Новини

Един месец на чай от глухарче чисти натоварения черен дроб

През април от зелените листа на глухарчето се прави лечебна салата

Момиченце с глухарчета
Глухарчето става за лечебна салата и чай, преди да се е превърнало в пухкава бяла топка

Пролетта подсеща, че е време за чистене. Добре e да се погрижим и за тялото си, като започнем от „химичната фабрика“ на организма – черния дроб. Той е задръстен от мазната храна, с която прекаляваме, особено през зимата, безразборното пиене на антибиотици и медикаменти.

Германска традиция е по това време на годината да се правят едномесечни курсове с чай от корени на глухарче. Прекрасна работа върши и салатата от свежи листа.

В ехографския кабинет може да се чуе такъв разговор: „Драги господине (или уважаема госпожо), вие имате стеатозен черен дроб.“ И пациентът често отговаря: „Но докторе, не пия алкохол – най-много чаша – две вино, и то на празник.“

Алкохолът обаче не е единствената причина за стеатозния, или затлъстял, черен дроб. Нормално черният дроб съдържа 8% мазнини. Стеатозният черен дроб съдържа 40% мазнини. Към това състояние предразполагат неправилното хранене, богато на животински мазнини, недостигът на целулоза и, разбира се, консумацията на алкохол.

През последните десетилетия храненето е богато на мазнини и черният дроб просто не успява да ги преработи. Затова те се отлагат в него. Положението се задълбочава от заседналия начин на живот. Излишните калории и обездвижването водят до бързо затлъстяване. Ако индексът на телесната маса превишава 27 кг/м2 (с други думи ако имаме 10 килограма и повече над нормалното тегло), със сигурност може да се каже, че мастни клетки са се натрупали не само под кожата, а и в черния дроб. В развитите страни 10 – 25% от населението страда от чернодробна стеатоза, при което главен дял заемат затлъстелите, при които процентът може да стигне 90.

Помощ от природата

Бял трън за подкрепа

Семето от бял трън е признато за класическа чернодробна билка. От нея се произвеждат препрати като Carsil, Legalon. Семето се счуква или смила в електрическа кафемелачка. 1 – 2 супени лъжици се варят 5 – 10 минути в половин литър вода. Чаят се разпределя на 3 порции и се пие през деня.

Две лъжици ленено семе на ден

Лененото семе е най-богатият източник на омега-3 мастни киселини, затова е полезно и за черния дроб. Лененото семе се смила в електрическа кафемелачка или се счуква на ситно. 1 – 2 супени лъжици наситнено ленено семе се разбърква с течност – компот, нектар, може и с кисело мляко, и се изяжда. Смляното семе може да се добавя към овесени ядки или към салата. Важното е да се приемат системно по 1 – 2 супени лъжици на ден.

Три месеца с хомеопатична помощ

Хомеопатичният продукт Lycopodium 9 CH трябва да се приема продължително, за да има ефект. От него всяка сутрин в продължение поне на 2 – 3 месеца се приемат по 5 гранули.

За влиянието на алкохола знаят всички, но има и други фактори. На преден план излиза и дисбактериозата, която става все по-честа заради масовото използване на антибиотици, храни, бедни на фибри, липсата на пробиотици и пребиотици в храната ни. Размножаването на вредни бактерии в стомашно-чревния тракт, когато нормалните са увредени, отделя токсини, които атакуват черния дроб.

Допълнително се добавят увреждащи фактори като намалена функция на щитовидната жлеза (и това явление напоследък приема епидемични размери), злоупотреба с противовирусни средства, медикаменти, които понижават температурата, статини (предписвани при висок холестерол), хормонални препарати (в това число таблетки, предпазващи от забременяване).

Чернодробната стеатоза може да няма симптоми. Ако обаче към нея се прибави и възпаление, по правило едно зло никога не идва само, диагнозата е неалкохолен стеатохепатит. А заради възпалението загиват чернодробни клетки и мястото им заема съединителна тъкан. Развива се цироза – най-тежкият стадий в еволюцията на чернодробната стеатоза.

Пролетта е чудесно време за подкрепа на черния дроб с чай или салата от глухарче.

Две супени лъжици корени от глухарче се варят за около 5 минути в половин литър вода. После чаят се прецежда. Разпределя се на 3 порции. Пие се половин час преди хранене. И така в продължение на един месец. Чудесен резултат се получава и със салатите от глухарче. Листната розетка на глухарчето след почистване се измива, нарязва и може да се добавя към традиционните салати от маруля, домати, краставици и други.

Глухарчето помага за отслабване, подпомага извличането на излишни течности от тялото, активира бъбреците.

Гулия и билки добавят ензими

За да се справим с дисбактериозата след антибиотично лечение, помагат едномесечните курсове с пробиотици с препаратите биостим, ентеросан, лактофлор или нормофлор и др.

С най-ценни пребиотични свойства е гулията. Пребиотиците са храна не за нашето тяло, а за полезните микроорганизми в него. Количеството им е 2.5 – 3 кг и са лесно уязвими – убиват ги лекарствата или грешките в храненето. Осигурявайки им подходяща храна, полезните микроорганизми се развиват бързо, възстановяват се колониите им в стомашно-чревния тракт и бързо се справят с явления като запек, газообразуване, подуване на корема, дискомфорт след хранене. Нормалната чревна флора, разбира се, помага и за чернодробното възстановяване.

Полизахаридът инулин в гулията е храната за полезните бактерии. Той не се разгражда от солната киселина в стомаха или ензимите на панкреаса, но полезните бактерии го разграждат до монозахариди.

Билките с добър ефект при дисбактериоза са петопръстник, живовляк и плодовете от шипка. Две части петопръстник на стръкове, 3 части листа от живовляк и 4 части плодове от шипка се размесват добре. Взема се 1 чаена лъжичка от сместа, да се кипне 30 минути в чаша вряща вода (изврялата вода се долива) и се пие по 1/3 чаша 3 пъти дневно 30 минути преди хранене.

Много полезни са киселото зеле, подправки като хрян, ряпа, репички, лук, чесън и други, които съдържат фитонциди. Те унищожават патогенните микроорганизми, но са безвредни за полезните и стимулират секрецията на стомашен сок, дейността на панкреаса, черния дроб.

Отдих за универсалния чистач

Прекаляваме с вредни храни и системно преяждаме. Злоупотребяваме с кафето, алкохола и цигарите. Тази програма всеки си я организира сам, с надеждата да няма последици. Вредите обаче се трупат и наслагват шлаки и токсини в организма. Най-потърпевш е черният дроб, който е нашата пречиствателна фабрика. На нея се пада нелеката задача да преработи всичко, с което го затрупваме. Вредните навици изчерпват минералните запаси в чернодробните клетки и така влошават здравето.

За да се подпомогне дейността на черния дроб, трябва да изчистим целия организъм. Според терапията на д-р Шуслер основната сол, която подпомага дейността на черния дроб, е № 6 – калиев сулфат. Необходимо е да се комбинира със сол № 9 и сол № 10 за детоксикация и извеждане на токсините от клетките. Приемат се по 5 таблетки от всяка сол на ден, като програмата се прави 2 – 3 пъти през годината в продължение на 1 месец. Профилактиката е задължителна след прием на силни лекарства.

Автор(и): д-р Атанас Михайлов, Веса Георгиева (Отдих за универсалния чистач)
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto