Билки и билкови сборове

Летен дъб – Quercus robur L. (Q. pedunculata Ehrh.), обикновен дъб – Quercus petraea (Matt.) Liebl. (Q. sessiliflora Salisb.)

Семейство

Букови – Fagaceae

Описание

Високи до 30 м дървета с разклонена корона и дебели стъбла, с едри, вълновидно нарязани листа. Кората на стъблата и на големите клони е дебела, с много пукнатини, кафяво-сива, а при младите клонки е тънка и гладка. Листата на летния дъб са приседнали или с къси дръжки. Листните петури са едри, обратно яйцевидни, равномерно и дълбоко нарязани, отгоре зелени и лъскави, отдолу матовозелени или с редки власинки. Плодовете са жълъди, разположени на къси дръжки или почти приседнали. Летният дъб цъфти в началото на пролетта.

Листата на обикновения дъб са с добре развити дръжки, неправилно нарязани, а жълъдите му са покрити от 1/2 до 1/3 от чашките. Цветовете на двата вида са еднополови. Тичинковите цветове са събрани в редки увиснали реси, а плодниковите са единични или групирани по няколко в съцветие. Растенията са еднодомни. Жълъдите в основата си са обвити с чашка – паничка, която е получена от разрастването на оста на съцветието. Обикновеният дъб цъфти в края на пролетта.

Разпространение

Летният дъб е разпространен у нас предимно в низините и покрай реките. Среща се по-рядко от обикновения дъб, който пък е широко разпространен в предпланинския и планинския пояс до около 1500 м надморска височина.

Употребяема част

За лечебни цели се използват от двата вида дъб кората (Cortex Quercus) и плодовете (Fructus Quercus), като кората се събира през ранна пролет – в периода на усилено сокодвижение, а жълъдите – през есента, след узряване, когато започнат да падат сами от дърветата.

Не се допуска смесването на кора от дъб с кора от ясен (Fraxinus excelsior L.). Външната повърхност на кората на ясена е матова, сива.

Действие

Адстрингентно, кръвоспиращо, противовъзпалително.

Приложение

Съдържанието на галотанини и катехинови танини определя широкото приложение на корите от младите клонки на дъба. Те се използват предимно за външна употреба при голям брой кожни болести, особено при гнойни рани и пъпки, екземи, напукана кожа, сърбежи и др. Прилагат се и при бяло течение у жените, при хемороиди, при възпаление на венците и сливиците, при лош дъх в устата и др.

Много рядко и в малки дози (тъй като големите дози предизвикват повръщане) извлеци от кората на дъба се използват вътрешно при възпаления на стомаха и червата, на пикочния мехур и при обилна менструация.

Начин на употреба

За външно приложение се приготвя отвара от 500 г счукана кора с 3 – 4 л вода, която се вари 30 мин. Отварата се прибавя към водата за баня. С нея (в по-малки количества) се правят укрепващи бани и на малки деца против рахит. Използва се и за промивки и компреси, разредена наполовина с вода.

За вътрешна употреба се прави студен извлек от 1 чаена лъжичка кора с 1/2 л вода, като кисне 8 часа. Не трябва да се дава на деца.

Българската народна медицина препоръчва отвара с червено вино, която се използва вътрешно и външно при горепосочените заболявания.

На вашето внимание

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Терапевтична класификация на билките

Коментари