Новини

„Звездната карта“ на варицелата

Температурата дава отпор на шарката

Появи ли се обривът, варицелата не може да се сбърка с друго заболяване
Появи ли се обривът, варицелата не може да се сбърка с друго заболяване

Епидемични взривове от варицела мъчат деца от няколко града в страна. 792-ма малчугани развиха шарката само в първата седмица на годината. Най-много са болните в Пловдив – 152 случая, София – 151, Стара Загора – 88, Варна – 78, Русе – 47 и Хасково – 45.

Една от най-заразните шарки пълзи из детските колективи, където през зимата малките са събрани накуп в ясли и градини. Достатъчно е в стаята да има едно болно, за да се заразят всички останали. Не е нужно да киха, да кашля или да прегръща другарчетата си в групата. Достатъчно е, че те дишат въздуха в стаята, защото вирусът е силно заразен и не подминава тези, които не са боледували от варицела. А това най-често са деца на възраст 2 – 4 години. Няма как шарката да се обърка с друга. Обривът е характерен. Избива на няколко пристъпни вълни, придружени с повишаване на температурата. Тя се вдига до 38 – 39 градуса и пъпките избиват.

Първоначално приличат на червени петна, след това се образува мехурче, което се пълни с мътна течност, завяхва и хваща отгоре коричка. И точно майката се успокоява, че краят на силно сърбящия обрив е дошъл, когато се завихря нова вълна – пак температура и отново пъпки, които минават през описаните стадии – първо червени петна по цялото тяло, след това мехурчета и накрая прегорели пъпки с коричка. Тази картина на „залязващи“ и „изгряващи“ червени пъпки дава и поетичното име на шарката – наричат я „звездна карта“. И тя се „рисува“ по детето 3 – 4 пъти, когато са пиковете на всяка вълна на шарката.

Най-характерното е, че пъпки, и то много, има и сред космите на скалпа. Във всички стадии те сърбят силно и изнервят детето, а майката се чуди как да го предпази да не се чеше. Защото пъпката не оставя белег, ако премине от само себе си. Разчеше ли се, може да се инфектира вторично и тогава, дори и с лечение, остава видим белег. Истинско чудо е майката да успее да опази детето. То се чеше несъзнателно, дори и на сън, защото обривите го тормозят. Не помагат съвети, като този малчуганът да спи с ръкавички. Единствено е наложително ноктите му да са старателно изрязани, за да се избегне риск от инфекция при разчесване.

Пъпките може леко да се мажат с ментолов спирт. „Спиртът не лекува, но като се изпарява, охлажда и облекчава симптомите. Обривът леко да се маже с антихистаминови мехлеми – фенистил, алергозан и др. Разчесаната пъпка може да се напудри със сулфатиацол, неомицин, мибацин... Антибиотични пудри се предписват, когато пъпките се разчешат и целостта на кожата се наруши. Целта е да се избегне евентуална вторична инфекция. Ако обаче мехурчето е цяло, колкото и да го пръскаме и мажем, няма да има никакъв ефект“, обяснява д-р Атанас Мангъров, шеф на Детско интензивно отделение на Инфекциозна болница в София.

Детето може да се къпе с хладка вода и сапун, противно на общоприетото мнение за забрана.

„Ако детето не се къпе 10 дни, всичко почва да го сърби и без да има пъпки. А в съчетание с варицелата състоянието е трудно поносимо. Така че моят съвет е детето да се облее с вода и сапун, без да се търка, без да се използва гъба. Да се отмие потта и да се подсуши внимателно, казва д-р Мангъров и допълва. Обикновено не се налага никакво специфично лечение. Колкото по-малко лекарства за сваляне на температурата даваме, толкова по-добре. Защото повишената температура е защитна реакция, която се бори с инфекцията. От една страна, се активизира собствената защита, от друга – се създават неблагоприятни условия за развитието на вируса.“

Ваксината не е регистрирана у нас

Има ваксина срещу варицела, която пази и деца, и възрастни, но не е регистрирана у нас. Има я в съседните страни, откъдето много майки я купуват. Тя се слага, след като детето навърши 1 година.

„България е единствената страна в Европа, в която ваксината не е регистрирана, и то по чисто бюрократични причини. Трябвало е това да стане 1997 – 1998 г., но не се е случило. Повечето страни на ЕС прилагат ваксината. Сред тях са Германия, Франция, Англия, Испания, Румъния, Турция. Някъде тя е задължителна, както е например в Гърция, в други страни се слага по желание. Ваксината се понася лесно. Няма риск от усложнения. Единственият проблем е, че цената ѝ е относително висока“, обясни д-р Атанас Мангъров.

Шефът на Детско интензивно отделение на Инфекциозна болница в София д-р Атанас Мангъров: 10 на сто от възрастните нямат имунитет

Д-р Мангъров, когато детето се разболее, много родители почват да се питат дали те като малки са карали тази шарка. Защото не помнят, а се страхуват да не се разболеят.

Ако не се разболеят заедно с детето си, значи са карали варицела като малки. Това е тестът. Около 10 процента от възрастните обаче не са карали варицела в детството си и има реален риск да се заразят. А на стари години тя се кара тежко. Може да има усложнения, белодробни, мозъчни. Има и случаи с летален изход.

Това значи ли, че независимо на каква възраст човек се срещне с вируса, ще заболее?

Точно така. Който не е карал варицела, щом се срещне с вируса, ще се разболее. Варицелата е вирусна инфекция, която се причинява от варицела-зостер вирус. Той е от групата на херпесните. При първа среща с вируса човек заболява от варицела. В значителен процент от случаите вирусът остава в латентно състояние и „спи“ в спиналните ганглии. При стрес, простуда, преяждане, препиване... той се събужда. Тогава човек кара същата болест като варицелата, но обривът по кожата е по хода на съответния нерв. Това е така нареченият херпес зостер. Обривът е същият като при варицела, но е страшно болезнен. Проблемът е, че ако таткото или дядото е с херпес зостер, детето може да се разболее от варицела.

Как протича варицелата, колко време детето е заразно?

Варицелата продължава 9 – 10 дни от появата на първите обриви до края. Девет дни е карантината, а инкубационният период – до 21 дни. Болестта протича на вълни. Всяка е с нови пъпки, нова температура и влошаване на състоянието. Обикновено има 3 – 4 вълни. И при всяка вълна новите обриви следват същата еволюция. Може да има болки в гърлото, защото обривът избива и по лигавиците – в устата, по гинеталиите, по дупето, което е болезнено и сърби.

А преди обривът да се яви, има ли нещо специфично?

В началото няма нищо специфично. Появи ли се обривът, той не може да се сбърка с друго заболяване. Температура може да има, може и да няма. Обикновено в детска възраст шарката протича леко, може дори да се размине само с няколко пъпки.

На вашето внимание

Автор(и): Веселина Мончева
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto

Реклама