Новини

Топ 10 дейности, изгарящи най-много калории

Има безброй спортове и други видове занимания, които ще ви накарат да се почувствате добре за отрицателно време

Ако искате да сте в топ форма за ежедневните си ангажименти, фитнесът е вашето място. Но ако сте от този тип хора, които не обичат да вдигат тежести, заобиколени от потни и лепкави тела, докато някаква денс музика ехти наоколо ви, знайте, че не сте единствените. Тренировките в залата определено имат здравословни ползи, но може би предпочитате да горите калории и да се тонизирате в друга среда.

За щастие имате избор. Има безброй спортове и други видове занимания, които ще ви накарат да се почувствате добре за отрицателно време. Предлагаме ви списък на физическите натоварвания, които горят най-много калории.

10. Плуване

Калории, които се изгарят за час: от 500 до 800

Най-голямото здравословно предимство на плуването е тоталната липса на негативно влияние върху ставите и страхотният тонус, с който зарежда тялото. Имайте предвид, че когато кажем плуване, нямаме предвид състезания по гмуркане или някакви други тежки натоварвания. Ако имате басейн или поне достъп до такъв, отделете известно време и преплувайте няколко дължини. Ще се учудите колко бързо ще се почувствате уморени и същевременно освежени.

9. Джогинг

Калории, които се изгарят за час: от 550 до 900

Това е златната среда между ходене и бягане – един спокоен джогинг, изпълняван с равномерно темпо може да топи мазнините по страхотен начин. Не е нужно да тичате с всички сили. Леко бягане с умерено темпо може да направи чудеса за сърцето ви, а също и да ви помогне да тонизирате и подсилите мускулатурата. От ключово значение е да изминавате голямо разстояние, но в никакъв случай не си го поставяйте за цел от първия път. Много е важно, независимо дали сте начинаещ или опитен, да започнете и приключите с няколко упражнения за стречинг – това ще ви предпази от травми и мускулни болки.

8. Тенис

Калории, които се изгарят за час: от 600 до 900

Старт, стоп. Старт, стоп. Старт, стоп. Такъв е ритъмът на тениса. Това е страхотна тренировка, въпреки че ако имате проблеми с коленете или глезените, трябва да внимавате с този спорт. Имайте предвид, че тенисът по двойки не носи толкова големи физически ползи, както ако играете самостоятелно. Дори ако сте начинаещ, вашите рамене, предмишници и бедра ще бъдат добре натоварени.

7. Американски футбол

Калории, които се изгарят за час: от 600 до 900

Не е нужно да имате пълна екипировка или да се хвърляте в атака и да рискувате да ви контузят. По-скоро поддържайте форма и приятелски взаимоотношения с този колективен спорт. Ако нямате група приятели от детството, с които да ходите да играете няколко пъти седмично, съществуват любителски лиги, в които може да се включите. Вероятно няма да е трудно да намерите някой отбор, който да съответства на уменията и степента на физическата ви подготовка. Този спорт предлага страхотна възможност да се забавлявате и горите калории едновременно. Независимо дали играете в защита или в атака, бягането и бързите промени на посоката със сигурност ще ви помогнат да се тонизирате и да се отървете от някой и друг излишен килограм.

6. Качване по стълби

Калории, които се изгарят за час: от 650 до 900

Когато чуете за изкачване на стълбище, не си мислете за поредния модерен уред във фитнеса, който симулира стълби. В този списък не разглеждаме упражнения, които се правят в салона. Идеята е да го направите наистина. Всички сме виждали как атлети бягат по стълбите на стадиона много преди да пристигнат феновете, и това не е случайно. Движението при изкачването натоварва не само краката, но помага на горната част на тялото да се изправи. Може да разнообразявате рутината, като скачате с двата крака заедно през една или през две стълби.

5. Хокей на лед

Калории, които се изгарят за час: от 650 до 900

В зависимост от това къде живеете може би хокеят на външна пързалка не е възможен, но в повечето големи градове могат да бъдат намерени закрити пързалки. Самото пързаляне е страхотна тренировка, но като се добавят бързата промяна и резките движения, които се използват в хокея, той става наистина едно от най-добрите комплексни упражнения. Само трябва да потърсите съмишленици.

4. Бойни изкуства

Калории, които се изгарят за час: от 700 до 1100

Независимо дали практикувате карате, джудо, таекуон-до или друг вид бойно изкуство, не сте сбъркали. Тези дисциплини помагат за цялостния тонус на тялото – без значение дали сте начинаещ или напреднал. Не забравяйте, че целта ви не е да участвате в боеве. Всъщност повечето хора, които изучават бойни изкуства в наши дни, въобще нямат намерение да стъпват на тепиха.

3. Скачане на въже

Калории, които се изгарят за час: от 700 до 1100

Боксьорите скачат на въже, за да загреят преди тренировка. Но повярвайте, ако опитате, само след няколко минути ще се уверите, че това занимание не е никак лесно и не е просто лека загрявка преди тренировка. Упражнението е елементарно, но ефективно и работи за цялото тяло, а също помага и за координацията. С лекота ще подобрите скоростта, щом започнат да падат килограмите. Веднъж като преминете трудността от овладяването на първите, базови подскоци, ще се уверите, че е истинско предизвикателство да продължавате да увеличавате все повече и повече скоростта, да овладеете различните видове странични и кръстосани завъртания на въжето.

2. Футбол

Калории, които се изгарят за час: от 700 до 1400

Страстта към футбола е заразна и завладяваща. Когато играете футбол, от време на време ще ходите, ще бягате бавно и понякога ще трябва да спринтирате, но ключовото в този спорт е, че постоянно се движите. Огромната площ на футболното игрище означава, че има голям терен, който трябва да покриете, освен това често ще трябва да се състезавате с някой от противоположния отбор. Постоянното движение по всички области на терена ще поддържа тялото ви подвижно и във форма. Не забравяйте, че контузиите при този красив спорт са често срещани, така че трябва да се разгрявате добре предварително – много повече, отколкото за всеки друг спорт.

1. Бягане

Калории, които се изгарят за час: от 900 до 1500


Ходенето и джогингът са страхотни, но като вдигнете темпото, това означава: повече изгорени калории, повече натоварване и упражнение за мускулите. Бягането е идеално, защото натоварва всяка част от тялото. За най-добър резултат трябва да поддържате темпо над 12 км/ч. Бягането сред природата е най-доброто решение – то ще ви зареди не само физически, но и емоционално.

Източник:

Мениджър

Фотограф(и): Angelina Hanke
Снимка:

SXC