Новини

Лекарите принудени да дават все по-малко направления

Може да се наложи пациентите да си носят чаршафи в болницата и да си купуват лекарства

Лекарите дават все по-малко направления за преглед при специалист и за изследвания заради строгите регулативни стандарти, които са им наложени.

Това обявиха в сряда от Българския лекарски съюз (БЛС).

“Подложени сме буквално на тормоз да не упражняваме професията, която сме учили“, заяви председателят на съсловната организация д-р Цветан Райчинов. Той посочи, че за първото тримесечие направленията за преглед при специалист и за изследвания са с 30% по-малко спрямо същия период на миналата година. По-притеснителното обаче е, че лекарите биват следени и наказвани дори за най-малкото отклонение от лимита. До миналата година имаше буфер от 10% над лимита за направленията и така дори при надвишаването му, ако талоните са били дадени с основание, лекарите не бяха санкционирани. Райчинов съобщи, че сега този буфер го няма и всеки лев надскочен лимит означава санкции за лекаря, издал направлението. От НЗОК обаче отрекоха по-късно тази информация и заявиха, че буфер продължава да има. Според здравната каса по-малкият брой на направленията, предвидени за общопрактикуващите лекари през тази година се дължи на нормативни промени за прегледите при специалист.

Според националния рамков договор за 2010 г. за децата до 18-годишна възраст личните лекари могат да издават неограничен брой направления за консултация със специалист по повод остро състояние, като тези направления са извън определените стандарти. До миналата година тази възрастова граница е била 14 години.

От БЛС коментираха обаче, че рестрикциите са много сериозни и при това положение никой лекар няма да иска да дава направления над лимита, макар че от това зависи адекватното лечение на пациента. По данни на общопрактикуващите лекари годишно на един записан пациент се падат по едно-две направления, което е крайно недостатъчно.

“В момента лекарите търпят санкции дори за това, че работното им време примерно е до 14 часа, а те преглеждат пациент в 14.05 часа“, заяви Райчинов.

Зам.-председателят на БЛС д-р Георги Ставракев съобщи, че в същото време районните здравни каси са започнали да завеждат искове към поликлиники, лекари и отделни практики за надвишени лимити за три години назад. Това се случва на фона на отменените от Върховния административен съд (ВАС) регулативни стандарти. Районната каса в Пловдив например иска от местна поликлиника 180 000 лева.

Според БЛС подобен подход ще доведе до закриване на практики и поликлиники, а лекарите все по-често ще търсят работа навън. По думите на Райчинов вече средно на ден страната напускат “лекар и половина“, като все по-често български специалисти започват работа в Румъния. “Практикуващите лекари в България са 30 000 и с тези темпове много скоро ще останем без специалисти“, каза Райчинов.

По думите му здравеопазването отива “все по-надолу и по-надолу“ и “няма друга здравна система в света, която е в състояние да функционира с толкова малко пари“. От БЛС изнесоха данни, според които по здравни разходи на глава от населението България е последна в Европа и се нарежда след страни като Аржентина, Куба, Уругвай, Ботсвана и е малко преди Иран.

От БЛС съобщиха, че на някои болници още не е платена пълната сума за февруари, на повечето са дадени 70% от парите за март и при това положение директорите на болници са изправени пред дилемата дали да плащат заплати или разходи за консумативи и режийни.

“Ще стигнем пак дотам пациентите да си носят чаршафи, да си купуват храна и лекарства“, каза Райчинов.

Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация съобщи, че сигналите от пациенти зачестяват като последният сигнал е бил за терминално болен от рак, който е бил принуден да си купи морфин, тъй като диспансерът не е разполагал с нужната разновидност. Иначе пациентската организация получава най-много сигнали за липсата на направления. Евгения Адърска от организацията коментира, че няма конфликт между лекари и пациенти, а конфликтът е между гражданите и здравната система.

От БЛС очакват, че с актуализацията на бюджета на НЗОК с 220 млн. лева редовните плащания към болниците ще се възстановят.

“Надяваме се, че никой не иска да се върнем във времето на д-р Куин Лечителката и да се лекуваме по канал 2001“, коментира д-р Ставракев.

Автор(и): Мартина Бозукова
Източник:

Mediapool