Състояния и заболявания

Варицела

Синоними: Лещенка
На латински език: Varicella
На английски език: Chickenpox

Определение за варицела (лещенка)

Лещенката е остро и силно контагиозно заболяване, което се характеризира с генерализиран полиморфен, предимно везикулозен обрив при леко влошено общо състояние.

Етиология

Заболяването се причинява от Varicella zoster virus, ДНК вирус от фамилия Herpetoviridaceae. Това са големи, ДНК съдържащи вируси, които включват 2 групи вируси:

  • I група - род Herpes simplex virus тип 1 и тип 2 Varicella zoster virus Ebstein-Barr virus
  • II група - род Citomegalovirus (човешки цитомегаловирус)

Всички изброени вируси са опортюнисти. Цитомегаловирусът и Ebstein - Barr вирусът остават в латентно състояние в лимфната тъкан. Лещенката е първична инфекция, a herpes zoster инфекцията е израз на същото заболяване, но при болни, имунни към инфекцията. След оздравяване от лещенка вирусът остава в латентна форма в дорзалните ганглии, без да предизвиква клинични симптоми. При понижаване на имунобиологичиата реактивност на организма вирусът може да се реактивира и да предизвиква herpes zoster инфекция. След преболедуване вирусът отново преминава в латентна форма и при болни с потиснат имунитет може да рецидивира.

Реклама

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!