Новини

Дянков бил склонен да свали ДДС-то за лекарствата

Ставката у нас е 4 пъти по-висока от средната в ЕС, жалват се фармацевти

Работна група към Министерството на финансите обсъжда възможността през 2013 г. данък добавена стойност върху лекарствата да се диференцира на процент между 12 и 16 на сто. Това съобщи Пенка Георгиева от Асоциация за репродуктивно здраве, бременност и грижа за децата „Усмихни се“ по време на пациентски семинар в Бургас, цитирана от БНР.

Оптимистичното, според Георгиева е, че финансовият министър Симеон Дянков не казал „не“. При втори разговор по темата, от финансовото ведомство изискали конкретни предложения. „Виждам позитивизъм в г-н Дянков по повод намаляване на ДДС за лекарствата, изтъкна Георгиева и посочи, че пациентските организации ще се борят за ДДС за лекарствата между 12 и 16%.

ДДС върху лекарствата в България е 4 пъти по-висок от средното ниво за ЕС, заяви от своя страна доц. Илко Гетов от Фармацевтичния факултет в София. Той даде пример с Полша, където ДДС за хапчетата е 7%, в Румъния – 9%, в Литва, Чехия, Естония и Латвия – 5%. Средно ДДС за лекарствата в ЕС е 5 – 6%.

Около 700 милиона лева годишно отделят здравните институции за лекарства. Над 140 милиона от тях обаче се връщат обратно в държавния бюджет под формата на ДДС, обясни доцент Гетов.

Пациентите от своя страна плащат от джоба си около 1 милиард и 400 милиона лева годишно за медикаменти. Този дисбаланс между публични и частни разходи създава погрешното впечатление, че в България лекарствата са по-скъпи, отколкото в други страни от ЕС.

За последните осем години относителният дял на разходите за лекарства на Националната здравноосигурителна каса е спаднал от 37 на 19 процента. Най-много пари се харчат за медикаменти за сърдечни, неврологични и антинфекциозни медикаменти.

Източник:

vsekiden.com

Снимка:

SXC