Новини

Чаша кисело мляко успокоява стомаха

Недостигът на витамини и слънце събужда язвата

Язвителните, прекалено придирчивите и заядливи хора често страдат от язва на стомаха или дванадесетопръстника. Тези, които са с отрицателна психологическа настройка, сами си създават стрес и постоянно живеят в стрес. Това е едната линия на предразположение към тази болест.

Участие има и неправилното хранене, особено готови храни фастфуд, пушене, прекаляване с алкохол, стрес и не на последно място бактерията хеликобактер пилори.

Есента е сезон, в който стомашната язва и тази на дванадесетопръстника се обаждат. Причините за обострянето на страданието не са изяснени докрай. Една от хипотезите е, че то е в пряка връзка с недостига на витамини и ултравиолетови лъчи, които отслабват имунната система.

Есенното обостряне на язвата се свързва и със стреса след отпуската. Ваканцията се отразява прекрасно и много хора, усещайки прилив на енергия, се зариват в работата. Те подновяват неразумния режим на хранене – похапват на крак, пропускат обяда и вечерята, не спят достатъчно. Лишават се от отдих и в края на седмицата, вместо да излязат в планината за уикенда, довършват домашните си задължения или работят, за да си помогнат за работната седмица. Така се лишават от почивка и сами увеличават стреса си.

За да не се създадат условия за развитие на хеликобактер пилори – бактерията, която в повечето случаи е „виновна“ за язвата, е добре в менюто да се включат повече истински кисели млека, съдържащи много млечнокисели бактерии – Lactobacillus bulgaricus. Чаша кисело мляко половин час пред нощния сън ще успокои стомаха и ще помогне за здрав сън.

Има таблетирани и капсулни форми на хранителни добавки, съдържащи млечнокисели бактерии. Целесъобразно е патилите от язва да прилагат тези хранителни добавки поне един месец сега, наесен, и през пролетта за постигане ефективна защита на лигавицата. Могат да се набавят в аптеките и магазините за диетични храни.

Хеликобактер пилори разяжда дванадесетопръстника

Специалистите обвиняват хеликобактер пилори за голяма част от язвите на дванадесетопръстника. Доказано е, че тя има способност да разяжда лигавицата и да причинява ерозии и язви, образно казано – дупки в лигавицата на дванадесетопръстника.

Ако стомашната киселинност е нормална, това вече е една сериозна бариера за размножението на бактерията. Ако чревната флора не е увредена (най-често от антибиотични лечения), тя също не позволява да съществува и да се развива в зоната на дванадесетопръстника. Ако обаче е увредена, трябва да ѝ помогнем с чаша кисело мляко вечер, преди сън.

Ленено семе и билки спират болките

Болките при язва често са придружени и от парещи киселини. Популярната рецепта – една лъжица сода за хляб, не е добър избор. Може и да облекчи киселините и за кратко да настъпи подобрение. После обаче става по-лошо. Специалните антиацидни препарати са по-добро решение, но тяхната ефективност също отстъпва на природните средства. На първо място това е лененото семе. То е богато на слузни вещества, които са с мощно противовъзпалително действие. Освен това, образно казано, има способността като сюнгер да обира излишния стомашен сок и солна киселина.

Във фаза на обостряне е добре лененото семе да се вари. Две супени лъжици от него се варят на тих огън в 600 мл вода, докато отварата се сгъсти. Това става за 10 – 15 минути. Да се пие по 100 – 150 мл преди хранене и да има чашка отвара от ленено семе, предвидена за употреба преди сън, защото болките в стомаха много често са през малките часове на нощта.

За профилактика и в по-спокоен период има и по-лесен вариант. Лененото семе се смила в електрическа кафемелачка. 1 – 2 супени лъжици от лененото брашно се разбъркват с вода, нектар или кисело мляко и се ядат през деня, но най-добре преди лягане.

Освен че предпазва от язва и гастрит и подпомага бързото им лекуване, лененото семе е полезно и за много други неща. То понижава високия холестерол, лекува запек, помага при кашлица, бронхит и много други белодробни страдания.

Не на последно място лененото семе предпазва от рак. Специалистите обясняват тази негова способност с бетагликаните. Това са полимери на глюкозата. Именно заради тях при варене разтворът се сгъстява.

Отвара от 5 билки също може да помогне и да успокои болките. Комбинацията е от слез, риган, мащерка, жълт кантарион по 70 г и 30 г сладък корен. Билките се разбъркват добре и две супени лъжици се запарват 10 – 15 минути в 500 – 600 мл вряла вода. После чаят може да се прецеди и да се разпредели по 1 чаша 30 минути преди всяко хранене.

За да има ефект, добавките се пият системно поне в продължение на един месец.

20 капки прополис пазят лигавицата

Клеевата тинктура, или прополисът, има мощно бактерицидно действие и не допуска развитието на хеликобактер пилори. Попадайки в стомаха и дванадесетопръстника, тя полепва по лигавицата, образно казано – изпълнява ролята на превръзка, и я предпазва от агресивното действие на стомашния сок. Съставът на прополиса подпомага бързото зарастване на ерозии и язвени дефекти.

Затова преди всяко хранене да се приемат по 20 – 30 капки клеева тинктура, разтворени в една супена лъжица вода, сок или мляко.

Пчелен клей може да се набави от пчеларите на пазара или в магазините за диетични храни. 30 г от него се нарязват ситно. Поставят се в подходящ стъклен съд и се заливат със 100 мл чист 90 – 95-процентов етилов спирт. След една седмица пчелният клей се разтваря напълно и може да се използва. Получава се една светла утайка, подобна на вид на много ситен пясък. Това са восъците и други неразтворими от спирт частици в прополиса. Тя е без съществено значение – нито помага, нито вреди. Ценен е кафявият, подобен на много тъмен коняк разтвор над светлата утайка.

Автор(и): д-р Атанас Михайлов, Веселина Мончева
Източник:

Монитор

Фотограф(и): Lotus Head
Снимка:

SXC