Новини

Доктори работят в чужбина през уикенда

Хващат самолета и изкарват по 3000 евро за 2-3 дни в Европа, казва проф. Милан Миланов

И лекарите грешат, но никой не иска да убие пациента си

Българските пациенти все по-често пишат жалби срещу докторите, които ги лекуват. Белите престилки ли са недобросъвестни, или нереформираната система и липсата на пари ги притиска и те правят пропуски. С тези и други въпроси се обърнахме към проф. Милан Миланов, председател на Централната етична комисия към Българския лекарски съюз и научно-методичен ръководител на отделенията по анестезиология и реанимация в "Пирогов".

- Проф. Миланов, в момента обществото е настръхнало срещу лекарите. Няколко родилки починаха, 3-месечно бебе от Благоевград също умря след ваксинация. Роднините му крещяха пред детското отделение на местната болница, наричаха лекарите "негодници" и "убийци".

- Доколкото разбрах от медиите, близките на починалото дете обвиниха семейната лекарка. Никъде по света не обвиняват някого в лекарска грешка, преди експерти да се произнесат по случая. У нас обаче това е практика. В последните 4-5 години атаките срещу българските лекари придобиха уродливи форми. Колегите от Детското отделение на Благоевградската болница бяха, меко казано, нападнати. Имаше явни заплахи за смърт и дори че ще отвлекат детето на лекарката. Навсякъде по света такива заплахи са подсъдни. Питам къде са прокуратурата и полицията и защо досега не са се самосезирали?!

- Има ли много жалби от пациенти в Централната етична комисия?

- Повечето жалби са в регионалните етични комисии, които по правило са първата инстанция, към която трябва да се обърнат пациентите. В момента колегите се занимават със 124 жалби, а при нас има само шест.

- От какво се оплакват хората?

- 90% от недоволствата са за административни нарушения. Например пациентът не е успял да стигне до специалист, защото семейният му лекар не е имал направление. Или докторът е прегледал пациента след 2 часа, защото бил зает. Болници си прехвърлят пациент, или както ние го наричаме - футболизиране на болния. Човек от Разград бе изпратил жалба до парламента, а оттам я препратиха към нас. Той се оплакваше, че линейката е закъсняла да вземе бременната му дъщеря, после в болницата са се забавили да я обслужат.

- Казват, че гарван гарвану око не вади. Много малко лекарски грешки се доказват.

- Реалните лекарски грешки са много малко. Третото правило на Световната здравна организация гласи - убива болестта, а не лекарят. Не познавам нито един български лекар, който е искал да убие пациента си. Болшинството правят невъзможното, за да спасят болния. Но ние не сме богове. Ето сега в Реанимацията на "Пирогов" лежи 19-годишно момче след тежка катастрофа. Всички искаме това дете да оцелее.

- Но има и лекари, които не спазват медицинските стандарти или правят грешки.

- Има два вида грешки - добросъвестно заблуждение и недобросъвестно изпълнение на служебните задължения. Трябва да е категорично доказано, че става дума за второто, за да отиде докторът на съд. На Запад такива лекари загубват доверието на пациентите и фондът, в който са застраховани за професионален риск, плаща солени обезщетения.

- Какво значи добросъвестно заблуждение?

- Например всички изследвания са показали, че е болен левият бъбрек и лекарят оперира левия бъбрек, а после се оказва, че има проблем с десния бъбрек. Давам един примерен казус, за да обясня термина. Лекарите учат с години, специализират и въпреки това не са застраховани от такава заблуда. Говоря за изключения, разбира се. Вижте, лекарите и пациентите са двете страни на една монета. Между тях трябва да има доверие, разбирателство, уважение. В крайна сметка и лекарят, и пациентът се стремят към едно и също нещо - оздравяване. Не съм адвокат на гилдията, но искам да кажа, че когато лечението протича с усложнения, лекарите също страдат с пациентите.

- Здравната каса ще глобява семейни лекари за това, че са дали повече направления за специалист със задна дата. Според д-р Райчинов глобите варират от 3000 до 75 000 лв.

