Новини

15 азбучни истини за нашето здраве

До неотдавна се смяташе, че тенът е здравословен, а млякото – полезно. Днес учените са на мнение, че това не е точно така. Подложихме на проверка още петнадесет „азбучни истини“ за красотата и здравето, за да изясним дали все още са актуални

1. Храненето трябва да е начесто, но по малко.

По-скоро да, отколкото не.

Немски диетолози са на мнение, че за да постигнем хубава фигура, е добре да се храним три пъти дневно.

Обяснението е, че мазнините се разграждат в паузите между храненията. Колкото по-дълго е времето между тях, толкова по-големи са шансовете калориите да не се натрупат в областта на ханша. Според изследователите идеалната пауза е пет часа (тя се получава при трикратно ежедневно хранене). Учените препоръчват да не се отказваме от закуска. Тогава се получава прекалено дълъг период от време, организмът започва да „мисли“, че няма да получи скоро храна и натрупва мазнини за запас, извличайки калории даже от… водата.

Други застъпници на идеята за честото хранене считат, че е добре са се яде 4 – 5 пъти на ден, но в малки количества. Първо, така се поддържа стабилно нивото на инсулина в кръвта, което ни избавя от пристъпите на „зверски глад“, обезсмислящи всичките ни старания. Второ, по-лесно е да се усвоят полезните вещества от малки количества храна. И трето, даже ако от време на време си позволиш нещо по-калорично, организмът ти ще разгради мазнините бързо и те „ ще минат незабелязани, покрай другото…“

За по-голяма нагледност си представете, че мазнините, които получавате от една малка порция, са ледени късчета, а от голяма – цял отломък. Сега мислено ги хвърлете в топла вода. Лесно е да се досетим, че ледчетата ще се разтопят по-бързо. Същото става и с излишните мазнини. Можете да изберете този режим, който ви допада повече – три пъти дневно стабилно хранене или пет пъти леко похапване. От чисто практическа гледна точка обаче честото хранене в малки количества е по-резултатно за вашата фигура.

2. Най-добре е течностите да се приемат преди хранене.

Истина е.

Водата, чаят, кафето и другите напитки, изпити по време на или веднага след хранене, разреждат стомашния сок, намалявайки при това концентрацията на ензими. Това, от своя страна, нарушава храносмилането и забавя усвояването на веществата. Затова повечето диетолози съветват да се приемат течности тридесет минути преди или един час след хранене, т.е. да не пием , когато ядем. Ако все пак вашият обяд е включвал мазна, люта или суха храна и почувствате жажда, пийнете няколко глътки вода, зелен чай или кафе.

3. Кафето е вредно.

По-скоро не, отколкото да.

Като говорим за вредата от кафето, имаме предвид повишеното кръвното налягане и учестеното сърцебиене, възникнали след употреба на ароматната напитка. Оказва се, че такива странични ефекти се срещат при хората, които пият рядко или обратно – консумират прекалено много кафе (повече от пет чашки на ден). Тъй като влиянието на кафето е кратковременно, учените са стигнали до извода, че то, общо взето, не вреди на сърдечно-съдовата система. Ако проявяваме умереност, може да извлечем само полза от него. Съдържащият се в напитката кофеин тонизира, една чашка е способна да усили концентрацията на вниманието и работоспособността. Кафето стимулира отделянето на стомашен сок, затова се препоръчва да се пие след хранене. То свива съдовете и може да ни спаси от главоболие, предизвикано от хипотония.

Изводът е, че всичко е добре, когато е с мярка – две чашки ароматно кафе на ден няма да причинят вреда на здравето, а ще ни ободрят!

4. За да се отслабне, последното хранене за деня трябва да е преди 19 часа.

По-скоро не, отколкото да.

Твърдението „не спазвам никакви диети, но не ям след седем и затова съм слаба“ не отговаря на истината.

Важно е не в колко часа ще вечеряме, а какво ще изядем и колко калории ще изгорим през деня. С други думи – основното правило за отслабване „ Да изгорим повече калории, отколкото приемаме!“ остава в сила.

Все пак, отказът от късна вечеря ще ни бъде от полза. Според биологичния ни ритъм стомашната активност спада след 19.00 ч., а активността на задстомашната жлеза – след 21.00ч. Обилната вечеря по всяка вероятност няма да бъде преработена напълно. Храносмилателната ни система ще бъде натоварена до сутринта и организмът ни няма да си почине.

Въпреки това не е задължително да се отказвате от хранене след седем вечерта. Ако сте по-активни през първата половина на деня, се старайте да получите основната част от хранителни вещества със закуската и обяда, а ако следобедът ви е изпълнен с ангажименти, си позволявайте по-богата вечеря.

Определено трябва да се забранят похапванията пред телевизора късно вечер. Ако почувствате глад, по-добре изпийте чаша айрян или изяжте плод.

5. Порцията храна трябва да се побира в дланта ви.

По-скоро да, отколкото не.

За да разберем как е възникнало това твърдение, е добре да си припомним размерите на стомаха. При възрастен човек дължината му е 16 – 18 см., а широчината – 7 – 8 см. Ако съберем шепите си заедно, вместимостта им ще е приблизително равна на обема на стомаха ни – 0.5 литра.

Според една източна теория за правилното хранене, след трапеза човек трябва да е наполовина сит. Лесно е да се досетим, че всъщност едната ни длан – това е тази половина от стомаха, която трябва да е пълна след хранене.

Трябва да контролирате количеството на храна в чинията. При положение че такава порция не ви засища (250 гр за жени или 300 гр за мъже), изяжте малко повече. Това, което трябва да запомните е – станете от масата без чувство на тежест в стомаха!

6. Не бива да се консумират яйца всеки ден.

Не е вярно.

Твърдението, че може да се консумират не повече от две яйца на седмица, се появява през 70-те години на миналия век. Тогава учените доказват връзката между количеството холестерол в кръвта и сърдечно-съдовите болести. По-късно се оказва, че холестеролът в яйцата не променя мастите в кръвта. На сърдечно-съдовата система вредят наситените мазнини, влизащи в състава на други храни: каймак, тлъсто месо, сирена, млечни продукти, сладкиши… Едно яйце съдържа 1.6 гр наситени мазнини, а чаша мляко с масленост 2% – около 3 гр. Ако изяждаме по едно яйце на ден, това не само няма да ни навреди, но е изключително полезно за организма, смятат американските учени. Яйцата са източник на полезни микроелементи и витамини. Те съдържат голямо количество аминокиселини, витамини Е, D, мощния антиоксидант лутеин, лецитин и др. необходими вещества.

7. Морковите подобряват зрението.

Вярно е само отчасти.

Дори да консумираме огромни количества от този кореноплод, няма да се избавим от късогледство. Независимо от това, полезното действие на морковите за очите е извън всяко съмнение.

Витамин А, с който морковите са богати, е нужен преди всичко за запазване на нощното ни зрение, а не за зоркостта ни. Недостатъкът от този витамин води до „кокоша слепота“, получават се и други разстройства – очите бързо се изморяват, по-трудно реагираме на ярката дневна светлина, появява се сухота, възрастово далекогледство и т.н.

За добро самочувствие и зрение редовно попълвайте запасите си от витамин А. Той присъства не само в морковите, но и във всички плодове и зеленчуци с оранжев и жълт цвят: портокали, кайсии, мандарини…

8. Плодовете и зеленчуците трябва да се съхраняват в хладилник.

По-скоро не, отколкото да.

Плодовете и зеленчуците се съхраняват обикновено в хладилник. Учени от университета в Оклахома обаче смятат, че те са по-полезни, когато се държат на стайна температура. Оказва се, че дори след откъсване плодовете и зеленчуците продължават да произвеждат витамини и антиоксиданти. Ако температурата падне под 15 градуса, този процес спира. За да потвърдят хипотезата си, учените са изследвали дини, праскови, ябълки, съхранявани в хладилник и на стайна температура. По-ароматни и богати на полезни вещества били неохладените.

Съветът е: купувайте сезонни плодове и зеленчуци, поставяйте ги в купа и ги слагайте на масата. Консумирайте ги възможно най-бързо. По такъв начин ще получите максимум витамини, антиоксиданти и удоволствие!

9. Студените напитки предизвикват простуда.

Не е точно така.

Кашлицата и хремата обикновено са провокирани от някаква инфекция. Зачервеното и болезнено гърло (след изпит на плажа коктейл с лед или изстуден сок) е резултат от намален имунитет. След силно охлаждане, върху лигавицата на гърлото „оживява“ вредна микрофлора (стафилококи, стрептококи и т.н.), което води към изостряне на хроничните заболявания (фарингит, тонзилит, ангина и др.) Любопитна подробност е, че някои лекари лекуват възпаленото гърло със сладолед. Те смятат, че студът помага да се „ замрази и свали от лигавицата“ горният епителен слой, заедно с вредните бактерии. Не е препоръчително да се прилага този метод без консултация на лекар.

За да не се разболеете след преохлаждане, консумирайте студените напитки на малки глътки. С това давате възможност на гърлото си постепенно да свикне с ниската температура.

10. Добре е да заспите преди полунощ.

Истина е.

Човешкият организъм има свой биологичен ритъм, който определя времето за сън, работа, почивка, секс и др. Ритъмът на сън и бодърстване при всички хора е почти един и същ. От десет до единадесет вечерта усещаме известен спад. Този времеви период е идеален да попаднем в обятията на Морфей. Следващите час-два мозъкът бодърства, затова ни е трудно да заспим след полунощ. Ако ни се налага да станем по първи петли, за да отидем на работа, по всяка вероятност няма да се наспим и да възстановим силите си. Хроническото недоспиване предизвиква емоционални разстройства (раздразнителност, рязка смяна на настроенията, апатия) и даже напълняване. Съществува още една причина да не отлагаме времето за сън. Процесите на регенерация на кожата също са свързани с биологичните ритми. Най-активно клетките се възстановяват от 23.00 до 04.00 ч. По време на дълбок сън това става осем пъти по-бързо. Така че най-добре е да си лягаме преди полунощ, за да съхраним доброто си настроение и младостта.

