Състояния и заболявания

Бронхиална астма

Синоними: астма
На латински език: asthma bronchiale
На английски език: bronchial asthma, asthma

Честота

Бронхиалната астма е заболяване, което протича с пристъпи на задух вследствие обструкция на дихателните пътища, провокирана от ендогенни и екзогенни дразнители и развиваща се на основата на хиперреактивността на бронхиалното дърво.

Засяга 7 – 10% от децата и 5% от възрастните. Съотношението на мъжете към жените е 2:1. Честотното разпределение при отделните форми на бронхиалната астма е както следва: 10% от астматиците в зряла възраст страдат от екзогенна, съответно ендогенна бронхиална астма, a 80% – от смесени форми. Във възрастта над 45 години преобладават случаите на инфекциозно-алергична бронхиална астма. У децата и пациентите в млада възраст най-често е налице чисто алергичната форма.

Симптоми

На вашето внимание

Реклама

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!