Новини

Чай от невен сваля кръвното

Калината понижава холестерола, помага при жлъчно-чернодробни болести

Чай от невен
Невенът има добър ефект при високо кръвно налягане, особено по време на климакса

С незначителни усилия – малко труд и повечко знания, есента и зимата няма да създават така тежки проблеми. Особено ако заредим домашната аптечка с някои билки, които са на една ръка разстояние и сега.

В много градини, преди да паднат сланите и земята да замръзне, може да се видят грейналите като слънца цветове на невена. Той е непретенциозен, веднъж прихванал се, расте като бурен. Вместо да се изхвърлят, стръковете му могат да се изсушат или да се накиснат в спирт или силна ракия – с това ще си осигурим едно силно действащо лечебно средство срещу редица заболявания, като се започне от конюнктивита и се стигне до хипертонията и язвата.

Запарката от невен се приготвя, като 2 чаени лъжички сухи цветове се заливат с 2 чаши гореща вода. Чаят кисне 15 мин, пие се 4 пъти дневно на равни порции. Невенът има противомикробно, противовъзпалително, кръвоочистително и успокояващо действие. Има много добър ефект при високо кръвно налягане, особено по време на климактериума – подобрява самочувствието, успокоява главоболието и умерено сваля артериалното налягане. Препоръчва се и при сърдечни заболявания, съпроводени със сърцебиене и други ритъмни нарушения, а също при жлъчни и чернодробни проблеми. Успокоява язвата на стомаха и дванадесетопръстника, както и гастрита, ентерита и колитите.

Билката е много ефикасна при различни кожни заболявания, прилага се и външно, и вътрешно. Разредена с вода спиртна настойка от невен може да се използва за изплакване или компреси при различни възпалителни и гнойни процеси и рани. При ангина се правят гаргари с разредена настойка (20 капки в 100 г вода), при хрема се промива носът. В същото разреждане невенът може да се използва за влагалищни промивки и за интимен тоалет. На един дамски тоалетен душ с вода се добавят 1 – 2 чаени лъжички настойка от пресен невен. А под формата на клизми помага при хемороиди.

Билки с бърз ефект

Разпространено е погрешното мнение, че за да се получи лечебен ефект с помощта на билки, е необходима дълга употреба. Но това не е така.

  • Дренки – спират диарията, често придружаваща настинки и грип.
  • Бъз, бъзак – укрепват имунитета и пазят от анемии. Натриването на ужилено (докато не са опадали листата) незабавно неутрализира ухапано от паяк, налазено от гъсеници, нажилено от оси, пчели, парливки и дори стършели.
  • Кисел трън – помага при подагра. Може да се вари чай от кората на корените, а също така добър ефект имат и плодовете. Пресните плодове може да се консумират директно, от сушените – да се запарват на чай както от офиката.
  • Калина – облекчава бронхита, препоръчва се и при астма.
  • Арония – добър източник на витамини при хора с диабет.
  • Шипки – зареждат запасите на организма от витамин С.

Настойката от пресен невен също се приготвя лесно. Цветовете, листата и дръжките, ако още са зелени и меки, се нарязват. Заливат се с етилов спирт (70 – 90%). Настойката може да се ползва още от първия ден, но още по-добре е цветовете да киснат поне 3 седмици. След това се прецеждат и разтворът се ползва при нужда. За компреси се слагат 20 капки в 100 мл вода. За промивки 5 капки от нея се разтварят в 20 мл преварена или минерална вода. С нея се почистват очите, като винаги се започва от вътрешния ъгъл на окото към носа.

Едни от най-популярните, но малко използвани, са плодовете на калината, известна още като самодивско дърво или офика. Добре е плодовете да се берат след първите слани, когато стават по-вкусни. Заедно с това те съдържат огромно количество витамини и без преувеличение са истинска витаминна бомба.

Същевременно те са мощен кръвоочистител. Активират дейността на бъбреците и черния дроб, подобряват храносмилането. Популярното сред народа име на дървото произхожда от старото название на туберкулозата – охтика. Навремето е била използвана за лечението на болестта, а днес го допълва, като отслабва неблагоприятните странични ефекти на противотуберкулозните лекарства. Намира широко приложение и при всички случаи на хроничен бронхит, емфизем и астма.

Другото ѝ безспорно достойнство е, че понижава холестерола и помага при жлъчно-чернодробни заболявания.

Оранжевите плодове съдържат веществото рутин, което укрепва кръвоносните съдове и заздравява кървящи венци, помага при хемороиди, разширени вени и чести кръвоизливи от носа. Може да се ползва и при обилни кръвоизливи по време на цикъл. Подобно на бъзовите плодове, офиката е богата на пектин, който регулира перисталтиката на червата и помага при колит и запек.

Ако искаме да запазим калината и през зимата, най-добре е плодовете да се изсушат в слаба фурна до 50°С, за да се запазят и ензимите. След това се чукат в хаван или се мелят в електрическа кафемелачка. От тях се приготвя чай, който помага при простуди и грип.

В 200 мл вряла вода се запарва 1 чаена лъжичка смлени плодове за 15 минути. Чаят може да се подслажда с мед или да се пие неподсладен, като се съчетава и с други билки, например шипки, бъз и т.н. Може да се направи вино или суров сироп по технологията, по която се приготвя и бъзът.

Автор(и): д-р Атанас Михайлов
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto