Новини

Изискването за двама специалисти по клинична пътека се оказа незаконно

Административният съд в Търговище определи изискването на НЗОК към болниците за двама специалисти по клинична пътека за незаконно, съобщиха от Центъра за защита правата в здравеопазването. Изискването беше въведено в края на миналата година, точно когато лечебните заведения подаваха документи за сключване на договор с касата.

Изискването, което беше поставено в последния момент, стана причина много от болниците да намалят драстично броя на пътеките, по които имат сключен договор с НЗОК.

Административното дело е образувано по жалба на многопрофилната болница в Попово заради отказа на директора на районната здравна каса да сключи договор с нея по четири клинични пътеки заради липсата на двама специалисти ортопеди-травматолози.

В мотивите на съда е посочено, че нито в общите, нито в специалните условия за сключване на договори между НЗОК и лечебни заведения има посочено изискване за наличие на двама специалисти.

Съдът е приел още, че е недопустимо със съвместни указания на Лекарския съюз и на НЗОК да се допълва нормативната уредба. За изискването да има двама специалисти по клинична пътека шефовете на болници бяха уведомени именно чрез писмо на директора на НЗОК, подписано и от председателя на Лекарския съюз. Според съда въпросното писмо не може да служи като основание за отказ да се сключи договор с изпълнителя на медицинска помощ. Ето защо с решение No 40 от 13.05.2010 Административен съд Търговище е отменил отказа.

РЗОК е осъдена да заплати и разноските по делото. След влизането в сила на решението болницата в Попово може отделно да поиска от НЗОК да изплати обезщетение за пропуснати ползи в резултат на неправомерния отказ за сключване на договор.

Източник:

Mediapool