11. Не се препоръчва да си боядисвате косите, когато сте в менструален цикъл.

Спорно е.

По време на менструален цикъл някои жени забелязват, че косите се боядисват по-зле, особено участъкът близо до корените. Смята се, че промяната на хормоналния баланс и влошаването на кръвооросяването предизвикват слабо (с около 0.5 градуса) понижаване на температурата на кожата и това е причината за лошия резултат от боядисването. Ако приемем този факт за истина, подобен ефект ще се наблюдава при всички жени, което съвсем не е така. Бременността, стресът, менопаузата или промяната на температурата в помещението също биха повлияли на боядисването, но малко жени казват „боята не хвана“ в такива случаи.

Дали ще боядисвате косата си в дните на цикъл, е въпрос на личен избор. Останалото зависи от професионализма на фризьора.

12. Раждането на дете след 35-годишна възраст удължава младостта.

Не е съвсем вярно.

Според британски учени късното майчинство удължава живота. Наскоро публикуваха резултати от анализ на 13 000 благороднически семейства за последните 1200 години. Според него жени, които за пръв път са родили на четиридесет години, доживяват до дълбока старост четири пъти по-често от свои родственички, които са родили в по-млада възраст.

Изследователите твърдят, че гените им съдържат някакъв код за дълголетие. Ключът за кода засега не е намерен, но наближава моментът, когато и тази тайна ще бъде разгадана.

Взаимозависимост между късното раждане и младата външност не е установена. Специалистите смятат, че бременността, раждането и кърменето представляват сериозен стрес за тялото във всяка възраст.

Може би „късните“ майки изглеждат по-млади, защото включват допълнителни резерви в организма, които им дават сили, необходими за отглеждането на детето. Те получават заряд от енергия и от детето.

За да се подмладите, не е нужно да раждате късно. Водете здравословен начин на живот, занимавайте се повече с фитнес и тогава ще бъдете красиви, бодри и способни да бъдете чудесни майки, та дори и след 35-годишна възраст.

13. Чаените компреси са отлично средство против торбички под очите.

Вярно е само отчасти.

Кофеинът, съдържащ се в чая, подобрява местното кръвообращение и наистина намалява подпухналостта. Дъбилните вещества, влизащи в състава му, допълнително тонизират и леко стягат кожата. Ако очите ви са подпухнали, чаените компреси са ефикасно средство за сваляне на отоците. Причините за торбичките под очите са различни: понякога това са анатомични особености, в друг случай са симптоми на здравословни проблеми – бъбречни забоявания и др. Чаените компреси са подходящи тогава, когато отоците се получават епизодично. Избягвайте чай от маслодайни растения – например бергамот. Той дразни нежната кожа в областта на очите. При „хронични“ торбички под очите се обърнете към лекар за съвет.

14. Бягането е полезно.

По-скоро да, отколкото не.

Джогингът укрепва сърцето, кръвоносните съдове и отлично тренира дишането. При това в процеса участват почти всички мускулни групи, ускорява се обмяната на веществата и при редовно практикуване значително се отслабва (само една половинчасова тренировка ще ви позволи да се избавите приблизително от четиристотин килокалории).

Това съвсем не е всичко. Учените са установили, че бягането подмладява с цели пет години. Този ефект се постига с ежедневни тренировки на чист въздух, продължаващи не по-малко от 12 минути. Кислородът, който интензивно навлиза в белите ни дробове, подобрява вътреклетъчното дишане и регенерацията на клетките. Кожата става стегната и сияеща.

Необходимо е да се знае обаче, че за разлика от плуването, колоезденето, спортното ходене и други видове упражнения, джогингът силно натоварва ставите (основно коленните), долната част на гръбначния стълб и може да причини дискомфорт или възпаление. Препоръчително е да се тича на стадиони със специална настилка, по горски или черни пътища, но не и по асфалт. Натоварването върху ставите ще бъде намалено с качествени маратонки и правилна техника: трябва да се стъпва леко, без силен натиск с пета.

15. Утрото е най-доброто време за гимнастика или фитнес упражнения.

И да, и не.

От една страна, утринната гимнастика или лекият крос в парка действително зареждат с енергия за цял ден.

Тези сутрешни тренировки не са за всеки: ако сте тип „чучулига“ – това е вашият избор. За „совите“ подхождат занимания във фитнес зала в ранния следобед или вечерно време. Известно е, че когато спим, пулсът ни се забавя, температурата на тялото се понижава, кръвта циркулира по-бавно и мускулите се снабдяват с по-малко кислород. Ако започнем упражнения веднага след събуждане, ще натоварим сърцето и мускулите. По-добре е организмът ни да се събуди и едва час-два след това да пристъпим към физически натоварвания.

За утринна гимнастика са подходящи йога, пилатес, плуване, ходене, джогинг. Силовите тренировки определено са за вечерта.

Източник:

BEAUTY.BG