Новини

Бум на варицела в големите градове

792-ма малчугани са развили шарката само за първата седмица на 2012 година

Варицела
Имунизацията срещу варицела в България не е залегнала в имунизационния календар

Бум на варицела сред децата има в страната, съобщи главният санитарен инспектор д-р Ангел Кунчев. 792-ма малчугани са развили шарката само за първата седмица на 2012 година. Най-много са засегнатите от нея в Пловдив – 152 случая, София – 151, Стара Загора – 88, Варна – 78, Русе – 47 и Хасково – 45.

Бум на този вид шарка има, когато се натрупа голям контингент деца, които не са я прекарали и нямат създаден имунитет, обясни д-р Кунчев. Той припомни, че имунизацията срещу варицела в България не е задължителна и не е залегнала в имунизационния календар. Ако човек иска да ваксинира детето си за своя сметка, няма откъде да купи ваксината, тъй като производителите нямат сметка да я внасят, след като не се прилага задължително у нас. По думите на д-р Кунчев здравните ни власти не включват тази ваксина, за да не натоварват организма на бебетата с още една инжекция.

19 детски градини във Варна от вчера са под карантина. В 10 от тях регистрираните от варицела са от 10 до 53, а в останалите случаите са единични. 65 деца са с шарка в Плевен, там медсестрите преглеждат всяка сутрин хлапетата в градините и тези със симптоми връщат обратно.

Автор(и): Силвия Николова
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto

Реклама

Други публикации, които биха ви заинтересували