Новини

Премиерът наредил на Дянков да намери пари за болниците

Узаконява се плащането над делегираните бюджети

Пътеките с нови цени от януари

Премиерът Бойко Борисов е обещал на лекарите, че тази година болниците ще получат не по-малко пари от миналата. Това стана ясно във вторник след срещата на министър-председателя с Обществения съвет в здравеопазването, в който влизат лекари, синдикати и пациентски организации.

Председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов съобщи след срещата, че в срок най-късно до две седмици въпросът трябва да се изясни и да бъде подписан документ, удостоверяващ задължението на правителството да осигури допълнителни средства. Дотогава лекарите остават в стачна готовност.

Със задачата да се намерят пари е натоварен финансовият министър Симеон Дянков, който потвърди след срещата, че има ангажимента да направи това. Той обаче отказа да каже откъде ще вземе парите, като уточни само, че няма да се бърка в резерва на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

“Остава да се направят сметки точно какво е платено за миналата година и какво ще се плаща за тази година“, обясни Дянков. Оказа се обаче, че има разминаване в сметките на лекарите и на Дянков за това колко пари допълнително трябва да бъдат осигурени. Според едни разчети са нужни 200 млн. лева, според други – 80 млн. лева. Д-р Евгени Душков от КТ “Подкрепа“ се опита да обясни откъде се получава разминаването.

“Правителството представи тезата, че парите за болнична помощ са същите колкото и миналата година. Само че имало нарастване на хоспитализациите с 11% и ръст на заплатите. Откъде са тези данни за заплатите не е ясно, защото при нас, синдикатите, такива данни няма. Не може миналата година средномесечно да са се давали по 90 млн. лева за болнична помощ, а сега да се дават 69 млн. лева и да се казва, че се дават същите пари. Някъде нещо се губи. Разминаването идва, защото министър Дянков започна да цитира като абсолютна сума бюджета на НЗОК, но пропуска, че голяма част от тези пари са заделени във фискалния резерв и не отиват за здравеопазване“, каза Душков.

По сметки на синдикатите общо до края на годината са нужни 205 млн. лева. В тях влизат и старите задължения на НЗОК към болниците. По думите на Душков това е минималната необходима сума, за да се успокои системата, да работи нормално и да не се връщат пациенти.

Според Райчинов няма вариант, ако бъдат осигурени миналогодишните средства на болниците, те да не бъдат достатъчни, за да се изплати дължимото на лечебните заведения.

Душков съобщи, че на премиера е била връчена папка с примери какво се случва с болниците при липса на средства – как се отлага планов прием и се връщат пациенти. “Естествено той отвърна в негов маниер – колко взимат лекарите и че над 800 лекари взимат над 3000 лева заплата. Само че тези пари са взимани и миналата година, но миналата година нямаше проблем“, коментира той.

Клиничните пътеки ще са с нови цени от януари

Здравният министър Анна-Мария Борисова пък обяви, че тепърва започвали нова ревизия и ново остойностяване на клиничните пътеки, при положение, че Дянков обяви началото на същото мероприятие преди година.

“Това, което ще направим, е пълна ревизия на всички клинични пътеки. Пълна ревизия – относно заплащане, относно структура, относно това дали на дадена дейност мястото й е в болничната или извънболничната помощ, относно времетраенето и броя на процедурите в пътеката“, заяви Борисова. Според нея това ще отнеме “поне месец“. Остойностяването ще се прави съвместно с Министерството на финансите, синдикатите, здравната каса, лекарите. “Това е необходимо за нашата реформа, която ще влезе от първи януари догодина“, допълни Борисова.

Според Райчинов все още има шанс, ако работата започне веднага, клиничните пътеки да са с нови цени от началото на следващата година. “Не е толкова трудно новите цени на клиничните пътеки да са готови и да стартират от 1 януари, ако няма някакво много сериозно разминаване и спорове“, каза Райчинов.

Коефициенти ще позволят да се плаща над делегираните бюджети

Шефката на здравната каса Нели Нешева съобщи, че се обмисля въвеждането на коригиращи коефициенти, които да позволят на работещите болници да се плаща над делегираните бюджети. По думите й тези коригиращи коефициенти ще бъдат регламентирани с наредба и ще могат да се приложат в 80% от болниците, които “работят най-добре на този етап“. “Така би трябвало работещите болници да получат повече“, каза тя.

Д-р Иван Кокалов от КНСБ заяви, че подкрепя това на болниците да се плаща над делегираните бюджети. “Ограниченият бюджет трябва да стигне там, където има качество и пациентите търсят помощ“, посочи той.

Според Райчинов обаче изработването на такива коефициенти е излишно. “Когато работната комисия, която се занимава с тях, приключи работа, тези коефициенти просто ще отпаднат, защото те няма да са нужни. Защото делегираният бюджет ще е равен на миналогодишния и няма какво да се коригира. Те са нужни в случай, че остане сегашното състояние“, каза той.

Автор(и): Мартина Бозукова
Източник:

Mediapool