- Здравната каса непрекъснато сменя правилата. Лимитите бяха отхвърлени от ВАС. Защо ще глобява колегите за това, че вършат съвестно работата си. Преценили са, че състоянието на болния изисква да се консултира със специалист и го изпращат. При нас в "Пирогов" 60-70% от пациентите идват от болници в страната, тъй като колегите са преценили, че не могат да се справят със случая и не искат да рискуват живота на пациента. Такава е практиката и по света.

- БЛС предлага да има неограничен достъп до специалист, като пациентът поеме половината от прегледа - 7 лв.

- Да, би могло да се помисли за доплащане или за включване на допълнителните здравни фондове. Преди това обаче трябва да се денационализира здравната каса.

- Добрите ни специалисти бягат в чужбина, уморени от проблемите в системата заради хроничното недофинансиране. Председателят на лекарския съюз д-р Цветан Райчинов обяви преди ден, че родни лекари отиват вече и в Румъния, защото там средната заплата е 1500 евро.

- Прави чест на премиера Бойко Борисов и новият здравен министър Анна-Мария Борисова, че се отказаха от първоначалната идея да се слага таван на лекарските заплати. Ако това се беше случило, лекарите пак щяха да влезнат в сивата икономика или да се насочат към Терминал 1 и Терминал 2. Колегите не искат нищо повече - само да получат това, което са си заработили. Те обаче непрекъснато треперят дали ще си вземат парите заради забавените плащания по клиничните пътеки. Чух, че експерт от НЗОК се хвали, че тези дни са изплатили на болниците парите за март. Това обаче според рамковия договор е трябвало да стане до 30 април, а не в края на май. Именно заради огромния стрес, на който са подложени, колегите бягат в чужбина. Да вземем правилата в системата - те се сменят непрекъснато от страна на управляващите, здравното министерство, здравната каса. В другите страни на ЕС действат правила, които не са пипнати от години. Преди няколко месеца имаше представяне на френската здравна система в хотел "Шератон". Там беше известен специалист, при когото съм се учил през 1993-1994 г. Какво беше учудването ми, когато той представи същите правила, с които съм се запознал преди 17 години! Затова френските пациенти имат сигурност, защото знаят, че има точно определени стъпки, по които трябва да минат, и ще получат медицинската помощ, от която се нуждаят.

- По данни на лекарския съюз през м. г. сертификати за чужбина са поискали 440 бели престилки, а от началото на тази година - 185.

- Българските лекари са на световно ниво като специалисти, а тук финансовите ограничения и непрекъснатата смяна на правилата ги притискат като чук. Те поемат всички негативи на обърканата система, тъй като пациентите ги възприемат като главни виновници. Не е учудващо, че губим най-добрите. 8 перфектни лекари на отделенията по реанимация и анестезиология на "Пирогов" заминаха навън. Наскоро в САЩ и Англия заминаха две хипократчета - лекари, завършили с отличие. Страхувам се да не загубим и третото хипократче - д-р Парапунова. Защо да остане тук? За да работи по 12 часа и да не знае дали ще си получи заплатата. Или за да я заплашват нещастни роднини, въпреки че е направила всичко. Впрочем, напоследък има една нова мода - самолетен туризъм.

- Какво означава това?

- Лекари от бившия соцлагер, засега предимно чехи, поляци, словенци, грабват самолета в петък и отиват да оперират през уикенда в реномирани клиники в богатите страни в ЕС - в Дания, Холандия, Германия, Англия. Наскоро колега ми сподели, че за три дни в Белгия е изкарал 3000 евро. Кой взима толкова пари у нас и за месец! Твърденията за космическите заплати в гилдията са неверни, единици взимат големи пари.

- Какво ще прави българският пациент, ако най-добрите ни лекари започнат да прилагат този самолетен туризъм? Трябва да боледуват от понеделник до четвъртък ли?

- Нека българският пациент научи не само своите права, но и своите задължения - да започне да си плаща задължителната здравна вноска, защото сега има 1,5 млн. неосигурени. Да внася парите за здраве върху цялата си заплата. Наскоро говорих с български лекар, който живее от много години в Германия. Той сподели с мен, че месечната му осигуровка за здраве е 1600 евро.

- Това е огромна сума!

- Средната вноска за здраве в Германия е 650 евро. А у нас повечето се осигуряват върху минимален осигурителен доход и внасят 50 лева.

Автор(и): Румяна Милева
Източник:

Стандарт

Фотограф(и): Антон Чалъков