Билки и билкови сборове

Магданоз (мерудия) – Petroselinum crispum (Mill.) A.W. Hill (Petroselinum sativum Hoffm.)

Семейство

Сенникоцветни – Apiaceae (Umbelliferae)

Описание

Двегодишно тревисто растение. През първата година развива само листна розетка, а през втората – до 80 см високо, право, разклонено, голо, набраздено стъбло. Приосновните и долните стъблови листа са с дълги дръжки и 2 – 3 пъти пересто наделена петура, а горните – триделни, с линейно ланцетни дялове. Цветовете са жълто-зелени, събрани в сложни сенници с 8 – 20 главни лъча. Плодовете са широко яйцевидни, 2.5 – 3 мм дълги, при узряване се разпадат на две половинки. Цъфти юли – август.

Разпространение

Отглежда се в градините из цялата страна. Произхожда от средиземноморската област.

Употребяема част

За лечебни цели се използват плодчетата (Fructus Petroselini), листата (Folia Petroselini) и корените (Radix Petroselini).

Действие

Апетитовъзбуждащо, газогонно, пикочогонно и маточно.

Приложение

Още старите римляни са прилагали магданоза при възпаление и камъни в бъбреците и пикочния мехур. С такава цел и сега се използват плодчетата, стръковете и сокът от растението. При фармакологичното проучване на апиола е потвърдена способността му да тонизира гладката мускулатура, особено на матката и на пикочния мехур, и да предизвиква нахлуване на кръв в тези органи.

Извлек от корените на магданоза се прилага при болезнена менструация (регулира кръвотечението и премахва болката). Дрогата не трябва да се прилага при бременни, понеже може да предизвика продължителен спазъм на матката и загиване на плода. Сокът от листата на магданоза се използва външно при петна и обриви по кожата, при ужилване от насекоми, за „разнасяне“ на млякото след прекъсване на кърменето и др.

Начин на употреба

Препоръчва се извлек от 1/2 чаена лъжичка плодчета на магданоз, накиснати за 8 часа в 250 см3 вода, който се изпива за 1 ден. Прилага се и запарка от 4 чаени лъжички корени на 1/2 л вряща вода, която се прецежда след 15 мин и се изпива за 2 дни. Добър ефект се получава и със сока от прясното растение в доза 100 – 150 г.

На вашето внимание

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!