Новини

Лекарите започват протести от 1 ноември

Райчинов: За държавата е по-изгодно да има корупция в здравеопазването

Лекарите започват протести в цялата страна от 1 ноември с едночасово спиране на работа, стана ясно в сряда след среща между ръководството на Българския лекарски съюз (БЛС) и двата синдиката – КТ „Подкрепа“ и КНСБ. Трите организации са формирали общ щаб, който ще изготви график на протестните действия.

Решението дойде ден, след като лекарите скъсаха споразумението с кабинета, подписано преди две седмици и потушило обявените от тях протести за октомври. След скъсването на споразумението всички ангажименти в него отпаднаха и това наложи проектобюджетът на НЗОК да се преработва наново. Корекциите по него още текат, поради което той не бе гласуван на заседанието на кабинета в сряда, както бе предвидено. Документът най-вероятно ще бъде приет „на подпис“ в следващите дни.

Главният секретар на БЛС д-р Димитър Ленков съобщи, че основното искане на лекарите е да се осигури адекватно финансиране на здравната система, да се платят в срок от един месец дължимите от НЗОК суми на болниците до месец юли, както и сумите, дължими от здравното министерство за спешна помощ, хемодиализните центрове и психиатриите, да се осигури адекватен бюджет за 2011 година.

Този път лекарите няма да подписват документи и ще чакат изпълнение на исканията си. Ако това не стане в едномесечен срок, ще се премине към стачни действия.

От синдикатите обясниха че ще се започне с щафета от едночасови протестни действия в цялата страна. Ако това не даде резултат, ще бъдат съставени програми за ефективни стачни действия, които ще обхванат голяма част от работното време и структуроопределящи болници.

„Във всички случаи гражданите не трябва да се притесняват, спешните случаи ще се обслужват“, коментира Ленков.

Председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов заяви, че лекарите вече „без да искат“ са в условия на протест. „Лекарският протест обикновено се изразява в това, че се работи само спешна помощ и нищо друго. Мисля, че това вече е факт и инициатор и организатор на стачката е финансовият министър Симеон Дянков“, каза Райчинов.

„Никой от лекарите не желае да работи в система, която му пречи да изпълнява служебните си задължения и стимулира корупция. И всички политици досега си затварят очите. Защото малкото пари, които се дават в системата, стимулират корупцията. И това няма някой да не го знае. Но това е изгодно за политиците, за да не дават пари за здравеопазване. Това сега се случва в още по-голям размер“, каза Райчинов.

„Лекарите не искат това. Искат да работят така, както са учили, както знаят и да работят достойно“, допълни той.

„Първият ефект, който очакваме от лекарските протести, и то в най-късо време, го казах още вчера. И мисля, че това ще е празник за цялата нация – денят, в който кажем: „Сбогом, министър Дянков“, заяви Райчинов.

Автор(и): Мартина Бозукова
Източник:

Mediapool

Снимка:

Sofia Photo Agency