Новини

Масло от чаено дърво пази краката от гъбички

Лечението е трудно, резултатите – по-често незадоволителни

Краката искат да са боси, за да дишат
Краката искат да са боси, за да дишат

Началото на лятото бележи подем в развитието на гъбичната инфекция между пръстите на краката, която по правило засяга и ноктите – онихомикоза. Това е досадно състояние, причиняващо деформация на ноктите, миризма на краката.

Лечението е трудно, резултатите – по-често незадоволителни. За да изведем правилния подход за предпазване от гъбична инфекция, нека помислим за условията за развитие на гъбите.

Гъбите се развиват най-добре след дъжд и в топло време, т.е. те обичат топлина и влага. Същото се отнася и за микроскопичните гъбички, които се развиват по повърхността на тялото ни – между пръстите, в слабините, под гърдите при жените, в подмишниците. Понеже в горещо време се засилва потенето, повишаването на температурите през лятото създава условия за увеличаване на тези инфекции.

Гъбичките са навсякъде – върху плодовете и зеленчуците, в хляба, чувстват се чудесно в сауните и басейните.

„Екстрите“ в менюто си получават от кожата и космите. Умеят да изсмукват хранителни вещества дори от бедни находища и употребяват пълноценно почти всички продукти на тялото ни.

Използват и друга човешка слабост – прекомерната употреба на антибиотици. Тя отваря вратата пред лавинообразното им размножаване.

Помощ от природата

Чай от 3 билки

Приготвя се билкова смес от три вида лечебни треви. 2 части стрък от петопръстник, 3 части листа от жиловлек и 4 части от плодове на шипка. 1 чаена лъжичка от сместа се кипва за 30 минути в чаша вряща вода (изврялата вода се долива) и се пие по 1/3 чаша 3 пъти дневно 30 минути преди хранене. Помага и хомеопатията. Monilia albicans 15 CH – приемат се по 5 гранули през ден, например понеделник, сряда и петък в продължение на поне два месеца.

Сребърна вода и масло от лавандула

Проблемните участъци (подсичания под гърдите, под мишниците, между пръстите) се забърсват със сребърна вода, а след нея се намазват с лавандулово масло. Лавандуловото масло има силни противогъбични свойства.

Краката във вана с дъбови кори

Шепа дъбова кора (около 3 супени лъжици) се кипват за 5 минути в литър вода. Тази отвара се прецежда и се добавя в 3 – 4 л вода с телесна температура – 36 – 37°С. Краката се натапят за 15 – 20 минути.

Запарка от салвия при обилно потене

Повишената склонност към потене при вегетативна дистония, тиреотоксикоза (хиперфункция на щитовидната жлеза) в периода на климакса, при затлъстяване, също предразполага към гъбични инфекции. В тези случаи помага чай от салвия (градински чай), който намалява потенето. Oптималната дневна доза е 3 – 4 г. 1 – 2 чаени лъжички листа салвия се запарват 5 – 10 минути в чаша вряла вода. Чаят се прецежда и изпива. Това може да се повтори 3 – 4 пъти през деня. Тази запарка може да се прилага и като лосион и да се обтриват проблемните зони под гърдите, под мишниците, между пръстите на краката.

Другата предпоставка са нарушени правила на хигиена. Ако няма „закваска“, няма да има и гъбична инфекция.

Гъбичките са дерматофити – с други думи обичат кожата. Дрождеподобните или плесенните гъбички се чувстват комфортно между пръстите и в кожните гънки. Размножавайки се, те оставят по обувките спорите си и попадайки върху кожата на нова жертва, пламва нова инфекция.

Размяната на обувки, меренето на обувки, носенето им на босо, стъпването на босо по мокрия под на басейна или в сауната може да донесе гъбична инфекция. Също така гъбичната инфекция може да се пренесе чрез чужда нокторезачка, гребен и дори хавлия.

Затова лекарите съветват да не се ползват чужди обувки и тоалетни прибори. А по мокрия под на басейна да не се стъпва на босо. След това краката да се измиват със сапун и топла вода и между пръстите, да се подсушатват добре и да се намазват с масло от чаено дърво.

Антибиотици подклаждат заразата

Прекомерната или дълготрайна употреба на антибиотици отваря вратата пред лавинообразното размножаване на гъбичките. Смутеното кръвообращение е друга предпоставка за гъбични инфекции. Те са чест резултат от сърдечно-съдови заболявания, разширени вени, ендокринни заболявания – при диабет микозата между пръстите на краката и по ноктите е 3 пъти по-разпространена. Заболявания, при които месеци и години наред се употребяват кортикостероиди и имуносупресанти, като ревматоиден артрит, склеродермия, гломерулонефрит и други, също са предпоставка за гъбични инфекции. Такива хора трябва да бъдат особено внимателни и да вземат мерки, преди инфекцията да стане факт. Добре е след антибиотично лечение да правят поне едномесечен курс с пробиотици биостим, ентеросан, лактофлор, нормофлор и др. А по време на имуносупресивно лечение при кръвни, автоимунни и други заболявания – да вземат пробитици през целия период на лечение.

Автор(и): д-р Атанас Михайлов
Източник:

Монитор

Снимка:

© Poznyakov | Dreamstime.com