Новини

Билки чистят кръвта

Комбинацията от корени коприва, къпинови листа, петопръстник, бъз и шипки има мощен антиалергичен ефект и в много случаи може да замени медикаментите

Билки
Билките успокояват дразнителите

Чай от корени коприва, къпинови листа, петопръстник, бъз и шипки чисти кръвта. Всяка от билките има специфично действие и потенцира действието на останалите.

Корените коприва са надежден кръвоочистител. Къпиновите листа имат лечебно действие при бактериални инфекции. Петопръстникът е билка, която зарежда с енергия. В превод латинското ѝ име Potentilla reptans означава 'сила'. Шипките са признати като витаминна бомба. Те придават на чая добър вкус. Сушените бъзови плодове също дават енергия и сила. Големият наш познавач на билките Петър Димков определя бъза като най-силната българска билка. Като кълват зрели зърна, и прелетните птици набират сила за дългия полет на юг.

Билките се смесват в равни части, например по 50 г. Разбъркват се добре и 3 супени лъжици от сместа се запарват 15 минути в 1 литър вода. После чаят може да се прецеди и пие през целия ден като вода.

Комбинацията има мощен антиалергичен ефект и в много случаи може да замени медикаментите. Тя помага на болнавите да не прихващат ангини, настинки, простуди или по-рядко и по-леко да боледуват от тях.

И не на последно място този чай може да помогне при смутена въглехидратна обмяна, оказва сериозна подкрепа на останалите природни и аптечни средства при диабет.

Хубавото на този чай е, че може да се пие от бебета и малки деца и има приятен вкус.

Източник:

Монитор

Фотограф(и): Anette Kristensen
Снимка:

SXC