Билки и билкови сборове

Лютива мента – Mentha х piperita L. (Mentha aquatica x spicata)

Семейство

Устноцветни – Lamiaceae (Labiatae)

Описание

Култивирано многогодишно хибридно тревисто растение с разклонено от основата, често тъмновиолетово стъбло, високо 30 – 90 см. Листата са с къси дръжки, срещуположни, яйцевидно ланцетни или ланцетни, 4 – 8 см дълги и 1.5 – 4 см широки, в основата сърцевидни, на върха заострени, по края напилено назъбени, от двете страни покрити с етеричномаслени жлези. Цветовете са розови или бледовиолетови, събрани във връхни класовидни съцветия. Чашката е с 5 зъбчета. Венчето е фуниевидно, почти правилно, четириделно, с малко по-широк и леко изрязан горен дял. Тичинките са 4. Плодът е съставен от 4 орехчета. Цъфти през юни – юли.

Разпространение

В България са разпространени 6 диворястящи вида от род Mentha, някои от които се използват в народната медицина, като например бласкунът (Mentha pulegium L.), дивият джоджен (Mentha spicata L.), водният джоджен (Mentha aquatica L.), дълголистният джоджен (Mentha longifolia (L.) Hudson) и др.

Употребяема част

Използват се листата (Folia Menthae piperitae) и стръковете (Herba Menthae piperitae).

Действие

Листата, етеричното масло и ментолът възбуждат секреторната функция на стомаха и червата и секрецията на жлъчката, с което стимулират апетита. Едновременно с това действат болкоуспокояващо, противовъзпалително и спазмолитично.

Приложение

Листата и стръковете се прилагат предимно при храносмилателни разстройства с болки, гадене, повръщане и смущения в храносмилането, при жълтеница и камъни в жлъчния мехур. Листата се прилагат при маточни кръвоизливи, за бани при нервна възбуда, за гаргара при възпаление на венците и др. Маслото (външно, в спиртен разтвор) се прилага за втриване при главоболие, мигрена, кожни възпаления и за инхалиране при възпаления на дихателните пътища.

Начин на употреба

Запарката от 2 чаени лъжички листа на 250 см3 вряща вода се изпива неподсладена на глътки за 1 ден.

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Не пропускайте

Коментари