Билки и билкови сборове

Лютива мента – Mentha х piperita L. (Mentha aquatica x spicata)

Семейство

Устноцветни – Lamiaceae (Labiatae)

Описание

Култивирано многогодишно хибридно тревисто растение с разклонено от основата, често тъмновиолетово стъбло, високо 30 – 90 см. Листата са с къси дръжки, срещуположни, яйцевидно ланцетни или ланцетни, 4 – 8 см дълги и 1.5 – 4 см широки, в основата сърцевидни, на върха заострени, по края напилено назъбени, от двете страни покрити с етеричномаслени жлези. Цветовете са розови или бледовиолетови, събрани във връхни класовидни съцветия. Чашката е с 5 зъбчета. Венчето е фуниевидно, почти правилно, четириделно, с малко по-широк и леко изрязан горен дял. Тичинките са 4. Плодът е съставен от 4 орехчета. Цъфти през юни – юли.

Разпространение

В България са разпространени 6 диворястящи вида от род Mentha, някои от които се използват в народната медицина, като например бласкунът (Mentha pulegium L.), дивият джоджен (Mentha spicata L.), водният джоджен (Mentha aquatica L.), дълголистният джоджен (Mentha longifolia (L.) Hudson) и др.

Употребяема част

Използват се листата (Folia Menthae piperitae) и стръковете (Herba Menthae piperitae).

Действие

Листата, етеричното масло и ментолът възбуждат секреторната функция на стомаха и червата и секрецията на жлъчката, с което стимулират апетита. Едновременно с това действат болкоуспокояващо, противовъзпалително и спазмолитично.

Приложение

Листата и стръковете се прилагат предимно при храносмилателни разстройства с болки, гадене, повръщане и смущения в храносмилането, при жълтеница и камъни в жлъчния мехур. Листата се прилагат при маточни кръвоизливи, за бани при нервна възбуда, за гаргара при възпаление на венците и др. Маслото (външно, в спиртен разтвор) се прилага за втриване при главоболие, мигрена, кожни възпаления и за инхалиране при възпаления на дихателните пътища.

Начин на употреба

Запарката от 2 чаени лъжички листа на 250 см3 вряща вода се изпива неподсладена на глътки за 1 ден.

Реклама

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!