Билки и билкови сборове

Шипка – Rosa canina L.

Семейство

Розоцветни – Rosaceae

Описание

Храст с прави или извити стъбла, стигащи на дължина до 3 м и покрити с твърди, бодливи, сърповидно извити шипове. Цветоносните стъбла понякога са без шипове. Листата са нечифтоперести, с 5 – 7 яйцевидни, обратно яйцевидни или елипсовидни, 1.5 – 4 см дълги и 1 – 2 см широки, напилени листчета. Цветовете са розови или бели, 4 – 6 см в диаметър, единични или събрани на групи по 3 – 5. Чашката и венчето са петлистни, а тичинките – многобройни. Плодчетата са едносеменни орехчета, затворени в месесто цветно легло, което се разраства и образува яркочервения яйцевиден до сферичен несъщински плод (шипка). Цъфти май – юли, а плодовете узряват през есента.

Разпространение

Расте из храсталаци и редки гори, край реките, по тревисти склонове и синури, в равнините и планините oт морското равнище докъм 2000 м надморска височина.

Употребяема част

Използват се шипките (Fructus Rosae, Fructus Cynosbati).

Действие

С богатото си съдържание на витамин С шипките подобряват окислително-редукционните процеси в клетките, уплътняват капилярите, действат диуретично.

Приложение

Шипките се използват при авитаминоза (cкopбут) и хиповитаминоза (пролетна умора, състояние след тежко боледуване и др.) и при много други болестни състояния, тъй като засилват защитните сили на организма, повишават жизнения тонус и работоспособността и активират обмяната на веществата. Прилагат се при трескави състояния, кървене на венците, диария, жълтеница, хепатит и други чернодробни заболявания, обилни маточни кръвотечения и много други болести. Препоръчват се и като диуретично и противовъзпалително средство при бъбречни и сърдечно-съдови заболявания.

Начин на употреба

Използват се плодчетата в прясно състояние и изсушени, очистени от семената под формата на „люспи“, които запазват витаминното си съдържание през цялата зима. Най-добре е да се консумират без преработка, за да не се намалява съдържанието на витамин С в тях. Може да се използва и отвара от 1 супена лъжица шипки с 250 см3 вода, която се пие като чай. Употребява се и т.нар. „шипково вино“ (1/2 кг шипки с 4 – 5 л вода и 1/2 кг захар се държат до печката при често разклащане. След една седмица се прецежда и се пие вместо вода).

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!