Състояния и заболявания

Бронхиална астма

Синоними: астма
На латински език: asthma bronchiale
На английски език: bronchial asthma, asthma

Честота

Бронхиалната астма е заболяване, което протича с пристъпи на задух вследствие обструкция на дихателните пътища, провокирана от ендогенни и екзогенни дразнители и развиваща се на основата на хиперреактивността на бронхиалното дърво.

Засяга 7 – 10% от децата и 5% от възрастните. Съотношението на мъжете към жените е 2:1. Честотното разпределение при отделните форми на бронхиалната астма е както следва: 10% от астматиците в зряла възраст страдат от екзогенна, съответно ендогенна бронхиална астма, a 80% – от смесени форми. Във възрастта над 45 години преобладават случаите на инфекциозно-алергична бронхиална астма. У децата и пациентите в млада възраст най-често е налице чисто алергичната форма.

Симптоми

На вашето внимание

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Не пропускайте

Коментари