Новини

Изследват ни безплатно и без направление

Заплащаме стойността на прегледа при специализиран лекар от 17.50 лв.

Болница
Предстои НРД 2012 да бъде подписан до последния работен ден от годината

Безплатно ще ни изследват медицинските специалисти от извънболничната помощ, които работят със здравната каса. Това обаче ще се случва, ако сме здравноосигурени и сме решили да не чакаме джипито за направление, а искаме да отидем диркетно при специализиран лекар.

При него ние ще трябва да заплатим само стойността на прегледа, а срещу това ще получим всички необходими изследвания безплатно.

Това обясни председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов при договарянето на Националния рамков договор за 2012 г. Тоест ако пациент със счупен крак отиде директно при частнопрактикуващ ортопед, ще заплати прегледа от 17.50 лв. За тази сума лекарят пък ще трябва да му направи 2 – 3 рентгенографии, да му гипсира крака и после да му свали гипса.

По този начин ще бъдат поставени нещата и в другите специалности. Специалистите обаче ще имат лимит на направленията за изследвания, за да не бъдат ощетявани хората, които са минали по нормалния ред с направление от джипи. Затова те ще са длъжни да информират пациента, който е решил да си плати директно, дали могат да му предоставят всичките изследвания на момента или той ще трябва да изчака.

В рамковия договор за догодина ще бъдат променени цените на някои клинични пътеки, тъй като те са били недофинансирани към този момент. Освен това се предвижда и мониторинг на всеки три месеца на изразходваните средства и обеми, като лекарският съюз и касата ще правят корекции където е нужно. В случай на недостиг пък ще бъдат разблокирани средства от резерва на здравната институция.

От лекарския съюз обясниха, че предстои НРД 2012 да бъде подписан до последния работен ден от годината от касата, съюза и министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов. Освен това лекарите приеха декларация, според която за „недоказани обидни квалификации по отношение на професионализма и етичността на лекарското съсловие в България следва да подлежат на санкции от съответните институции“.

Автор(и): Руслана Петрова
Източник:

Стандарт

Фотограф(и): Jelle Boontje
Снимка:

SXC