреците, тъй като силното дразнещо действие може да изостри заболяването и да влоши протичането му.

Начин на употреба

Прилага се като извлек, получен от 2 чаени лъжички билка, която се накисва в 250 см3 студена вода за 1 ден. Изпива се на глътки за 1 – 2 дни.

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Терапевтична класификация на билките